Mopshondkleuren – Wat is de zeldzaamste mopshondkleur die er is?

Pug Colors - Wat is de zeldzaamste mopshondenkleur?

Delen is geven!

Geen hond is zo gemakkelijk te herkennen en ook niet zo controversieel als Mopshond. Iedereen heeft een mening over deze kleine brachycephale honden die snel een van de meest gewilde familie huisdieren zijn geworden.

Hoewel de meeste mensen denken dat Mopshonden een vrij nieuw hondenras zijn, is dit in feite een van de oudste hoektanden die er zijn. De eerste gegevens over Mopshonden stammen uit 400 jaar voor Christus, in de tijd dat deze honden werden gehouden als familiegenoten voor rijke mensen.

In feite komen veel andere platte, rimpelige honden van Chinese fokkers, zoals de Shih Tzu, de Pekingees, evenals de Lo-Sze, die bekend staat als de voorouder van de Mopshond.

Ergens rond 200 voor Christus beval keizer Chin Shih Huang om alle gegevens over Mopshonden te wissen, omdat hij ze beschouwde als een heilig ras dat verborgen moest blijven. Daarom bleven de details over de oorsprong van dit hondenras een mysterie.

Toch hield dit de mensen niet tegen om te praten over het Mopshondenras en zijn unieke uiterlijk en kenmerken.

Na verloop van tijd werden deze honden naar Rusland, Japan en vervolgens ook naar de VS gebracht. Hun grote, ronde ogen en platte gezicht, evenals de vele mopshondenkleuren waarin ze voorkomen, maakten hen tot een algemeen begrip.

Over mopshondenkleuren gesproken, terwijl de mopshonden in twee geaccepteerde vachtkleuren komen, wist je dat ze in verschillende andere tinten kunnen komen? Hoewel niet zo kleurrijk als sommige andere hondenrassen, betekent dit niet dat andere tinten onmogelijk te vinden zijn.

Als dit onderwerp je interesseert, ben je op de juiste plaats! Ik zal alles uitleggen wat je moet weten over mopshondenkleuren en of ze belangrijk zijn.

Laten we beginnen!

Inhoud

toon

Verschillende mopshond kleuren

Mopshond kleuren; fawn

Ongeacht het hondenras, kunnen honden vele vachtkleuren hebben. Dit is vergelijkbaar met haarkleur bij mensen – we hebben veel verschillende tinten en texturen, en hoewel we niet zo kleurrijk zijn als honden, zie je toch mensen met verschillende kleuren op hun haar.

Hetzelfde geldt voor Mopshonden. Deze schattige honden zijn er in verschillende kleuren, zoals reekleurig, zwart, zilver, abrikoos, of zelfs gestroomd!

Echter, niet alle hondenkleuren zijn hetzelfde, en alleen omdat een specifieke kleur bij het ene hondenras wordt geaccepteerd, betekent dat niet dat die ook bij het andere ras wordt geaccepteerd. In feite kan vachtkleur soms het belangrijkste kenmerk zijn om twee rassen van elkaar te onderscheiden.

Mopshonden en Boston Terriers hebben bijvoorbeeld een vrij gelijkaardig uiterlijk, maar u zult de twee niet met elkaar verwarren. Dit komt omdat Boston Terriers in een specifiek partipatroon komen dat zelden wordt gezien bij Mopshonden.

Ik zal een lijst maken van alle vachtkleuren waarin Mopshonden kunnen voorkomen – maar voordat we daaraan toekomen, is het belangrijk om een aantal regels en voorschriften op te merken die kennelclubs aan Mopshondenkleuren hebben opgelegd.

Wat zegt de AKC?

mopshond die over het veld van bloemen loopt

Kennelclubs zijn er onder meer om te regelen hoe een hondenras eruit moet zien en zich moet gedragen. Als zodanig kunnen zij ook bepalen welke vachtkleuren zijn toegestaan binnen een bepaald ras.

Maar wat betekent dit voor mopshondenkleuren?

Kleuren die binnen de rasstandaard vallen zijn wenselijk, omdat ze de indicatie zijn dat de hond raszuiver en gezond is.

Je kunt honden die in standaardkleuren vallen registreren bij de kennelclub, en dat betekent vaak ook het verkrijgen van de fokrechten.

Volgens de belangrijkste kennelclub in de VS, de American Kennel Club (AKC), zijn de enige twee standaard Pug kleuren zwart en fawn.

Alle andere vachtkleuren worden als foutief beschouwd.

De reden voor zo weinig Mopshondenkleuren is dat de AKC de Mopshondenclub volgt

Hoe zit het met andere kennelclubs?

De meeste kennelclubs zijn het eens over de basiskenmerken van het hondenras, daarom lijken zowel Golden Retrievers in Amerika als in Europa op Golden Retrievers, ondanks hun eigen verschillen.

Echter, enkele verschillen tussen de rasstandaarden.

Bijvoorbeeld, staat de Canadese Kennel Club (CKC) drie kleuren toe:

– Zwart.

– Fawn.

– Zilver-fawn.

Hun begrip van de fawn kleur is echter vrij los, dus in zekere zin accepteren ze veel kleuren die andere kennelclubs niet accepteren. Bijvoorbeeld, abrikoos en rode honden kunnen worden geregistreerd als fawn mopshonden.

Aan de andere kant, staan de Kennel Club van het Verenigd Koninkrijk (KC) en de Federation Cynologique Internationale (FCI) vier mopshondenkleuren toe:

– Zwart.

– Fawn.

– Abrikoos.

– Zilver.

Als zodanig kan een hond die niet bij de AKC kan worden geregistreerd toch elders worden geregistreerd. Dit is ook de reden waarom Apricot en Silver honden meer voorkomen in Europa of Canada dan in de VS.

Standaard Mopshond Kleuren

Zoals gezegd zijn de standaard mopshondenkleuren er als bewijs dat de hond raszuiver is of dat hij gezond is. Niet alleen dat, maar ze zijn een teken van een begeerlijke hond die het goed zal doen in hondenshows.

Standaard Mopshondenkleuren komen veel vaker voor dan niet-standaard kleuren. Als zodanig zullen de meeste Mopshond puppy’s die je te koop ziet staan in deze tinten komen.

Dit zijn ze:

Fawn

mops liggend op witte vloer

Als je aan Mopshonden denkt, is de kans groot dat je aan ze denkt in fawn kleur. Echter, fawn is een tamelijk breed spectrum, want op verzoek kunnen honden in abrikoos of zilverkleurige tint worden overwogen.

Om het makkelijker te maken, zal ik alleen de klassieke fawn tint opnoemen. Honden die ik zal beschrijven in de Apricot of Silver kleur sectie kunnen worden geregistreerd bij de AKC, maar alleen als ze worden geplaatst onder het fawn label.

Fawn is een lichte, dof gele tint. Het kan variëren van licht tot middelmatig, maar het kan niet donker zijn.

Hoewel u effen fawn kleuren kunt vinden, hebben de meeste fawn mopshonden zwarte oren en een zwart masker. Dit is perfect in orde, en deze honden kunnen worden geregistreerd.

Niet alleen dat, maar het is ook aanvaardbaar voor een fawn mopshond om te komen in verschillende fawn tinten – zolang deze tinten kunnen worden beschouwd als fawn. Je kunt bijvoorbeeld een abrikoos-grijze mopshond hebben met donkerder vaalbruine tinten die opgaan in de basisvacht.

Houd in gedachten dat fawn een lastige kleur kan zijn binnen de landen die de AKC standaard volgen.

Zoals ik al zei, kunnen honden van verschillende tinten als fawn worden beschouwd – dit is echter zolang de kleur op fawn lijkt. Met andere woorden, genetica is niet belangrijk, maar wat je kunt zien.

Dit betekent dat jij en degene die over de registratieaanvraag beslist, soms niet hetzelfde idee hebben van de fawn kleur.
In feite geeft de AKC de voorkeur aan mopshonden in een zuivere fawn kleur, degene die geen abrikoos- of zilvertinten heeft. Maar als de tint niet te opvallend is, kunt u uw pup registreren.

Zwart

mopshondje puppy die op gras staat

Zwart is de tweede standaard vachtkleur bij Mopshonden, en het is waarschijnlijk degene die je niet zo vaak ziet. Toch worden zwarte Mopshonden op dezelfde manier behandeld als de meer voorkomende, fawnkleurige Mopshonden.

Meestal komen zwarte Mopshonden in een effen kleur. De kleur van hun haar is rijk en donker, en het is meestal glanzender dan de vale vacht.
Kleine witte aftekeningen zijn toegestaan binnen de rasstandaard, en ze bevinden zich meestal op de borst van de hond.

Als uw zwarte Mopshond ouder wordt, zal hij veel grijze haren krijgen, of beter gezegd, deze haren zullen meer opvallen dan bij andere haarkleuren. Daarom kan het lijken alsof zwarte Mopshonden sneller ouder worden dan andere vachtkleuren.

Niet-standaard kleuren

Sommige Mopshonden komen in kleuren die door kennelclubs als niet-standaard worden beschouwd. Dit betekent niet noodzakelijk dat er iets mis is met de hond. Er zijn echter een paar dingen die moeten worden opgemerkt.

Ten eerste, Mopshonden in niet-standaard vachtkleuren kunnen niet deelnemen aan hondenshows. Dit betekent niet veel voor mensen die op zoek zijn naar honden van huisdierkwaliteit, maar als je een showhond wilt hebben, wordt zeldzaam niet noodzakelijk als goed beschouwd.

Het fokken van honden in niet-standaard kleuren wordt vaak afgekeurd, en in sommige gemeenten is het zelfs illegaal. Als zodanig, moet je geen fokrechten krijgen.

Sommige van de niet-standaard en niet-erkende vachtkleuren komen van nature niet voor in het hondenras. Hun aanwezigheid is een aanwijzing dat de hond een gemengd ras is.

Tot slot, kunnen sommige vachtkleuren ook betekenen dat de hond enkele ongeneeslijke genetische gezondheidsproblemen heeft.

Dat is het geval met albino- of merlehonden, maar daar kom ik later op terug.

Ook zijn er aanwijzingen dat verdunningsgenen kunnen leiden tot een verhoogde kans op veel gezondheidsaandoeningen. Bijvoorbeeld, chocolade honden hebben een verhoogde kans op veel gezondheidsaandoeningen.

Met dat alles uit de weg, hier zijn niet-standaard mopshondenkleuren:

Apricot

abrikoos mopshond

Foto van: @lennonandbutch

Apricot, of apricot fawn pups, komen met een warme, oranje ondertoon. Deze kleur is niet hetzelfde als abrikoos in sommige andere hondenrassen – bijvoorbeeld Boxers. In plaats daarvan is het vergelijkbaar met de abrikooskleur bij Chihuahuas.

Apricot Pugs komen zelden in een effen kleur. In plaats daarvan hebben ze vaak reebruine of witte vlekken, meestal op hun borst. Ze hebben ook een zwart masker.
In de VS zijn de meeste abrikoos mopshonden geregistreerd als fawn, tenzij ze zulke heldere kleuren hebben dat ze op geen enkele manier voor een andere kleur dan abrikoos kunnen worden aangezien.

Zilver

zilveren mopshond

Foto van: @elsie.pug

Silver Pugs staan soms ook bekend als silver fawn Pugs, omdat sommige als de fawn kleur geregistreerd kunnen worden als de eigenaar daarom vraagt.
Dit is de lichtste mopshondenkleur die er is. Het is ook vrij zeldzaam, en er zijn niet veel zilveren Mopshonden in de VS.

Deze honden hebben een lichtgrijze vacht. De tint is niet dezelfde blauwe kleur, en het wordt niet veroorzaakt door een blauw verdunningsgen, zoals het geval is bij zilveren of grijze honden van veel andere hondenrassen.

Als zodanig komen deze pups vaak met een zwart masker en zwarte oren.

Gestroomd

Gestroomde mopshond pup slaapt

Hoewel gestroomd wordt beschouwd als een vachtkleur, is het in feite een patroon van afwisselende kleuren. Gestroomde mopshonden hebben in elkaar grijpende donkere en lichte kleuren, waardoor ze tijgerachtige strepen krijgen. Dit is een veel voorkomende vachtkleur bij sommige honden, zoals de Amerikaanse Bulldog of de Bull Terrier.

Gestroomd is zeer zeldzaam bij Mopshonden. Sommige mensen vragen zich zelfs af of raszuivere Mopshonden wel bestaan, of dat ze gekruist zijn. Hoewel dit een voortdurend debat is, lijkt de wetenschap erop te wijzen dat raszuivere Mopshonden inderdaad bestaan.

Gestroomd komt niet voor in de bloedlijnen van moderne Mopshonden. Daarom zie je Mopshonden uit erkende bloedlijnen niet in deze vachtkleur. Dit is geen gewilde kleur en gerenommeerde fokkers zullen geen gestroomde honden blijven produceren.

Omdat gestroomd de dominante vachtkleur is – waarover later meer – is er geen kans dat deze plotseling opduikt binnen een bloedlijn. Daarom zijn er zo weinig gestroomde mopshonden.

Er zijn echter veel aanwijzingen dat gestroomd zijn eeuwen geleden een veel voorkomende mopshondenkleur was, toen het ras aanvankelijk werd gecreëerd. Dit is moeilijk te weten omdat de gegevens over Mopshonden werden vernietigd.

Echter, enkele van de eerste schilderijen van het ras tonen Mopshonden in gestroomde kleur.

Als zodanig was gestroomd waarschijnlijk een standaard kleur vele generaties geleden.

Aangezien de enige manier om een gestroomde mopshond te krijgen is om een gestroomde ouder te fokken – iets wat niet als een goede fokpraktijk wordt beschouwd – is het gemakkelijk te zien waarom deze kleur bijna geheel uit het ras is verwijderd.

Chocolade

chocolate pug

Foto van: @junior_the_chocolate_pug

Chocolate Pug kleur is in feite de verdunde zwarte vachtkleur. Het wordt veroorzaakt door een recessief leververdunningsgen dat eumelanine aantast, het pigment dat verantwoordelijk is voor de zwarte kleur bij honden.

Chocolate Pugs hebben niet alleen een bruine vacht, ze hebben ook bruine neuzen, lippen en voetzolen. Dit komt omdat het gen niet alleen het haar beïnvloedt, maar elk type pigment bij honden.

Chocoladekleurige Mopshonden hebben geen zwart masker, omdat op deze honden geen strengen zwart pigment kunnen voorkomen. In feite zijn ze vaak effen gekleurd.
Ze kunnen echter wel smuttigheid hebben, hoewel die niet uit zwarte haren bestaat, maar uit donkerbruine.

Zwart en bruin

black and tan mopshond

Foto van: perry_thepug_

Black and tan Mopshonden zijn uiterst zeldzaam. Ze zijn het resultaat van het kruisen van zwarte Mopshonden met een ander hondenras, zoals een Franse Bulldog.

De tan is een doffe roodgele kleur die bij veel rassen voorkomt, maar niet bij Mopshonden. Het lijkt een beetje op een donkere vaalbruine kleur, maar als een Mopshond in zo’n donkere kleur zou komen, zou hij waarschijnlijk niet worden geregistreerd bij de AKC.

Black and tan Mopshonden hebben een zwarte basisvacht met tan aftekeningen op de borst, staart, poten, oren en kop van de hond. Soms komen ze zelfs op de snuit van de hond, maar dit is zeer zeldzaam.

Smuttigheid komt vaak voor bij deze vachtkleur, omdat een groot deel van de tan kleur een zwarte overlay kan hebben. Natuurlijk wordt dit patroon niet opgemerkt op de zwarte delen van de vacht van de hond.

Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is dit een foute kleur. Geen enkele hond met deze vachtkleur zal kunnen worden geregistreerd of deelnemen aan een hondenshow.

Zwart En Crème

Zwart en crème is een veel voorkomende kleurencombinatie bij veel hondenrassen, maar niet bij Mopshonden. Integendeel – het is eerder zeldzaam.

Veel mensen zouden deze pups kunnen verwarren met standaard fawn pups, maar er zijn een paar verschillen tussen de twee.

Cream is een lichtgele kleur die op zichzelf als fawn zou kunnen worden geregistreerd – althans in het geval van de rasstandaard van Pugs.

Dit zijn echter in feite zwarte Mopshonden met crème aftekeningen. Sommige lijken misschien op omgekeerd gekleurde Mopshonden, omdat de crèmemarkeringen meestal verdeeld zijn over de borst, het gezicht, de oren, de poten en de nek van de hond.

Net als een paar andere mopshondenkleuren uit deze lijst, is dit geen kleur die van nature in het ras voorkomt. Alle zwarte en crème mopshonden zijn gekruist, want zo zijn de genen in het ras geïntroduceerd.

Panda

panda mopshond

Foto van: @poppy_de_panda_mopshond

Panda mopshonden zijn een van de zeldzaamste mopshondenkleuren die er zijn. Dit is ook een andere mopshondenkleur die van nature niet voorkomt in het mopshondenras, daarom worden deze honden beschouwd als een gemengd ras.

Panda Mopshonden zijn zwart-witte honden met parti aftekeningen. Omdat ze echter vaak de restanten van het zwarte masker rond hun ogen hebben, lijken ze op Panda’s.

Sommige Mopshonden die lijden aan vitiligo kunnen ook dit uiterlijk hebben.

Merle

Merle Mopshond staand op gras

Merle is een zeer ongewenste mopshondenkleur. In feite is het bestaan ervan een indicatie dat een Mopshond is gekruist. Deze kleur komt van nature niet voor bij mopshonden, wat betekent dat een merle mopshond nauwelijks als mopshond kan worden beschouwd.

Veel merle mopsen zijn in feite Engelse Bulldog mixen, omdat Bullies bekend staan om hun vele vachtkleuren.

Merle wordt aangegeven door de aanwezigheid van drie kleuren die willekeurig over het lichaam van de hond zijn verspreid. Dit omvat de witte kleur, de donkerste, basiskleur, en de verdunde versie van de basiskleur, die gewoonlijk blauw zou zijn.

Hoewel mooi, is merle een kleur die extreem wordt afgekeurd. Geen enkele gerenommeerde fokker zal ooit merle mopshonden fokken.

Dit komt omdat het merle gen verbonden is met een groot aantal gezondheidsproblemen, waarvan sommige de levenskwaliteit van uw hond ernstig kunnen beïnvloeden.

Het probleem ligt niet bij honden met een merle patroon, want die erven slechts één kopie van het merle gen. Als een Mopshond echter van beide ouders het merle gen erft, wordt hij een zogenaamde double merle.

Double merles hebben geen te onderscheiden patroon, maar komen in zuivere witte kleur. Ze hebben vaak ogen van verschillende kleuren (heterochromie) of helder blauwe ogen.

Belangrijker is dat ze extreem vatbaar zijn voor blindheid, doofheid, hartproblemen en botproblemen. In feite heeft meer dan 70% van de double merles een of andere genetische gezondheidstoestand.

Daarom wordt het opzettelijk fokken van merle honden door veel kennelclubs verboden.

Wit

witte mopshond puppy

Wit is een andere kleur die van nature niet voorkomt in de bloedlijnen van Mopshonden. Het zien van een zuiver witte Mopshond betekent waarschijnlijk dat de hond gekruist is, of nog erger, dat hij een double merle is.

De witte vachtkleur komt ook voor bij bepaalde ziekten, zoals vitiligo of albino. Vitiligohonden hebben vlekken van witte vachtkleur die in de loop van de tijd toenemen, waardoor ze op een Panda gaan lijken. Ze zullen zelden zuiver wit zijn, en als dat wel het geval is, worden ze na verloop van tijd wit.

Albino mopshonden hebben een effen witte vacht. Dit komt omdat ze geen pigment in hun lichaam hebben. Een ander gevolg hiervan kunnen rode ogen zijn.

Helaas is albinisme ook verbonden met vele andere gezondheidsproblemen. Het ontbreken van de juiste vachtkleur is slechts het topje van de ijsberg. Daarom wordt er niet bewust mee gefokt, maar kunnen honden met albinisme willekeurig voorkomen binnen de bloedlijn.

Mopshond Vachtpatronen

bruin mopshondje met zwarte achtergrond

Naast vachtkleur zijn er veel patronen die dit ras wel of niet zou moeten hebben. Hoewel de AKC ze niet officieel noemt, zijn ze opgenomen in de beschrijving van de rasstandaard, waaruit je kunt afleiden welke patronen wenselijk zijn.

Niet alleen dat, maar de Pug Dog Club of America vermeldt veel van deze patronen, wat een andere manier is waarop u kunt bepalen of uw hond succesvol zou kunnen zijn in de showring, of dat hij alleen een familiehond zou moeten zijn.

Hieronder staan enkele van de veel voorkomende vachtpatronen in het Mopshondenras:

Smuttigheid

Smuttiness komt veel voor bij lichtere kleuren mopshonden. Dit is wanneer een hond verspreide zwarte haren heeft over de basiskleur, maar de haren zijn zo weinig in aantal en zo verdeeld dat de hond geen patronen heeft. In plaats daarvan kan het uw hond een stoffig uiterlijk geven of zijn kleur moeilijk te bepalen maken.

Smuttigheid geeft de hond een soortgelijk uiterlijk als sable, maar als je eenmaal goed kijkt, zul je zien dat de twee heel verschillend zijn.

Smuttiness is een zwarte opsmuk, sable is wanneer de hond zwarte haarpunten heeft. Als zodanig heeft een hond met smuttigheid twee verschillende vachtkleuren op zijn lichaam. Een sable hond heeft twee kleuren op een enkele haarlok.

Smuttigheid is erg opvallend bij lichte mopshondenkleuren, vooral als je het vergelijkt met donkere kleuren, zoals het diepe abrikoos.

Dit patroon hoeft niet gelijkmatig verdeeld te zijn over het hele lichaam van de hond. In feite zou het dat niet moeten zijn. Smerigheid is zeer gewenst op sommige lichaamsdelen, terwijl het op andere delen kan worden afgekeurd.

Het is bijvoorbeeld zeer wenselijk om een Mopshond te zien met smuttigheid op het midden van de rug van de hond of op het voorhoofd.

Aan de andere kant kan sterke smuttigheid ook zeer ongewenst zijn, vooral als het zich op de poten, flanken, kop en zadel bevindt. Het zal uw mops niet diskwalificeren, maar het is een fout, en zo’n hond zal het niet goed doen op concours shows.

De Duimafdruk

De duimafdruk is een smetplek op het voorhoofd van de hond. Het staat ook bekend als de diamant of de duimafdruk – maar het hoeft niet ruitvormig te zijn. Alle niet-zwarte Mopshonden kunnen het hebben.

Dit is weer een ander gewenst patroon bij Mopshonden, hoewel het geen noodzaak is voor de rasstandaard.

De duimafdruk kan soms een uitdaging zijn om op te merken, omdat het voorhoofd van de Mopshond gerimpeld is. In feite denken sommige mopshondeneigenaren dat hun hond een duimafdruk heeft, maar het zijn de rimpels die de schaduw werpen.

Meestal zal de duimafdruk merkbaar zijn bij pasgeboren Mopshonden. Het komt zelden voor dat een pup dit patroon ontwikkelt naarmate hij ouder wordt. Wel kan de bestaande duimafdruk van vorm en grootte veranderen.

Het spoor

Het spoor is wanneer de smerigheid zodanig is verdeeld dat het lijkt alsof er een donker spoor over de rug van de hond loopt. Het komt voor bij alle niet-zwarte Mopshonden.

Het spoor kan beginnen op de rug of hoger op de nek van de hond; beide worden wenselijk geacht. Van daaruit loopt het in een rechte lijn door tot aan de basis van de staart. Hoe dicht of dik het spoor is, kan variëren.

Dit is een zeer gewilde aftekening bij Mopshonden, hoewel niet alle Mopshonden deze hebben. De meeste honden die bij gerenommeerde Mopshondenfokkers worden gekocht, hebben echter een min of meer zichtbaar spoor.

Ook lijken keurmeesters in de showring dol te zijn op dikke, zichtbare sporen, en honden die het hebben behalen meestal betere resultaten.

Het spoor kan verschijnen op de dag dat de pup wordt geboren, om na verloop van tijd te vervagen. Evenzo kan een Mopshond worden geboren zonder het spoor en het ontwikkelen als hij ouder wordt.

Als zodanig is het belangrijk om te wachten tot je Mopshond puppy groeit voordat je kunt bepalen of hij het heeft of niet.

Zwart Masker

Een masker is noodzakelijk voor alle niet-zwarte mopshonden. Alle mopsen moeten een zwart masker hebben, ongeacht hun vachtkleur.

De vorm van het masker en hoeveel van het gezicht van de mops het bedekt, kan variëren. In het algemeen begint het onder de kin van de hond, gaat het over de snuit en rond de ogen.

Sommige Mopshonden kunnen een gebied van basisvachtkleur hebben tussen het zwart rond hun ogen en op hun snuit. Anderen hebben zwarte kleur over hun hele gezicht.

Niet alleen dat, maar het masker hoeft niet effen zwart te zijn. Het is niet ongewoon voor een Mopshond om wat fawn of zilveren haren op het zwart te hebben, en dit veroorzaakt geen diskwalificatie in de showring, hoewel het niet zo mooi wordt gevonden als een effen zwart masker.

Hoewel het masker donkerder kan worden naarmate de hond ouder wordt, zal het altijd aanwezig zijn vanaf de geboorte.

Zwarte Oren

Naast het zwarte masker zouden alle Mopshonden zwarte oren moeten hebben.

Wanneer een Mopshond puppy geboren wordt, zal hij smuttigheid op zijn oren lijken te hebben. Na verloop van tijd wordt dit echter donkerder, maar hoe donker het wordt, hangt af van de individuele pup.

Sommige mopsen zullen zwarte oren hebben die de kleur van hun masker hebben. Anderen hebben hele donkere oren met strengen lichter gekleurd haar.

Ook hoeveel van de oren van de hond donker zullen zijn, kan enigszins variëren – zolang de oren maar zwart zijn vanaf de vouw naar beneden.

Net als met het masker, hoe donkerder de oren – hoe begeerlijker uw Mopshond is.

Wanten

Mittens is een gebruikelijke term voor katachtigen, maar het wordt zelden gebruikt voor honden, vandaar dat je misschien verbaasd bent dat ik het nu noem.

Mittens, of witte poten, zijn een zeer zeldzaam Mopshond kleurpatroon. Het houdt in dat uw Mopshond witte markeringen op zijn poten heeft in een zodanige vorm dat het lijkt alsof hij wanten draagt.

Een Mopshond met witte poten wordt beschouwd als fout en hij wordt automatisch gediskwalificeerd uit de showring. Niet alleen dat, maar zo’n hond kan niet geregistreerd worden.

Toch is het mogelijk om een Mopshond met zo’n patroon te hebben. Meestal komen wanten voor bij Mopshonden met witte aftekeningen, omdat hetzelfde gen deze vachtvariaties veroorzaakt.

Mopshond Oogkleur

mops liggend op vloer

Hoewel er een paar mopshondenvachtkleuren zijn, is er wat betreft de kleur van de ogen van uw hond niet veel variatie.

Raszuivere Mopshonden hebben bruine ogen, zonder uitzondering. De exacte tint kan variëren van middenbruin tot bijna zwart, maar het kan nooit lichter zijn.

Natuurlijk zal, net als bij de meeste zoogdieren, een pasgeboren Mopshond donkerblauwe ogen hebben. Dit komt omdat het melaninegehalte nog niet hoog genoeg is om de donkere kleur te vormen.

Tegen de tijd dat je schattige Mopshond puppy zes tot zeven weken oud is, zou zijn oogkleur donkerder moeten worden.

Het is belangrijk op te merken dat, volgens de meeste kennelclubs, de oogkleur van de Mopshond simpelweg wordt omschreven als ‘donker’.

Albino of merle Mopshonden kunnen blauwe ogen of zelfs rode ogen hebben, maar dit is volgens de rasstandaard volstrekt onaanvaardbaar. Natuurlijk, aangezien beide kleuren onaanvaardbaar zijn, maakt dit alleen niet veel verschil.

Mopshond Kleur Genetica

droevige mopshond liggend op vloer

Pug’s vachtkleur, net als al het andere aan hem, wordt veroorzaakt door genetica.

Elke hond erft genen van zijn ouders. Hieronder vallen ook de genen die vachtkleuren veroorzaken. De dingen zijn echter niet zo eenvoudig als ze op het eerste gezicht lijken.

Ten eerste zijn alle genen dominant of recessief. In het geval van mopshonden is het zwarte gen dominant, terwijl het reebruine gen recessief is.

Als we ons gezond verstand volgen, betekent dit dat als je een zwarte en een vale mopshond fokt, je een zwarte mopshond krijgt.

De zwarte Mopshond kan echter stiekem drager zijn van het recessieve fawn gen, wat betekent dat veel pups uit het nest fawn kunnen zijn.

Dit maakt het fokken van honden met een specifieke vachtkleur nogal lastig.

In feite zul je waarschijnlijk meer geluk hebben om recessieve Mopshondenkleuren te krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is twee vaalbruine Mopshonden te fokken om nog een vaalbruine Mopshond te krijgen.

Dit komt omdat het dominante zwarte gen niet verborgen kan worden.

Wat de zaken verwarrend maakt zijn de genen die de aftekeningen op uw Mopshonden bepalen.

Er zijn veel patroongenen, en die beïnvloeden de verdeling van de vachtkleur. Deze genen werken samen met de kleurgenen, zodat je schattige Mopshonden kunt krijgen in verschillende kleuren en tinten.

De meeste witte aftekeningen op Mopshonden worden veroorzaakt door het parti-gen. Dit is hetzelfde type gen dat ertoe leidt dat veel honden tweekleurig zijn.

Het parti-gen bij Mopshonden kan bijvoorbeeld witte aftekeningen op de borst van de hond, aftekeningen op het voorhoofd en zelfs wanten veroorzaken!

Niet alleen dat, maar je hebt ook verdunningsgenen – hoewel deze van nature niet aanwezig zijn bij Mopshonden, dus ik zal ze niet te veel uitleggen.

Verdunningsgenen tasten de bestaande vachtkleur aan, waardoor die lichter lijkt dan normaal. Tegelijkertijd kan dit gen uw hondje een heel andere vachtkleur geven!

Zoals je ziet, wordt de kleur van de Mopshond bepaald door vele factoren, en slechts één verkeerd gen kan ervoor zorgen dat je hondje er heel anders uitziet dan zijn ouders of broers en zussen.

Een van de voorbeelden van een verdunningsgen aan het werk zijn de chocolate Pugs, die het product zijn van leververdunning.

Wat is de zeldzaamste mopshond vachtkleur?

grijze mopshond staand met sjaal

Veel hondenliefhebbers willen graag een hond hebben die als geen ander is. Daardoor kunnen ze zich afvragen wat de zeldzaamste mopshondkleur is, en welke kleur het meest voorkomt.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer tweederde (65%) van de mopshonden in een fawn kleur komtof in een kleur die binnen de fawn kleur valt. Dit betekent dat fawn de meest voorkomende mopshondkleur is.

Ongeveer 22% van de mopshonden zijn zwart van kleur.waardoor dit de op één na meest voorkomende vachtkleur is.

Wat de niet-standaard vachtkleuren betreft, gaat het percentage als volgt:

– 4% van de Mopshonden komt in abrikooskleur.

– 3% komt in zilvergrijs.

– 1% zijn gestroomde honden.

De overige 4% omvat honden met meer specifieke omschrijvingen, zoals “fawn met sable” of “witte aftekeningen”.

Als zodanig is het een uitdaging om te bepalen welke kleur de zeldzaamste is, want er zijn verschillende kleurencombinaties die dit tot een moeilijke beslissing maken.

Echter, van de vachtkleuren die kunnen worden gecategoriseerd, lijkt gestroomd de zeldzaamste te zijn.

Mopshond Kleurverandering

closeup van mops

Foto van: @pugs_of_day

Mopshonden staan erom bekend dat ze hun vachtkleur veranderen als ze ouder worden. Natuurlijk moet deze kleurverandering niet ernstig zijn. Een zwarte Mopshond pup zal niet opgroeien tot een reebruine volwassen hond of omgekeerd. Maar ze zullen waarschijnlijk wel enige kleurverandering ondergaan.

Bijvoorbeeld, gedurende het eerste jaar van hun leven, kunnen fawn Mopshonden lichter of donkerder van tint worden.

Niet alleen dat, maar veel jonge Mopshonden zullen smetvrees uiten, die afneemt naarmate ze ouder worden – of zelfs helemaal verdwijnt!

Niet alleen dat, maar vaak is het masker van de hond bij een pasgeboren Mopshond pup nauwelijks waarneembaar, maar wordt het helemaal zwart naarmate de hond ouder wordt.

De verandering van de vachtkleur bij Mopshonden kan ook problemen veroorzaken bij de registratie van honden. Het is niet ongewoon dat een pup die als reekalf werd geregistreerd een abrikooskleurige volwassene wordt.

Zwarte Mopshonden kunnen grijs worden naarmate ze ouder worden, dus je kunt ook witte haren zien verschijnen rond hun snuit en op hun gezicht als ze zeven of acht jaar oud zijn. Het aantal grijze haren zal na verloop van tijd waarschijnlijk toenemen.

Grijze haren komen ook voor bij niet-zwarte mopshonden. Ze zijn echter nauwelijks merkbaar, en de hond lijkt geen kleurverandering te hebben ondergaan.

Zijn mopshondenkleuren belangrijk?

mops ligt gewikkeld in sjaal

Het uiterlijk van de hond is erg belangrijk – als u van plan bent uw hond in te schrijven voor een show. Voor elk ander doel, zijn alle Mopshonden even goede huisdieren, ongeacht hun vachtkleur.

Er zijn geen aanwijzingen dat de mopshondenkleur het gedrag van uw hond in welke vorm dan ook beïnvloedt. Alle Mopshonden werden gefokt om familie metgezellen te zijn, ongeacht hun kleur. Dit betekent dat er niet alleen geen genetische redenen zijn voor de verandering in temperament, maar ook geen historische.

Mopshondenkleuren bepalen precies dat – de vachtkleur van uw hond. Al het andere hangt af van hoe je je kleine pup traint en socialiseert.

Toch is het belangrijk om bij gerenommeerde fokkers te kopen en de foute kleuren te vermijden – die welke niet van nature in de bloedlijn van de hond voorkomen.

Deze kleuren kunnen een aanwijzing zijn dat de pup waar je naar kijkt ziek of gekruist is.

Hoewel er niets mis is met mormels, moet je, als je geld gaat betalen voor je nieuwe pup, weten wat je krijgt. Als je een hond koopt met een ‘unieke kleur’, koop je misschien een hond van een gemengd ras met een genetische afwijking waar je geen weet van hebt.

Met dat gezegd hebbende, als je de voorkeur geeft aan de ene vachtkleur boven de andere – voel je vrij om op zoek te gaan naar een hond die eruit ziet zoals jij dat wilt!