Hebben Corgi’s een staart bij de geboorte? 3 redenen voor het couperen van de staart

Hebben Corgi's een staart bij de geboorte? 3 redenen voor het couperen van de staart

Sharing is caring!

Corgi’s zijn een van de meest schattige hondenrassen die ooit de planeet Aarde sierden en ze zijn er in verschillende Corgi subrassen. Ze staan er normaal gesproken om bekend dat ze geen staart hebben als ze in het openbaar worden gezien, maar hebben Corgi’s normaal gesproken staarten?

Nou, de meeste Corgi’s worden meestal geboren met staarten, maar bij het meest bekende Corgi-ras, de Pembroke Welsh Corgi, worden ze meestal operatief verwijderd om beter te voldoen aan de verwachte rasstandaard van tegenwoordig.

Ze worden immers gebruikt als jacht- of herdershond en die staart kan een belemmering zijn, vandaar dat hij gecoupeerd wordt.

Sommige Corgi’s worden ook geboren met een zogenaamde ‘natuurlijke bobtail’, wat betekent dat ze al een stompe, gecoupeerde staart hebben.

Hoewel, je zult misschien verrast zijn dat er een paar verschillende Corgi-rassen zijn die van nature een lange staart krijgen en die mogen ze ook houden.

Lees verder om uit te vinden hoe het zit met Corgi-staarten en welke specifieke soorten Corgi’s die mogen houden en welke niet, en waarom.

Inhoud

toon

Corgi’s: Ontmoet het ras

corgi hond staat buiten bij sneeuw

Voordat je begint, kun je je het beste een beetje verdiepen in het Corgi-ras als geheel om een iets beter inzicht te krijgen in de situatie.

Corgi’s zijn kleine en schattige hondjes boordevol energie, maar laat je niet misleiden door hun uiterlijk.

Vroeger waren het ijverige herdershonden, die met gemak het vee bijeenbrachten, dankzij hun kleine gestalte die zich tussen de hoeven en het verkeer door kon bewegen.

Ze worden ongeveer 10 tot 12 inch groot en wegen uiteindelijk gemiddeld zo’n 25 tot 30 pond, met hier en daar een uitzondering.

De Corgis komen in een verscheidenheid van verschillende vachtkleuren ook, zij het tan, merle, zwart, rood, fawn, brindle of sable. Sommige kunnen zelfs geboren worden zonder de voor het ras stereotiepe witte aftekeningen.

Terwijl de meeste worden geboren met natuurlijke lange staarten, kunnen sommige worden geboren als natuurlijke bobtails, wat betekent dat ze stompjes krijgen, korte staarten vanaf het begin. dankzij een genetische mutatie.

Ze mogen dan korte benen hebben, maar diezelfde benen zijn ongelooflijk gespierd en lenigwaardoor hij zich gemakkelijk over elk terrein kan bewegen.

De Pembroke Welsh Corgi heeft een behoorlijk uithoudingsvermogen om zulke zware arbeid te doorstaan dankzij zijn aanzienlijke borstkas.

Corgi’s zijn ongelooflijk intelligent en past zich gemakkelijk aan de situatie aan en reageert in een oogwenk.

Hoewel bedoeld als herdershond, is de Corgi ook een gezinsgerichte hond, klaar om te beschermen op een moment en niet bang om op te treden ter verdediging van zijn geliefden.

De Pembroke Welsh is altijd op zoek naar gezelschap en fysieke activiteit. dus ze zijn altijd een genot om bij te zijn en kunnen hun eigenaren zelfs motiveren tot een actievere levensstijl.

Ze zijn alles wat men ooit in een hond zou willen in een compacte en schattige verpakking, de Queen’s Corgis zijn daar een uitstekend voorbeeld van met hoe goed opgevoed en toch speels ze altijd lijken te zijn.

Hebben Corgi’s Staarten? Telt een Bobtail als een staart?

corgi hond met bobtail in een appartement

Tot op zekere hoogte doen ze dat allemaalmaar er is een groot verschil tussen de twee belangrijkste soorten Corgi’s, de Cardigan en de Pembroke Welsh.

De Cardigan Corgis zijn degenen die de lange pluizige staart krijgen…die, hoewel ze lijken op de Pembroke Welsh, helemaal niet hetzelfde hondenras zijn.

Ik weet het, de naam maakt het enigszins misleidend, maar de twee zijn van verschillende oorsprong, hoewel daarover later meer.

De Pembroke Welsh Corgi daarentegen heeft in de AKC rasstandaard staan dat hun staart gecoupeerd moet worden voor de veiligheid. en voor de doeleinden waarvoor ze gefokt zijn, jagen en hoeden.

De Cardigan Welsh AKC standaard daarentegen geeft aan dat hun staart aanblijft en lager is aangezet dan hun eigenlijke lichaamslijn, tenminste onder het spronggewricht.

En, hoewel technisch gezien gecoupeerd tot een stompje, is de staart van de Pembroke Welsh Corgis technisch gezien nog steeds een staart, zij het slechts een klein stompje. dat zijn kont doet wiebelen.

Ook, zoals eerder gezegd, kunnen sommige Pembroke Corgi puppies geboren worden met een ‘natuurlijke bobtail’., een mutatie waarbij ze in eerste instantie geen staart laten groeien.

Het hangt er puur vanaf of het gen ervoor dominant of recessief is in de pup.

Het is echter een eigenschap die de laatste tijd vrij populair wordt, simpelweg vanwege de strengere regels voor het couperen van staarten, wat op zich een nogal wrede praktijk is, tenzij het om gezondheidsredenen wordt gedaan.

Hoe zijn de twee Corgi’s van verschillende oorsprong?

Nou, het antwoord is puur en simpel, de twee Corgi rassen hebben totaal verschillende voorouders en bloedlijnen.

De Cardigan Corgi komt voort uit de bloedlijn van de Duitse Teckel, tegenwoordig bekend als de Teckel, zij het een die een andere weg aflegde in zijn evolutionaire lijn.

Ondertussen, gaat de Pembroke Welsh Corgi zijn bloedlijn helemaal terug naar de Nordic Spitz, een hondenras dat bijna was uitgestorven in WO1, maar sindsdien een heropleving heeft gekend en zich nu op een meer comfortabele plaats bevindt.

Hoe verschillen hun staarten?

welsh corgi pembroke en welsh corgi cardigan staan dicht bij elkaar

Hoewel de twee Corgi-rassen verschillende voorouders hebben, lijken ze toch behoorlijk op elkaar.

Dat gezegd hebbende, is het meestal gemakkelijk om de ene van de andere te onderscheiden gezien de staartsituatie, maar als de Pembroke Corgi zijn natuurlijke staart boven zijn maar heeft kwispelen terwijl hij rondstapt op zijn korte poten naast een Cardigan, kan het moeilijker zijn.

Er zijn echter een paar verklikkende hints die het u gemakkelijker kunnen maken.

Voor de gebruikelijke Corgi uit Wales, is hun staart, zelfs op volle lengte, relatief kort, maar er zitten veel pluisjes aan..

Ze zitten ook veel hoger, voorbij het spronggewricht, of gaan zelfs zover dat ze helemaal naar hun rug krullen.

Bij de Cardigan Welsh Corgi daarentegen is de staart langer en wordt lager gedragen, onder het spronggewricht. gewoonlijk.

Hoewel hun specifieke rasstandaard toestaat dat staarten in de VS niet gecoupeerd worden, mogen ze in geen geval naar de rug van uw hond buigen.

Deze vergelijking betekent misschien weinig in de VS, gezien onze rasstandaarden voor deze beide prachtige werkhonden, maar als u ergens in het buitenland komt, zult u het verschil nu gemakkelijk kunnen zien.

Waarom hebben de meeste Corgi’s een gedockte staart?

corgi hond met een gecoupeerde staart buiten wandelen

Er zijn 3 belangrijke redenen waarom een groot aantal Corgi’s uiteindelijk geen staart hebben. Hoewel ik er al een paar heb doorgenomen, zal ik ze hier wat gedetailleerder opnoemen.

1. Herding

Hoewel het misschien verrassend is dat zo’n klein ras als herdershond wordt gebruikt, gebeurt dat al geruime tijd.

De snelle energieke Corgi was perfect voor de rol in het bijeenhouden van vee en op het spoor eenen helpen hen te beschermen tegen wilde dieren die hun kudde tot prooi zouden maken.

Hun grootte was ook een belangrijke factorgeloof het of niet, als dat hen in staat stelde om het vee te ontwijken mocht het ooit onhandelbaar worden en beginnen rond te schoppenwaardoor ze de behendigheid kregen die ze inruilden voor de ruwe kracht van grotere hondenrassen.

Dus na verloop van tijd, zoals fokkers doen, fokten ze selectief de Corgi’s en pasten hun kenmerken naar eigen inzicht aan, waarbij ze probeerden de specifieke, gewenste eigenschappen te ontwikkelen voor het doel om een veehoedershond te zijn, terwijl ze de slechte uitroeiden.

Een van de belangrijkste eigenschappen was de eerder genoemde grootte, maar ook de staart speelde daarbij een rol.

De staart diende niet echt een doel en werd meer een belemmering dan een hulp.

Bij de meeste Corgi’s werd de staart vaak verwond of volledig verpletterd door vee en ander vee. tijdens het hoeden.

Vast komen te zitten onder een hoef betekent een ramp en zo vast komen te zitten kan leiden tot verdere, meer ernstige verwondingen. aan de arme kerel.

Dit is wanneer de gecoupeerde staart standaard begon en is sindsdien gehandhaafd… om die reden. Niet om de arme Corgi te schaden, maar om beter te beschermen bij het uitvoeren van zijn taak.

En dit brengt ons tot de volgende reden, namelijk rasvorming.

2. Rasvormgeving

corgi hond wandelen in het bos

Als u wilt deelnemen aan een hondenshow of een soortgelijk evenement, moet u uw hond conformeren aan de rasstandaard van verschillende kennelclubs.De meest opvallende in de VS is de American Kennel Club (kortweg AKC).

Als je je niet aan de regels houdt, kun je meestal niet meedoen.wat geen groot probleem is, tenzij je iemand bent die graag naar deze shows gaat, in welk geval je helaas wel moet.

Hetzelfde geldt voor het kopen bij een fokker die al staartloze Pembroke Corgi’s verkoopt, omdat hij waarschijnlijk de rasstandaard zal volgen om een hogere beoordeling te krijgen.

Er zullen altijd een paar uitschieters zijn, natuurlijk, maar dat zijn meestal niet de meest gerenommeerde fokkers en het zijn vaak degenen die puppy-molens of soortgelijke onmenselijke bedrijven runnen, dus ik zou op mijn hoede zijn.

Natuurlijk, als u uw eigen Pembroke Welsh Corgi paart en uiteindelijk een nest pups krijgt, kunt u er altijd voor kiezen om hun staarten te houden als u dat wilt.

Je zult echter nog steeds af en toe te maken krijgen met de mutatie van een natuurlijke bobtail, wat de derde, natuurlijke reden is waarom Corgi’s eindigen met stompe staarten.

3. Natuurlijke Bobtail

Een natuurlijke bobtail is een genetische mutatie die voorkomt bij een aantal verschillende rassen, niet alleen bij de Pembroke Welsh Corgi.

Niettemin, het beschrijft een verschijnsel waarbij de staart van de pup natuurlijk gecoupeerd of juist stomp wordt, afhankelijk van de prevalentie van het gen.

Afhankelijk van het hondenras, krijgen sommigen langere en anderen kortere staarten…voor zover het gen het toelaat.

Wat de Corgi’s betreft, is de Wales variant de enige die dit gen heeft. zo nu en dan.

Andere hondenrassen die met dit verschijnsel eindigen zijn:

1. De Australische Veedrijvershond

2. De Zweedse Vallhund

3. De Oostenrijkse Pinscher

4. De Braziliaanse Terriër

5. De Pyreneese Herder

6. De Mudi

7. De Karelische Beerhond

8. De Deense Boerenhond

9. De Catahoula Luipaardhond

10. De Poolse Laagland Herdershond

11. De Kroatische Herdershond

12. De Bretonse Spaniël

13. De Savooie Herdershond

14. De Australische Herder

15. De Bourbonnais Pointer

16. De Jack Russell Terrier

17. De McNab

Wat doet dit gen precies?

welsh corgi liggend op het gras in het park

De natuurlijke bobtail ontstaat wanneer het T-gen locus op een specifieke manier is veranderd waardoor uw hond een sterke aanleg heeft om de bobtail te laten groeien.

Het standaard allel voor de T locus is het N allel dat, wanneer gekoppeld als een N/N genotype, uiteindelijk een normaal formaat staart zal laten groeien, terwijl het BT allel het sterke potentieel voor de natuurlijke bobtail aangeeft.

Dit wordt aangeduid met het N/BT genotype, en is geenszins een teken dat er iets mis is met uw dierbare hond.

Sommigen van u vragen zich misschien af waar de BT/BT combinatie voor staat. Helaas is dat meestal het teken van een hond die het geboorteproces niet eens haalt.

De potentie van de mutatie verschilt van hond tot hond en dat bepaalt ook de lengte van hun staart.

Hoewel sommigen het misschien als een nadeel zien, zien moderne fokkers het fokken van bobtail Corgi’s als een geweldig toekomstperspectief voor de gezondheid en veiligheid van hun kortbenige vrienden, omdat het op natuurlijke wijze veel pijnlijke staart coupeer procedures zal voorkomen.

Verschillen de rasstandaarden voor Corgi-staarten wereldwijd?

pembroke welsh corgi met een pluizige staart staand op de brug

Dat doen ze inderdaad.

Er zijn er die neigen naar een meer progressieve route waarbij ze Corgi’s met volle staarten accepteren.

Maar er zijn ook de meer traditioneel georiënteerde… die vasthouden aan de oude gebruiken, ongeacht het feit dat de meeste Corgi’s niet eens meer worden gebruikt voor de jacht of voor het hoeden van dieren, maar gewoon als huisdier worden gehouden.

Hoewel een lange staart aan je Corgi je geen directe afkeuring of een regelrechte diskwalificatie oplevert in elk evenement dat wordt gesteund door respectievelijk de AKC, CKC of de UKC, zal de staart zelf het ideale Corgi-uiterlijk in de war sturen.

Dit kan je punten kosten als je op zoek bent naar showmanship.

Wat de drie grote Engelse Kennel Clubs betreft, dit zijn hun standpunten hierover in wat meer detail:

De Amerikaanse Kennel Club, of de AKC stelt, zoals eerder in het artikel gezegd, dat de staart zo kort mogelijk moet worden gehouden, of helemaal gecoupeerd.

Hoewel het een Corgi met lange staart niet direct zal straffen, is het duidelijk dat hij niet door dezelfde lens wordt bekeken als zijn broeders met stompe staart.

Het is ook ontmoedigend om te horen dat ze nog steeds de praktijk van het couperen van staarten en het ontharen of andere soortgelijke kwetsende handelingen goedkeuren omwille van het handhaven van een rasstandaard.

De United Kennel Club, of de UKC is van een ander standpunt. Ze zullen registratie van Corgis met hun natuurlijke staart toestaan ongeacht de lengte.

Ze bestraffen eigenaren van huisdieren in hondenshows ook niet… omdat ze de verschillende regels en praktijken van andere landen en kennelclubs respecteren, wat ongeveer zo goed is als je het echt kunt krijgen.

De Canadian Kennel Club, of de CKC staat volledige keuzevrijheid toe met betrekking tot de zaakomdat ze geloven dat Corgi’s niet alleen op hun staart beoordeeld moeten worden en dat sommigen om de een of andere reden gecoupeerd moeten worden.

Ze laten het over aan de Corgi eigenaar in kwestie, maar adviseren sterk om naar een gecertificeerde specialist te gaan voor een goede chirurgische manoeuvre die het minst pijnlijk is voor uw hond.

Dingen die u moet weten over het couperen van de staart van een Corgi en het couperen van de staart in het algemeen.

corgi met een gecoupeerde staart liggend op de vloer in een huis

Zoals gezegd hoeft u de staart van uw Corgi niet te couperen als u dat niet wilt, vooral als u hem gewoon als huisdier en vriend in de buurt wilt hebben.

Anders dan bij sommige andere rassen, vormt hun staart geen echt risico voor hun welzijn, zoals dat een paar eeuwen geleden wel het geval was.

Tegenwoordig is het meer een keuze dan een noodzaak en jij bepaalt het.

Maar zijn er nog voordelen aan dokken? Doet het pijn? Hier zijn een paar van de meest gestelde vragen over het couperen van staarten en de antwoorden daarop.

Wanneer wordt het couperen van de staart uitgevoerd bij Corgi’s?

De procedure wordt meestal slechts enkele dagen na de geboorte uitgevoerd.

Het wordt op zo’n jonge leeftijd gedaan omdat het zenuwstelsel van uw harige beste vriend zich nog niet volledig ontwikkelt, zodat de pijn minimaal is.

Dit voorkomt elk potentieel trauma en minimaliseert het risico op eventuele complicaties die kunnen optreden bij de procedure.

Hoe wordt het couperen van de staart precies uitgevoerd?

Helaas is er geen echt pijnloze manier om dit te doen, omdat er nog steeds een deel van het lichaam wordt afgesneden.

Er zijn twee verschillende methoden die gebruikt wordenbeide even gruwelijk op hun eigen manier.

De eerste wordt banding genoemd, een proces waarbij de persoon die de procedure uitvoert een rubberen band neemt en deze strak om de staart wikkelt om de bloedcirculatie naar de staart af te snijden.

Dan wordt hij achtergelaten totdat spiernecrose langzaam binnensluipt en de rest van het werk doet, waardoor de staart mettertijd wankelt en afvalt.

Dat gezegd hebbende, dit is duidelijk geen schone methode en het houdt een groot risico in met betrekking tot mogelijke infectie door zo’n manoeuvre, evenals abnormale groei of algemene vervorming van de staartstomp zelf.

Dit kan leiden tot verdere, mogelijk ernstige gezondheidsproblemen bij uw Corgi die niet verwaarloosd mogen worden.

Het tweede proces is een stuk schoner en sneller, maar ook een stuk pijnlijker, een operatie.

Specifiek, het is het afsnijden van de staart met een scherp en precies gereedschap.

De meeste dierenartsen en andere gecertificeerde professionals kiezen voor een chirurgische schaar of, bij voorkeur, een scalpel om de staart netjes door te knippen, inclusief kraakbeen, pezen en spieren.

Het gebeurt snel en correct met een korte pijnstoot, waarna de overgebleven stomp in verband wordt gelegd om hem weer te laten genezen.

Het is een snel proces, hoewel het herstel enige tijd in beslag neemt, maar gelukkig, gezien de leeftijd waarop het wordt gedaan, zou het uw hond niet te veel moeten hinderen.

Doet het couperen van de staart pijn?

Het lijdt geen twijfel dat het couperen van een staart pijn doet, net als bij iedereen die een ledemaat verliest.

Gelukkig, het proces op zeer jonge leeftijd gedaan, slechts enkele dagen na de geboorte, om sterkere pijn te voorkomen omdat het zenuwstelsel tegen die tijd nog niet ontwikkeld is.

Begrijp me niet verkeerd, de Corgi pups zullen nog steeds pijn voelen, maar het zal niet zo erg zijn als wanneer het later in het leven van de Corgi was gedaan.

Het is de meest humane optie die er is en kan het beste op dat moment overwogen worden.

Is het gemeen voor de hond?

droevige corgi liggend in de tuin op het pad

Persoonlijk denk ik dat het en ik ben van mening dat het helemaal niet meer gedaan moet worden, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Hopelijk past de AKC zich snel genoeg aan zoals de andere grote Kennelclubs.

Tot nu toe is het couperen van hondenstaarten alleen verboden in twee staten, Maryland en Pennsylvania. Hopelijk volgen de andere staten snel.

Maar er zijn mensen die beweren dat het volkomen in orde is om de redenen die ik eerder noemde, hoe het zenuwstelsel van de hond op dat moment nog niet volledig ontwikkeld is.

Hoewel ze tot op zekere hoogte gelijk hebben, is het nog steeds onwillekeurig en het redt het leven van de hond niet meer zoals vroeger, want Corgi’s worden niet veel meer gebruikt als kuddedieren.

Als sommige veehouderijen ze wel gebruiken, dan moet het voor dat specifieke doel gebeuren, of in geval van een duidelijke noodsituatie of gezondheidsrisico, maar anders niet.

Het is al heel lang een verhit debat en moet hier in de VS nog tot een conclusie komen.

Wat is de betekenis van de staart van een hond?

Hoewel dit een bredere vraag is die betrekking heeft op alle honden, is het voor Corgi’s niet anders dan voor elk ander ras.

Staarten functioneren als een soort tegengewicht. Ze helpen het dier in evenwicht te blijven als hij zich verplaatst… door naar de andere kant van zijn lichaam te schuiven om hem rechtop te houden.

Het is vooral nuttig voor honden die om die reden ruw en oneffen terrein hanteren.

Beschadig het of verwijder het volledig, en de balans verschuift dramatisch.

Sinds wanneer is het couperen van staarten bij honden een ding?

De praktijk bestaat al sinds de tijd van de oude Romeinen…, een paar duizend jaar terug, maar om heel andere redenen.

Ze coupeerden de staarten van hun honden omdat ze geloofden dat het hielp tegen hondsdolheid.

Duidelijk een misplaatste poging, maar het is sindsdien gebruikt voor vele verschillende redenen, sommige geloofwaardiger dan de oorspronkelijke.

Kunnen honden overleven als hun staart is verwijderd?

Natuurlijk kunnen ze dat. Staarten bevatten geen vitale organen om te overleven, het zijn alleen maar pezen, kraakbeen en spieren.

Hoewel de eerste schok, indien later gedaan, aanwezig zal zijn, duurt het meestal niet lang en uw hond zal zich snel aanpassen alsof er niets gebeurd is.

Krijgt elke Corgi zijn staart gecoupeerd?

Zoals eerder vermeld in het artikel, tegenwoordig een keuze als je degene bent die je eigen Corgi nest fokt, dus niet elke Corgi hoeft zijn staart gecoupeerd te krijgen.

Hoewel je meestal fokkers krijgt die de staarten van de Corgi’s couperen tegen de tijd dat je zelfs maar contact met hen opneemt, kun je altijd een beroep doen op iemand die een vers nest verwacht en een pup voor jezelf reserveren die het coupeerproces niet zal ondergaan als je daarvoor kiest.

Dit betekent wel dat je je aan je beslissing moet binden en waarschijnlijk vooruit moet betalen, maar dat is een kleine prijs om te betalen.

Als u zich nog niet wilt vastleggen, kunt u altijd bestellen bij Corgi fokkers in Europa of Canada, omdat zij waarschijnlijk raszuivere Pembroke Welsh pups zonder gecoupeerde staart op voorraad hebben.

U moet dan wel verzendkosten betalen, maar dat bevrijdt u van de verplichting.

Als het echter gaat om de vraag of je de staart van je beste hondenvriend wel of niet moet couperen, dan is de keuze aan jou.

Zorg er alleen voor dat je niet te lang wacht, want het zal een stuk pijnlijker zijn als hij een volwassen hond is.

Conclusie

Dus, hebben Corgi’s staarten? Dat hebben ze, in feite worden de meeste geboren met de staart zoals die is, maar de huidige rasstandaarden, tenminste in de VS, schrijven voor dat ze gecoupeerd moeten worden.

Natuurlijke bobtails bestaan ook, maar er zijn ook Corgi’s die hun lange staart houden. Het is aan u om te beslissen wat het beste is voor uw hond. Ik vertrouw erop dat u de beste beslissing voor hem zult nemen. Tot de volgende keer.

VERWANTE LINKS:

De 3 meest betrouwbare Corgi fokkers in Ontario voor 2022.

Corgi fokkers in Engeland: Beste 4 fokkers van deze koninklijke pup!

Corgi Groeiagram: Hoe groot worden Corgi puppies?

Hoeveel kosten Corgi’s? Prijzen en kosten berekend

Corgi Man/Vrouw – Is er een verschil? Wat je moet weten

Fluffy Corgi: Alles wat je moet weten voordat je hem koopt