Chihuahuas verharen en hoe om te gaan met hun verharing

Doen Chihuahuas verharen en hoe om te gaan met hun verharen

Delen is geven!

Met een lange levensduur van 12 tot 20 jaar zijn Chihuahuas een van de favoriete hondenrassen aller tijden en een van de beste honden die er zijn als het gaat om gecontroleerd verharen.

Het zijn kleine pups, maar hun hart is gigantisch. Wat nog groter is, is hun persoonlijkheid: je houdt van ze of niet.

Chihuahuas verharen wel, maar het is maar matig gedurende het hele jaar, en iets meer tijdens de verharingsseizoenen. Er bestaat echter niet zoiets als een manier om het verharen te stoppen.

Het is een natuurlijk proces dat moet gebeuren. Maar, waar we wel mee kunnen helpen is hoe je het verharen van je chihuahua als een pro kunt aanpakken.

Inhoud

toon

Chihuahua Basics: De Vacht

chihuahuas van twee soorten schattig wit kort haar en zwart wit lang haar

Het maakt niet uit of uw chihuahua een hertenkop of een appelkop is, hij zal een van deze twee vachttypes hebben: de kortharige en de langharige.

De kortharige Chihuahua heeft een vacht die dicht op zijn lichaam zit, en een glanzende en zijdeachtige textuur heeft. Hij is dun, maar niet dik. Het zit precies in het midden.

De langharige Chihuahua heeft wel een lange vacht, maar die valt niet op de grond zoals bij veel andere hondenrassen, bijvoorbeeld de Pomeriaan.

Het haar is dikker rond de oren, manen, onderbuik en staart. Ze verharen niet meer; het is gewoon dat hun haar prominenter aanwezig is.

Zowel kortharige als langharige Chihuahua’s hebben een dubbele vacht. Ze bestaan uit twee lagen die samenwerken om de hond warm te houden en de lichaamstemperatuur te regelen als het buiten te warm is.

De onderlaag is wollig en houdt de lichaamswarmte vast, terwijl de buitenlaag de onderlaag beschermt tegen de harde elementen zoals wind, sneeuw, zon en regen.

Vachtkleurvariëteiten Chihuahuas komen in

schattige bruine chihuahua staand tegen een schattige roze achtergrond

Chihuahua’s zijn er in verschillende vachtkleuren. Het ras is herkenbaar aan de volgende variaties: zwart, black and tan, blue and tan, chocolate, chocolate and tan, cream, fawn, white, en red.

Er zijn vele andere kleuren die Chihuahuas kunnen dragen, maar die zijn niet officieel erkend.

Wat ook specifiek is voor dit ras, is dat ze een mengeling van coatings kunnen hebben, met enkele grotere vlekken gemengd met de bovengenoemde kleuren.

Bedenk dat de vachtkleur niets te maken heeft met de hoeveelheid verharing. Een zwarte Chihuahua verhaart evenveel als een witte of een andere kleur hond. Ook hebben alle kleuren hetzelfde verzorgingsschema.

Als je een Chihuahua krijgt, wil je misschien kijken of de vachtkleur overeenkomt met de kleuren in je huis. Serieus, als je van een lichtgekleurd huis houdt, probeer dan een witte of lichtgekleurde Chihuahua te kiezen.

Hoeveel schuurt een chihuahua?

portret van een schattige chihuahua die naar de camera kijkt

Chihuahua’s verharen vaak, maar er zijn bepaalde tijden van het jaar waarin ze meer verharen.

Ook al verharen Chihuahuas elke dag, ze verharen het hele jaar door licht tot matig. Wanneer het verharingsseizoen aanbreekt, verharen ze echter wat meer. Gelukkig verharen ze niet vaak, vooral in bepaalde periodes van het jaar.

Chis zijn geen zware ruiers in vergelijking met andere hondenrassen zoals de Golden Retriever. Houd rekening met hun lichaamsgrootte. Het zijn kleine honden, dus er is sowieso niet veel haar om te verharen.

Wanneer verharen Chihuahuas?

Chihuahua in de winterkleren op een achtergrond van sneeuw

De Chihuahua hond komt uit Chihuahua; een noordelijke staat in Mexico. Hoewel tropisch weer overheerst in Mexico, hebben sommige staten vriesweer met sneeuw, en Chihuahua is één van die staten.

Het hele punt van seizoensgebonden verharing is om de vacht voor te bereiden op de verschillende seizoenen. Het is de tijd dat deze honden het meest verharen.

Het verharingsseizoen begint in de lente en de winter. Als de lente eindigt en de zomer nadert, zal een Chi zijn wintervacht verharen in een poging deze uit te dunnen voor de zomer. Het is het zwaarste verharingsseizoen, en de hond heeft veel vachten te laten vallen.

Het is ook een seizoen waarin u de ondervacht van de hond met een borstel moet verwijderen. De lichte zomervacht zal de hond beschermen tegen de zon, en het zal hem ook koel houden.

Als de winter nadert, zal de lichte jas een broodnodige zware wintervacht worden.

Waarom verharen chihuahua’s zoveel? Wat veroorzaakt het verharen?

chihuahua verhaard van vacht schoongemaakt door een persoon in de bank

Naast de verandering van het seizoen zijn er nog andere redenen waarom chihuahua’s meer kunnen verharen. Natuurlijk zijn sommige triggers niets om je zorgen over te maken, terwijl sommige andere zorgvuldig in de gaten moeten worden gehouden.

Stress is een veel voorkomende reden waarom de hond zou kunnen verharen. Chihuahuas zijn gevoelige honden, hoe hard ze ook kunnen blaffen en stoer doen. Een Chi onder stress zal meer van zijn vacht verliezen dan normaal, maar in de meeste gevallen is het niets om je zorgen over te maken.

Overmatig verharen kan een teken zijn dat de hond lijdt aan een huidinfectie of een parasietenplaag zoals vlooien of mijten. Ook kan overmatig verharen een teken zijn dat de hond allergisch is voor bijvoorbeeld een nieuwe shampoo.

Elke verandering in de huid moet door de dierenarts worden bekeken, vooral als u een ontstoken of pijnlijke huid opmerkt of als de hond op plekken haar verliest.

In de meeste gevallen is het iets dat behandeld kan worden. Soms kan het echter een teken zijn van iets ernstigers.

Overmatige haaruitval is ook een veel voorkomend teken van ernstige gezondheidsaandoeningen. Een verder onderzoek bij de dierenarts moet helpen bij het vinden van een diagnose.

Chihuahua verharen: Het verharingsschema van uw chihuahua beheren

Chihuahua zittend op de tafel ernaast op de tafel ligt het haar van een hond dat de trimsalon heeft uitgekamd van de hond

Regelmatig borstelen is de sleutel om het haar van uw Chihuahua van uw meubels te houden.

Wat je moet accepteren is dat je Chihuahua hoe dan ook zal verharen. Er is echt niets wat je kunt doen om het te stoppen. Er zijn echter talloze manieren waarop je het verharen kunt beheersen en tot een minimum kunt beperken.

Niet alle technieken werken op alle Chihuahuas. Je moet er een paar combineren om effectief te zijn.

Chihuahuas met één vacht en met twee vachten

rennende schattige chihuahua hond in het outdoos gazon

Chihuahuas kunnen een enkele vacht of een dubbele vacht hebben.

Single-coat Chihuahuas hebben een enkele bovenvacht bestaande uit dikke dekharen.

Double-coat Chihuahuas hebben een bovenvacht van dekharen en een ondervacht van zachter, dunner haar.

De American Kennel Club (AKC) accepteert Chihuahuas met of zonder ondervacht. Alleen een schrale vacht wordt niet geaccepteerd.

Verharen langharige chihuahua’s meer dan kortharige?

bruine chihuahua zittend op het groene gras met witte bloemetjes

Chihuahua’s met een lange vacht verharen meer, toch? Nou, niet per se.

Als een Chihuahua met gladde vacht een ondervacht heeft, zal hij minder verharen dan een Chi met lange vacht zonder ondervacht. De meeste langharige Chi’s hebben twee vachten en slechts enkele hebben één vacht (een bovenvacht).

Bovendien verharen langharige Chihuahua’s hun haar in klontjes, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.

Zijn Chihuahuas Hypoallergene Honden?

tiener meisje knuffelt een puppy en moeder geklede chihuahua tijdens de winter

Een volledig hypoallergene hond bestaat niet. Er zijn echter hondenrassen die aardig in de buurt komen van die titel, gezien hoeveel astma- en allergiepatiënten ze verdragen. Toch staat de Chihuahua niet vermeld als een hypoallergeen ras door de AKC.

Als u of sommige van uw gezinsleden aan astma of allergieën lijden, dan zou een Chihuahua uw gezinshuisdier kunnen zijn, zolang de hond een goede hygiëne heeft en regelmatig wordt verzorgd.

Bij allergieën is niet het haar het probleem, maar de huidschilfers die aan de vacht vastzitten.

Als je je Chihuahua goed verzorgt en het huis schoon houdt door een goede stofzuiger voor dierenhaar te gebruiken, dan zullen mensen die aan allergieën lijden misschien nooit de huidschilfers van Chis en al die pluisjes voelen die overal rondvliegen.

Borstelen: de beste manier voor een mooie vacht

eigenaar borstelt chihuahua hond op haar schoot in bijgesneden beeld

Borstelen is de beste manier om de vacht van een hond te beheren en hoe snel de hond verhaart. Regelmatig borstelen verwijdert niet alleen het dode haar, het helpt ook om de natuurlijke vachtoliën te verspreiden, vuil te verwijderen en de hond er goed uit te laten zien.

Onthoud altijd dat hoe meer losse haren er op de borstel liggen, hoe minder er op de vloer, de bank, en overal elders ligt.

Hoeveel je je Chihuahua borstelt hangt af van het feit of je pooch een kortharige of een langharige Chihuahua is.

Een kortharige Chihuahua hoeft het hele jaar door maar één keer per week geborsteld te worden, en twee keer per week tijdens het verharingsseizoen.

Een langharige Chihuahua moet het hele jaar door twee keer per week geborsteld worden, en om de dag in het seizoen.

Het kost je slechts vijf minuten om je Chihuahua te borstelen, zowel buiten als in het seizoen. Zolang je ze leert hoe ze zich moeten gedragen tijdens de borstelsessies, zou dit voor jullie beiden een fluitje van een cent moeten zijn.

Borstelen is een uitstekende manier om een band met je hond op te bouwen, dus het is een win-win situatie hier.

Welke ontharingsproducten moet ik gebruiken?

kleine kortharige chihuahua wordt gekamd met een borstel.

Het gebruik van de juiste borstel tijdens het borstelen van je chihuahua maakt het halve werk al gedaan. Maar het gebruik van de verkeerde borstel kan leiden tot huidirritaties en zelfs verwondingen!

De kortharige Chi heeft een borstel met zachte haren nodig om dode haren en vuil te verwijderen. Dit is ook een borstel voor de verharingsperiode omdat deze honden niet zoveel haar hebben.

De langharige Chihuahua zal een pinnenborstel of een slickerborstel nodig hebben om zijn lange haar te borstelen, zowel in als buiten het seizoen. Je moet extra voorzichtig zijn met Chihuahua-pups vanwege hun kleine lichaam.

Als je je Chihuahua tijdens het uitgaan aan een tuigje houdt, zul je de vacht verzorgd en geborsteld moeten houden, zodat hij niet rond het tuigje gaat klitten.

Welke hondenshampoo moet ik kopen?

kleine chihuahua in een gootsteen wachtend op een bad

Regelmatig baden helpt verharingsproblemen binnenshuis te verminderen.

Een zachte en gezonde vacht krijg je alleen als je je hond wast zoals het hoort, en door de juiste shampoo en conditioner te gebruiken. Een zachte shampoo gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals havermout is een uitstekende keuze voor Chihuahuas.

Omdat deze hond grote en gevoelige ogen heeft, kiezen sommige eigenaren misschien voor een puppyshampoo vanwege de traanloze formule.

Een kortharige Chihuahua moet eens in de 8 tot 12 weken in bad, terwijl een langharige Chihuahua om de 4 tot 8 weken gewassen moet worden. De langere vacht verzamelt meer vuil dan andere Chihuahua’s, daarom moet hij vaker worden gebaad.

Als je gelooft dat je door je Chi meer te wassen het verharen vermindert, heb je het absoluut mis. In feite kan veelvuldig baden de natuurlijke oliën van de vacht verstoren.

Als je een Chihuahua hebt met een huidaandoening, dan heb je medicinale shampoo nodig en de richtlijnen van je dierenarts voor verdere verzorging.

Een goed dieet bevordert een goede vachtconditie

grappige schattige chihuahua die zijn mond likt wachtend op voedsel

Voor het geval je het nog niet wist, de voeding van je hond is van grote invloed op de gezondheid van zijn vacht. Neem ons mensen, bijvoorbeeld. Wekenlang junkfood eten eist zijn tol op ons haar, onze huid en onze algemene gezondheidstoestand. Hetzelfde geldt voor ons kleine maatje, de Chihuahua.

U moet uw hond een hondenbrokken van hoge kwaliteit geven die een evenwichtige voeding biedt. Geef uw hond altijd het beste voer dat u zich kunt veroorloven.

Een goede voeding kan helpen om verharingsproblemen te verminderen. Dergelijke brokken zitten vol met omega-vetzuren die de huid en de vacht voeden, zowel van binnen als van buiten. Dit zorgt ervoor dat de hond alleen verhaart als het moet, en dat is het verharingsseizoen.

Houd de voeding vol met omega-vetzuren, vitaminen, mineralen, vis, visolie, eieren, lijnzaad, biotine en vitamine E om te zorgen voor de best mogelijke vachtconditie.

Meer nuttige informatie over de voeding van deze hond vindt u in onze Chihuahua voedingstabel.

Moet ik mijn chihuahua supplementen geven?

capsules levertraan in visvorm op een houten tafel

Er zijn gevallen waarin het onmogelijk is uw hond de aanbevolen hoeveelheid omega-vetten te voeren. Dit is wanneer supplementen in het spel komen.

Visolie supplementen komen in de vorm van een olie, en ze zijn vrij gemakkelijk te implementeren in het dieet van de hond. Het heeft niet alleen invloed op de vacht en de huid, maar het heeft ook vele andere voordelen voor de algehele gezondheid.

Hoe het verharen te minimaliseren

relaxte chihuahua puppy die een bad neemt in een roze badkuip

– Baden uw hond op schema met een zachte shampoo als het verharen overmatig wordt.

– Borstel uw hond elke dag. Gebruik een normale hondenhaarborstel of een Furminator, een uitstekend hulpmiddel om de vacht onder controle te houden.

– Borstel uw hond na het baden en afdrogen.

– Wrijf af en toe kokosolie in de huid van uw hond na een bad. Het is een massage die ze zullen waarderen, en een geweldige manier om de huid gehydrateerd te houden.

– Geef de hond kwaliteitsvoer voor een evenwichtige voeding.

– Geef vitamine- of mineralensupplementen als u denkt dat ze nodig zijn.

Hoe hondenhaar in uw huis te minimaliseren

moderne robotstofzuiger met een chihuahua erop in de woonkamer

Het huis schoon en netjes houden is soms een onmogelijke taak, vooral als je hond een verhuizer is. Gelukkig zijn er enkele tips die je een heel eind op weg kunnen helpen:

– Gebruik een trekker om over je tapijt te lopen om de haren op te trekken.

– Een natte rubberen handschoen over uw gestoffeerde meubels helpt om de dode haren gemakkelijk op te pakken.

– Stofzuigen en vegen is niet leuk, maar je zou het vaker moeten doen.

– Borstel uw hond buiten wanneer het weer het toelaat.

Waarom verhaart mijn chihuahua zoveel? Veel voorkomende oorzaken van overmatig verharen

chihuahua honden kam met veel haar vastgehouden door een persoon

Het is natuurlijk voor een chihuahua om wat van zijn haar te verliezen tijdens het verharingsseizoen. Maar de problemen ontstaan wanneer dat haarverlies overmatig wordt, wanneer er kale plekken en vlekken verschijnen, of wanneer de vacht broos wordt.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen in verband met overmatige haaruitval zijn:

Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening die vooral voorkomt bij honden van middelbare leeftijd. De schildklier begint een onvoldoende hoeveelheid schildklierhormoon te produceren. Symptomen van deze aandoening zijn een hoog cholesterolgehalte in het bloed, lusteloosheid, overmatig verharen, bloedarmoede en gewichtstoename. Als u denkt dat uw hond aan deze aandoening lijdt, moet u de dierenarts vragen een bloedtest uit te voeren om zijn schildklierhormoongehalte te controleren.

Ziekte van Cushing: Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door een chronische overproductie van bijnierhormonen. Het veroorzaakt haaruitval, verhoogde eetlust, verhoogde dorst en meer urineren.

Hittecyclus: Technisch gezien geen ziekte, maar dit is een aandoening waarbij honden veranderen. Door verhoogde niveaus van oestrogeen hormoon, zullen vrouwelijke Chihuahuas meer verharen tijdens de loopsheid. Het oestrogeengehalte zou zich ongeveer 24 tot 48 uur voor het einde van de oestrus moeten normaliseren.

Stress: Zoals we eerder vermeldden, is stress een diepgaande reden waarom Chihuahuas overmatig verharen. De meest voorkomende stressoren zijn verlatingsangst, op straf gebaseerde gedragstraining, verandering van omgeving, een sterfgeval in de familie, of een toevoeging aan de familie.

chihuahua kijkt naar camera

Foto van @thechiwilife

Voedselallergieën: Als uw hond allergisch is voor een of meer ingrediënten in zijn voedsel, kan hij overmatig gaan verharen. Het is een reactie van het immuunsysteem van de Chihuahua die u vertelt dat het ingrediënt een vreemde indringer is. Zoek een hondenvoer dat bij uw hond past. Blijf hem niet hetzelfde voer geven dat allergieën veroorzaakt. Het kan wat tijd kosten om de juiste te vinden, maar het is het waard.

Contact Allergieën: Chihuahuas kunnen nog steeds allergisch zijn voor chemische stoffen of verbindingen in hun omgeving, zelfs als ze geen voedselallergie hebben. De meest voorkomende allergenen zijn hondenshampoo, vlooienmiddelen, antibiotica, metalen zoals nikkel, samen met rubber, wol, plastic, schoonmaakmiddelen, enz. Door het proces van eliminatie te gebruiken, kunt u het allergeen identificeren en uit uw huis verwijderen.

Infecties: Sommige schimmel- en bacteriële infecties kunnen overmatig verharen veroorzaken, zoals ringworm en pyodermie.

Vlooien: Niet alle Chihuahua’s zullen haaruitval door vlooien ervaren. Als uw Chihuahua echter allergisch is voor vlooienspeeksel, kan hij overvloedig krabben tot er kale plekken ontstaan.

Schurft: Deze aandoening wordt veroorzaakt door de parasitaire mijt Demodex. Het is een huidziekte die intense jeuk en vervolgens haaruitval veroorzaakt.

Wat je nooit moet doen

kleine mooie chihuahua met een mooi kapsel

Overmatig verharen kan behoorlijk lastig zijn om mee om te gaan. We weten dat het vermoeiend kan worden, maar je moet je chihuahua nooit scheren om het verharen tegen te gaan.

De vacht van een hond heeft een belangrijke rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur; daarom zal het ontbreken van een vacht in de winter ervoor zorgen dat de hond bevriest. In de zomer heeft de hond geen dekharen die nodig zijn om de warmte-absorptie te vertragen.

Scheren stelt uw Chihuahua bloot aan huid- en zonneschade. Zonder een beschermende vachtlaag zijn honden vatbaar voor pijnlijke zonnebrand, of het nu zomer is of niet. De vacht trimmen is prima, maar scheren is een groot NEE!

Veelgestelde vragen

We hebben een lijst samengesteld van de meest gestelde vragen waarmee elke Chihuahua-eigenaar te maken krijgt als het gaat om verharen en de vacht van een Chihuahua.

Verharen Chihuahua’s veel?

De Chihuahua verhaart wel, maar in vergelijking met andere hondenrassen is het niets om je zorgen over te maken. Chihuahuas zijn lichte tot matige verharders gedurende het hele jaar. Verharen Chihuahuas meer tijdens het seizoen? Ja, het wordt wat zwaarder tijdens het seizoen. Gelukkig is het een klein hondje, dus er valt sowieso niet veel haar te verharen.

Hoe kan ik het verharen van mijn chihuahua tegengaan?

Dat is het addertje onder het gras: dat kan niet! Verharen is een natuurlijk proces dat het lichaam van de hond moet doen om gezond te blijven. De beste manier om het verharen te verminderen staat vermeld in onze lijsten hierboven.

Kan ik mijn Chihuahua scheren?

Dat kan, maar dat moet je niet doen. Scheer uw hond nooit, want dat verhoogt het risico dat zijn vacht zijn natuurlijke oliën verliest. Je loopt het risico je hond te snijden, hoe mooi het gereedschap ook is dat je gebruikt. De enige manier waarop een haarloze hond aanvaardbaar is, is als hij zo geboren is.

Hoe weet ik of het tijd is om naar de dierenarts te gaan?

Omdat Chihuahuas zulke lichte verharders en kleine hondjes zijn, zal het vrij gemakkelijk zijn om elke huidaandoening die op het lichaam van uw hond kan verschijnen, te herkennen. Een pijnlijke, huilerige, ontstoken huid, of een hond die zich voortdurend krabt zijn allemaal oproepen tot hulp.

Als het verharen in flarden gebeurt, is dat meestal een teken dat er iets mis is met uw hond, dus misschien wilt u onmiddellijk een afspraak maken met de dierenarts.

Laatste woorden

schattige chihuahua hond zittend op de houten vloer

Dat is alles, mensen. Dit is alles wat je moet weten over de vacht van een chihuahua en zijn verharingscyclus. Wat elke toekomstige Chihuahua eigenaar moet weten over de vraag: “Verharen Chihuahua’s” kan worden samengevat in één zin.

Chihuahuas zijn licht verharende honden en een genot om te verzorgen.

Door hun kleine lichaamsgrootte zijn ze een van de ideale honden als het gaat om de verzorging. Als u het verzorgingsschema op tijd aanhoudt, zou uw Chi een mooie en gezonde vacht moeten hebben.

Een gezonde vacht betekent een gezonde hond, en dat is het enige waar u zich zorgen over moet maken.

Lees Volgende: Applehead Teacup Chihuahua: Alles wat je moet weten

Doen Chihuahuas verharen en hoe om te gaan met hun verharingsschema