Verharen Siberische Husky’s? Husky verzorgingsadvies

Verharen Siberische Husky's? Husky verzorging en advies

Sharing is caring!

Of je nu overweegt om een Husky aan te schaffen of er meteen een hebt aangeschaft, je hebt misschien een paar vragen. Een daarvan kan zijn: verharen Siberische Husky’s? Het antwoord is 100% ja, dat doen ze – veel!

Tenzij je een van die zeldzame, haarloze hondenrassen hebt, verhaart elke hond tot op zekere hoogte, hoewel de hoeveelheid verschilt van ras tot ras.

Omdat honden in verschillend tempo verharen en hun vacht verschilt in lengte, type en dichtheid, heeft elk ras zijn eigen verzorgingsbehoeften en -eisen.

Deze gids is ontworpen om u alle informatie te geven die u nodig hebt over het verharen van Siberische Husky’s, samen met wat advies over verzorging en verzorging. Het is eerlijk om te zeggen dat u het nodig zult hebben!

Wanhoop niet; aan het eind van dit artikel zul je beter voorbereid zijn om met de uitdagingen om te gaan.

We beginnen met de vacht van de Husky van dichtbij te bekijken.

Inhoud

toon

Wat voor soort vacht hebben Husky’s?

Portret van prachtige Siberische Husky hond staande in het heldere betoverende herfstbos.

Aangezien dit sledehonden zijn, zou je denken dat ze aangepast zijn aan de koude weersomstandigheden van Siberië. Ze hebben een dikke vacht die een effectieve barrière vormt tegen ijzige winden en sneeuwstormen.

Deze verbazingwekkende honden zijn in staat om zich op te krullen in de sneeuw en te overleven bij temperaturen die een mens binnen enkele uren zouden doden.

Dat is allemaal goed en wel voor werkhonden in koude klimaten, maar het is een ander verhaal als ze verder zuidwaarts trekken.

Zie je, deze prachtige vacht die heel goed past bij temperaturen onder nul, doet het niet zo goed in warmere klimaten en centraal verwarmde huizen.

Husky’s hebben een dubbele vacht, bestaande uit een bovenvacht van grof haar en een dikke, harige ondervacht. De bovenvacht bestaat uit beschermende haren die bescherming bieden tegen de sneeuw en de bijtende poolwinden, en houdt ook de huid droog.

Het reflecteert ook UV-stralen, want de huid van de Husky heeft bijna geen pigmentatie, en is daarom kwetsbaar voor zonnebrand. Hun ondervacht is een dikke isolatielaag, die de hond warm houdt als toast, zelfs in de koudste omstandigheden.

Breng deze hond naar een huis dat het grootste deel van het jaar boven het vriespunt ligt, en zijn vacht zal zich anders gedragen.

Hoe vaak verharen Siberische Husky’s?

siberische husky hond liggend op de vloer van de woonkamer

Het is verleidelijk om de woorden te schrijven, de hele tijdhier! Echt, ze verharen het hele jaar door non-stop.

Ze blazen hun vacht twee keer per jaar (in meer detail uitgelegd in de volgende sectie), maar je zult niet veel geluk hebben met de hoeveelheid haar die ze laten vallen, ongeacht het seizoen.

Dit is meer het geval in warmere klimaten. In hun gebruikelijke, Arctische habitat, verharen ze meestal maar twee keer per jaar. Als ze hun wintervacht krijgen, wordt hun harige ondervacht dikker.

In de lente bereiden ze hun zomervacht voor en valt al die losse vacht weg.

In een droger en warmer klimaat valt het haar elk moment van het jaar, met daar bovenop de twee verharingsseizoenen.

Hoe vaak verharen Siberische Husky’s? Ze stoppen nooit echt met verharen!

Je leest misschien blogs waar Husky-eigenaren het tegendeel beweren, en beweren dat hun eigen hond maar twee keer per jaar overvloedig verhaart en de rest van de tijd geen probleem is. Misschien hebben ze gewoon geluk?

Misschien hebben ze geen echte Husky? Misschien wonen ze in een koeler klimaat, of hoeven ze hun centrale verwarming niet zo vaak te gebruiken?

Wat de reden ook is, de meeste Husky-eigenaren zullen beamen dat ze het hele jaar door zwaar verharen.

Welke maanden verharen Husky’s?

lichte siberische husky staand in het midden van de vallende sneeuw

Allemaal! Maar, een meer diepgaand antwoord hangt af van waar je woont en of je rekening hebt gehouden met wat er in het vorige deel is gezegd. In principe verharen sommige hondenrassen meer in de lente en de herfst.

Er bestaat een algemene misvatting dat dit wordt veroorzaakt door schommelende temperaturen of zelfs door het simpele feit dat het seizoen is veranderd.

In feite geloven wetenschappers nu dat het de veranderende daglichtniveaus zijn die ervoor zorgen dat de vacht van de hond zich voorbereidt op het warmere weer of op de komende koude maanden.

Voor Husky-eigenaars in de VS en het grootste deel van het noordelijk halfrond zal de lente dus tussen maart en begin juni vallen. De herfst begint begin september en duurt tot eind november.

Deze twee vervellingsseizoenen kunnen tot zes weken duren. Maar laten we duidelijk zijn: verharen is niet beperkt tot deze seizoenen; het is alleen zo dat de gebruikelijke hoeveelheid haar in deze periode dramatisch toeneemt.

Hoe warmer het is waar u woont, hoe zwaarder het verharen zal zijn als de zomer nadert. Husky-eigenaren die voor het eerst een Husky hebben, zijn vaak verbaasd over de hoeveelheid haar die van hun hond waait.

Dit is vooral zo in de lente wanneer ze de zachte, harige ondervacht verliezen die bestaat uit fijne strengen die overal lijken te komen.

Dus, verharen Siberische Husky’s het hele jaar door? Ja, maar meer in de lente en de herfst.

Stoppen Huskies ooit met verharen?

leuke grappige siberische husky zittend in de woonkamer

Je kunt de wanhoop van Husky eigenaren bijna voelen – ‘Alsjeblieft! Stoppen ze ooit met verharen?

Er is geen gemakkelijke manier om dit te zeggen… Nee, dat doen ze niet.

Husky’s staan bekend om twee dingen: huilen en verharen.

Oké, dat is een beetje oneerlijk! Ze staan ook bekend als speels en plezierig. Ze zijn super-loyaal en liefdevol, geweldig met kinderen, en zijn uitstekende wandelpartners.

Als u deel uitmaakt van een actief gezin dat van het buitenleven houdt, dan is een Husky de perfecte metgezel.

Ze accepteren meestal andere honden, en zijn uniek in de zin dat ze graag vreemden accepteren.

Serieus, ze zijn de slechtste waakhonden! Maar het zijn briljante honden als je bereid bent tijd en energie te steken in hun training en verzorging.

Maar, terug naar het verharen. De Husky heeft veel in zijn mars, maar overmatig verharen kan voor sommige mensen een struikelblok zijn, vooral voor mensen met allergieën of die erg op hun huis gesteld zijn.

Als je van Husky’s houdt maar een hekel hebt aan hondenhaar, dan sta je voor een dilemma. Alles hangt af van de vraag of u bereid bent om moeite te doen voor een verzorgingsroutine.

Je moet ook investeren in het gereedschap en de apparatuur om je huis relatief haarvrij te houden.

Waarom verharen Siberische Husky’s zoveel?

Siberische husky liggend naast zijn uitgekamde seizoensvacht.

Opnieuw moeten we naar het noorden kijken voor het antwoord. Husky’s hebben een dikke vacht die gemaakt is voor Arctische winters, niet voor gematigde of warme klimaten.

We moeten ook onthouden dat dit gedomesticeerde dieren zijn, die afstammen van voorouders die buiten leefden.

Haren verharen is een natuurlijk onderdeel van hun leven. Ze doen het niet om jou te pesten!

Laten we eens kijken naar de wetenschap achter haargroei.

Hondenhaar doorloopt vier stadia:

Anagen – de haren gaan door een fase van actieve groei

Catagen – de haren bereiken hun maximale lengte

Telogen – er is geen actieve groei, maar het haar is slapend en zit nog steeds vast.

Exogen – de verharingsfase, wanneer het dode haar zich losmaakt van de follikel en uitvalt om plaats te maken voor nieuw haar.

Hoewel wetenschappers nu suggereren dat veranderende daglichtniveaus de belangrijkste verharingsseizoenen in gang zetten, hebben honden die in een gematigd klimaat leven geen dikke, warme vacht nodig.

Warm weer en centrale verwarming versnellen waarschijnlijk de levenscyclus van het haar, waardoor het zo regelmatig uitvalt.

Hoe voorkom ik dat mijn Husky gaat verharen?

Aziatische vrouw die een kamborstel gebruikt de siberische husky puppy

De eenvoudige waarheid is dat dat niet kan. Husky’s verharen, net als elke andere hond, en of je leert omgaan met Huskyhaar of je kiest een ander hondenras.

Er zijn echter dingen die u kunt doen om uw leven gemakkelijker te maken.

Een regelmatige verzorgingsroutine

Dit is de nummer één manier om de hoeveelheid haar die zijn weg vindt naar je kleren en meubels te verminderen.

Regelmatig borstelen is niet alleen belangrijk om de hoeveelheid haar te verminderen, maar het helpt ook om klitten te voorkomen.

Losse haren en vacht kunnen verward en gematteerd raken, waardoor de lucht niet meer bij de huid kan komen. Zonder dit kan de huid oververhit raken en geïrriteerd raken. Bacteriën kunnen gedijen in opgesloten vuil en huidschilfers, waardoor infecties zich kunnen verspreiden.

U moet altijd investeren in de juiste apparatuur om het werk goed te doen:

Een ondervachthark – Dit werktuig lijkt op een wisser waarmee u uw ramen schoonmaakt, behalve dat het lange tanden heeft met brede tussenruimten.

Hierdoor kun je langs de lange beschermharen komen en de dikke ondervacht eronder bereiken. Kies een stevig, robuust model dat tegen een stootje kan, want je zult het in de loop der jaren flink op de proef stellen!

Een slicker borstel – Ook wel pinnenborstel genoemd, deze hebben meestal een gebogen of schuine kop met een rubber kussen waarin metalen pinnen zijn gezet.

Deze pinnen hebben afgeronde koppen zodat ze de huid niet krassen, en zijn bedoeld om losse, dode haren uit de vacht te trekken.

Zachte handdoeken – Deze heb je alleen nodig nadat je je hond een bad hebt gegeven. Hoewel Husky’s niet zo vaak een bad nodig hebben als sommige andere honden, is een warm bad zo nu en dan een handig hulpmiddel in de strijd tegen overmatig verharen.

Kleine schaar – Niet voor het knippen van de vacht, want dat is een slecht idee (waarover later meer!), maar dit is voor het trimmen van het haar op hun poten. Honden hebben geen zweetklieren zoals wij.

Die zitten in de neus en in de poten. Door het haar op de poten te trimmen, helpt u de lucht door te stromen en uw hond af te koelen.

Hierdoor kunnen ze hun lichaamstemperatuur beter reguleren, en hoeven ze misschien minder snel meer van hun vacht te verliezen.

Een stofzuiger – Je hebt er een nodig met een beetje kracht, en het kan verstandig zijn om te investeren in een model dat speciaal is ontworpen om met huisdierhaar om te gaan.

Bij mooi weer zult u uw hond buiten willen borstelen, maar als het koud en nat is, zult u waarschijnlijk binnen zitten. Dan komt een goede stofzuiger goed van pas.

Een haardrogerr – Dit is niet altijd een succes bij sommige honden, dus forceer de kwestie niet als ze protesteren. Veel honden zijn bang voor het geluid, maar je kunt er speciale hondendrogers voor kopen als je je daartoe geroepen voelt.

Zo niet, kies dan een stil merk haardroger die uw hond minder snel zal afschrikken. Zorg er ook voor dat je ze niet verbrandt!

Goede kwaliteit hondenshampoo en conditioner – Door de vacht van uw hond in goede conditie te houden, kunt u de hoeveelheid haar die hij verliest aanzienlijk verminderen.

Een shampoo van slechte kwaliteit zal het tegenovergestelde effect hebben, en de natuurlijke oliën wegstrepen die de vacht glanzend en gezond maken. Als u er een kunt vinden, kunt u overwegen om een shampoo te nemen met een antiverzorgingsformule.

Siberische Huskies die bad nemen

Foto van @angie_the_husky

Hondenkoekjes – Toon uw hond wat liefde omdat hij zo braaf is! Ze zullen verzorgingstijd associëren met het krijgen van een beloning en zullen eerder meewerken.

Natuurlijk hebt u de mogelijkheid om gebruik te maken van de diensten van een professionele trimsalon, maar dit hangt vaak af van uw persoonlijke omstandigheden en budget.

Er is ook een argument om dit zelf te doen, omdat het helpt om een sterkere band te vormen tussen u en uw harige vriend.

Het is een goed idee om met de verzorging te beginnen als ze jong zijn, om ze eraan te laten wennen.

Kom nooit in de verleiding om hun snorharen af te knippen, want deze vormen een essentieel onderdeel van hun zintuiglijk waarnemingsmechanisme, waardoor ze over obstakels kunnen onderhandelen en beweging kunnen waarnemen.

Je moet ernaar streven om ze het hele jaar door minstens een keer per week te borstelen, en dan elke dag tijdens het verharingsseizoen.

Een onderwolhark kan volstaan voor de wekelijkse borstelbeurt, maar sommige hondenbezitters gebruiken dit graag, gevolgd door een slickerborstel, gewoon om er zeker van te zijn dat ze al het losse haar krijgen.

In het verharingsseizoen doe je er verstandig aan beide elke dag te gebruiken! Het hele proces duurt ongeveer 20 minuten, en aan het eind heb je een berg haar en vacht. Maar het zal tenminste niet op je meubels zitten.

De meningen lopen uiteen over producten als de Furminator, een ontharingsapparaat dat de losse vacht uit de ondervacht trekt. De algemene consensus is dat het het beste is voor volwassen honden die beide vachten hebben ingegroeid.

Als je er toch voor kiest om er een te gebruiken, zorg er dan voor dat je het juiste model koopt, namelijk die voor lang haar. Je moet nooit te veel druk uitoefenen, en niet te vaak over dezelfde plek gaan.

Tenslotte zijn deze producten niet geschikt voor een Husky pup, omdat ze zijn vacht kunnen beschadigen.

Een goed dieet

Een gezonde hond heeft minder kans op aandoeningen die zijn vacht aantasten. Uw harige vriend hondenvoer van goede kwaliteit geven is een zekere manier om hem gezond te houden, wat het verharen helpt te verminderen.

Ze hebben ook toegang tot vers, schoon water nodig. Uitdroging zal de vacht van een hond aantasten, maar het kan ook zijn gezondheid schaden, zelfs tot de dood erop volgt.

Dit alles zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Onze geliefde huisdieren zijn onze verantwoordelijkheid, en het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijven.

Als je een plotselinge toename van haaruitval opmerkt en het is niet het verharingsseizoen, dan moet je de mogelijkheid overwegen dat je pup een voedselallergie heeft.

Probeer hun voeding te veranderen en kijk of dit het probleem oplost. Uw dierenarts kan u hierbij helpen.

Moet ik hun haar knippen om het verharen te verminderen?

Concept jaarlijkse rui, verharing, rui honden met borstel voor siberische husky vachtverzorging.

Het is misschien verleidelijk om dit te doen, vooral bij warm weer. Echter, je moet de vacht van een Husky nooit knippen of scheren!

De enige uitzondering is een medisch noodgeval.

Hun vacht kort knippen of, erger nog, helemaal scheren ontneemt de hond het vermogen om zijn lichaamstemperatuur te regelen. De dubbele vacht, hoewel aangepast aan koude omstandigheden, helpt de hond ook bij warm weer.

De beschermharen reflecteren het zonlicht en laten tegelijkertijd koele lucht toe op de huid. In de zomer heeft de hond die dikke, harige ondervacht niet, zodat de lucht gemakkelijk onder de bovenvacht kan stromen.

Met een drastisch verkorte vacht loopt uw hond meer risico op oververhitting, hitteberoerte/zonnesteek en zonnebrand.

Zoals hierboven vermeld, heeft de Husky bijna geen pigmentatie in zijn huid. Chemische stoffen in pigmentatie kunnen helpen om UV-stralen te blokkeren, maar omdat ze deze missen, is de kans groot dat uw hond zeer snel zal verbranden in direct zonlicht.

Het is begrijpelijk om te denken dat het scheren van uw hond hem zal afkoelen, maar dit werkt gewoon niet. Honden gaan anders om met hitte, zoals door te hijgen en via de zweetklieren in hun neus en poten.

Uw Husky scheren voor wat dan ook (vooral voor de mode!) anders dan een medisch noodgeval is onverstandig, onaanvaardbaar, en zal slecht zijn voor hun gezondheid.

Wat hebben we geleerd?

Siberische Husky loopt in de buurt van zijn kooi geketend aan een halsband verharen vacht

Verharen Siberische Husky’s? Zeker weten.

Hoewel sommige Husky eigenaren een andere ervaring hebben, zullen velen u vertellen dat ze zich neerleggen bij het feit dat hun dierbare huisdier voortdurend verhaart, en tien keer zoveel in de lente en de herfst.

Als u niet tegen haar kunt, kies dan een ander ras. Je zou een kruising kunnen overwegen, zoals een Siberische Indianenhond.

Deze zijn een kruising tussen de Husky en de Indianenhond. Ze lijken qua uiterlijk sterk op de Husky, maar ze verharen zeer weinig.

Dan is er nog de Huskita, een Husky-Akita kruising. Ook al heeft hij een dichte dubbele vacht, hij vereist minimale verzorging en verhaart maar twee keer per jaar.

Wil je echter bij de Husky blijven, dan moet je je inzetten voor een regelmatige vachtverzorging.

Dit betekent minstens één keer per week borstelen, daarna elke dag gedurende maximaal zes weken achter elkaar, twee keer per jaar. Koop een goede stofzuiger, en investeer in een paar stevige hondenborstels.

Regelmatig borstelen is de sleutel om dat losse haar onder controle te houden. Zonder dat wordt uw huis overspoeld door vacht, vooral in de lente als uw hond zich ontdoet van zijn wintervacht!

Als het allemaal te veel lijkt, dan is de Husky misschien niet het ras voor u. Maar als u bereid bent de uitdaging aan te gaan, zult u merken dat het helemaal de moeite waard is.

Dit zijn prachtige honden die trouw, intelligent, alert, vriendelijk en vrijgevochten zijn.

Ja, het zijn zware ruiers, maar als je alles afweegt, wegen de voordelen van het opnemen van een Husky in je huis veel zwaarder dan de noodzaak van extra zorg en verzorging.

Do Siberian Huskies Shed Husky Grooming And Care Advice

Vervellen Siberische Husky's? Husky verzorging en advies