Verharen Weimaraners? Advies over de verzorging van uw Weimaraner

Verschonen Weimaraners? Advies over de verzorging van uw Weimaraner

Sharing is caring!

Voor we beginnen: alle honden verharen! Hoewel de vacht van ras tot ras verschilt, verhaart elke hond tot op zekere hoogte. Het is gewoon zo dat sommige beter of slechter verharen dan andere. Het is misschien beter om de volgende vraag te stellen…

Inhoud

toon

Verharen Weimaraners veel?

een jachthond staat in het bos

Het antwoord kan u verrassen, want er bestaat een algemene misvatting dat ze, omdat ze meestal kortharig zijn, niet of nauwelijks verharen. Dit ras wordt echter gezien als een ‘matige tot zware verhuiler’! We zullen verderop bekijken waarom dit zo is, samen met wat andere nuttige informatie over deze prachtig uitziende hond.

Voordat we dit doen, laten we eerst eens kijken waarom mensen deze vragen stellen.

De meeste hondenbezitters zullen het prima vinden met een beetje hondenhaar in huis. Je wilt natuurlijk niet dat er massa’s van dat spul op je kleren en meubels terechtkomen of dat je stofzuiger verstopt raakt. En dan is er nog de verzorging, die bij sommige langharige honden een hele klus kan zijn.

Daarnaast is er de kwestie van de allergenen. Voor mensen met allergieën kan hondenhaar veel leed veroorzaken. Vanwege de misvatting dat kortharige hondenrassen beter zijn voor mensen met een allergie, is het mogelijk dat iemand onbewust een hond krijgt die zijn allergie triggert! Veel kortharige rassen, zoals Franse Bulldogs, Corgis, Dobermans en Teckels, zijn echter verre van hypoallergeen.

Het is uiterst belangrijk dat u een hond vindt die bij uw omstandigheden past, zowel voor u als voor de hond in kwestie.

Om u te helpen dit te ontdekken, onderzoeken we de kwestie van het verharen, en kijken we ook naar andere aspecten van het bezitten van een Weimaraner.

Verharen Weimaraners weinig?

Weimaraner ligt op de bank

Het is een andere manier om dezelfde vraag hierboven te stellen, en het antwoord is waarschijnlijk niet! Maar het helpt ons om het nader toe te lichten. Er zijn namelijk twee verschillende soorten Weimaraner vachten: langharig en kortharig. Dit kan ertoe leiden dat mensen zich afvragen of er een verschil is in de hoeveelheid die elk verhaart.

Om dit volledig te beantwoorden, moeten we begrijpen waarom honden überhaupt verharen, evenals de factoren die het tijdstip en de hoeveelheid haarverlies kunnen beïnvloeden.

Honden zijn over het algemeen ofwel enkelharig ofwel dubbelharig. De dubbele vacht heeft grove haren aan de bovenkant, met daaronder een dikke laag vacht. Het is deze ondervacht die in het voorjaar en de herfst uitvalt en zich aan alles wat hij ziet vasthecht! Het dode haar moet worden uitgeborsteld om vervilting te voorkomen, wat pijnlijk is en huidinfecties kan veroorzaken.

Honden met een enkele vacht hebben alleen een bovenlaag van haar en hebben de neiging minder te verharen, of tenminste de schijn daarvan te wekken, omdat ze gemakkelijker te verzorgen zijn.

Zoals eerder vermeld, verharen veel honden merkbaar meer in de lente en de herfst. Toch heeft de hoeveelheid verharing meer te maken met het langer of korter worden van het daglicht dan met de lengte van de vacht en de temperatuur. Het verschilt ook per hond: sommige honden verharen meer dan andere. Alle honden verharen tot op zekere hoogte het hele jaar door.

Weims, zoals ze bekend staan, verharen per seizoen, of ze nu lang- of kortharig zijn. Het lijkt misschien alsof de langere haren meer opvallen dan de korte, maar dat komt waarschijnlijk door de grootte van de haren; hoewel ze evenveel verharen, vallen de lange haren gewoon meer op!

Zijn Weimaraners hypoallergeen?

een vrouw in bed die haar hond knuffelt

Kortom, nee. Hoewel de hoeveelheid haar die valt en aan zacht meubilair en kleding kleeft onder controle kan worden gehouden door verzorging, ligt de waarheid gecompliceerder.

Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar het onderwerp, lijken de resultaten aan te tonen dat er niet veel verschil is tussen rassen als het gaat om het produceren van allergenen.

Het probleem is dat de meeste mensen de term hypoallergeen verkeerd begrijpen. Er is een tendens om dit woord te accepteren als zou het betekenen dat de hond geen allergische reactie uitlokt. In feite betekent het dat de kans op een allergische reactie kleiner is.

Een andere veel voorkomende overtuiging is dat het haar zelf een allergische reactie uitlokt, terwijl het in werkelijkheid de huidschilfers en de eiwitten in het speeksel van de hond zijn waar mensen allergisch voor zijn.

Rassen die als hypoallergeen worden beschouwd (zoals de Poedel, Shih Tzu en Havanezer) zijn rassen die niet zoveel olie in hun huid produceren en die niet zo vaak aan hun vacht likken om ze schoon te maken.

Duitse Jachthonden als huisdieren?

een lachende brunette en haar hond weimaraner liggen in bed

Er is iets aan de Weimaraner dat hem onderscheidt van andere hondenrassen. Misschien is het het atletische, vorstelijke uiterlijk, of zijn kenmerkende, doordringende lichtblauwe of amberkleurige ogen. Misschien is het de alertheid en intelligentie in die ogen of die prachtige, zilveren vacht met zijn glanzende glans die hem de naam, de Weimaraner, heeft opgeleverd. grijs spook.

Weimaraner honden werden voor het eerst gefokt in het begin van de 19e eeuw, genoemd naar de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach, Karl August, die toevallig hof hield in de stad Weimer.

In die tijd was de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen, beren en zelfs bergleeuwen, een populair tijdverdrijf. Deze honden waren perfect voor deze taak en kregen de reputatie onverschrokken en gehoorzaam te zijn.

Toen de mode voor de jacht op groot wild afnam, werd dit ras gewend aan de jacht op kleinere dieren, zoals konijnen, vossen, en jachtvogels. Ze worden nu meer gebruikt als retriever, om wild te apporteren bij een jachtpartij.

Er bestaat enige twijfel over de rassen waaruit Weims zijn ontstaan, hoewel gesuggereerd wordt dat ze verwant zijn aan de St. Hubert Hound, waarvan we ook Bloedhonden krijgen.

De Amerikaanse Kennel Club classificeert ze nog steeds als een sportieve hondterwijl de UK Kennel Club ze als een pistool hond. Veel mensen kopen ze tegenwoordig echter niet meer als werkhond, maar houden ze liever als gezelschapsdier.

De AKC bepaalt de rasstandaarden voor Weims, en stelt dat ze een korte vacht en een gecoupeerde staart moeten hebben. Elders is deze regel versoepeld omdat het couperen van staarten nu illegaal is, behalve in bepaalde omstandigheden, en in plaatsen als Engeland en Duitsland is de lange vacht aanvaardbaar.

De vachtkleur is meestal zilvergrijs, maar kan ook muisgrijs zijn.

Hebben ze gezondheidsproblemen?

een portret van een verdrietige hond die ligt

Heupdysplasie – deze aandoening wordt veroorzaakt door een slecht passend kogelgewricht waardoor de botten tegen elkaar schuren. Dit is een gebruikelijke aandoening bij kleine hondenrassen, zoals Shiba Inus en Jack Russels. Artritis is een veel voorkomend gevolg op latere leeftijd. Weims zijn in mindere mate ook gevoelig voor elleboogdysplasie en patella luxatie.

GDV – Gastric dilatation-volvulus (bekend als bloat) is een mogelijk fatale aandoening waarbij gas de maag vult, die zich dan verdraait, waardoor de bloedtoevoer naar de inwendige organen wordt afgesneden. De exacte oorzaak is onbekend, maar snel eten, te veel eten/drinken (vooral voor het sporten) en stress worden genoemd als factoren. Duitse Doggen zijn vooral vatbaar voor dit.

Distichiasis – een pijnlijke aandoening waarbij de kleine wimpers naar binnen draaien en tegen de oogbol schrapen.

Kanker – fibrosarcoom en mastocytoom zijn twee belangrijke doodsoorzaken bij Weimaraners.

Hypothyreoïdie – een onderactieve schildklier produceert niet alle hormonen die de hond nodig heeft om goed te functioneren. Symptomen zijn gewichtstoename, lusteloosheid en veranderingen in de huid en het haar.

Hartziekte – tricuspidalisklepdysplasie bij Weims is de laatste jaren een bron van zorg geworden.

Ziekte van Von Willebrand – een bloedziekte die de vorming van bloedplaatjes tegenhoudt. Dit betekent dat het bloed niet goed kan stollen bij verwondingen of tijdens een operatie.

Dit zijn enkele van de veel voorkomende gezondheidsproblemen die Weims kunnen treffen, hoewel ze over het algemeen als een gezond ras worden beschouwd. Ze hebben een levensduur van tussen de 10 en 13 jaar, die kan worden verlengd door ze hoogwaardig hondenvoer te geven, alleen gebruik te maken van gerespecteerde, gerenommeerde fokkers, en door regelmatig naar de dierenarts te gaan.

Hebben ze veel verzorging nodig?

aan de wortel van een grote boom in het bos staat een weimaraner

Hoewel kortharige Weimaraners behoorlijk verharen, vergen ze niet veel verzorging. Langharige Weimaraners kosten wat meer moeite om al dat losse haar kwijt te raken.

Wekelijks borstelen wordt aanbevolen voor de kortharige hond, met een zachte borstel, grooming tool, of een curryborstel. Dit ontdoet de vacht van dode haren en vermindert de kans dat u een pluizenroller moet gebruiken.

Deze kortere vacht, hoewel gemakkelijker te onderhouden, maakt ze gevoelig voor extreme weersomstandigheden. Ze doen het niet zo goed in de kou, in tegenstelling tot vergelijkbare rassen als de Duitse Korthaar Pointer.

Het belangrijkste bij de verzorging zijn hun teennagels. Die moeten regelmatig geknipt worden, want ze kunnen te lang worden en ernstige problemen veroorzaken.

Gerelateerd: Hoe een hond verdoven voor het knippen van de nagels – Wij zijn hier om u te helpen

Die flaporen moeten gecontroleerd en schoongemaakt worden om infecties te voorkomen, en hun tanden moeten gepoetst worden om een goede mondhygiëne te bevorderen.

Zijn Weimaraners goede gezinshonden?

hond eet ijs uit de hand van de vrouw

Dit zijn serieus energieke en actieve honden die veel tijd buiten nodig hebben. Ze zijn perfect voor avontuurlijke gezinnen die van buitenactiviteiten houden. Denk niet dat ze genoegen nemen met een rustige wandeling in het park. Deze grote honden* genieten elke dag van een goede lange wandeling om al die energie kwijt te raken. Veertig minuten beweging per dag is het absolute minimum.

*Hoewel er een klein verschil in grootte is tussen de geslachten, zijn het allebei grote honden. Reuen zijn gemiddeld 66 cm schofthoogte en teven gemiddeld 61 cm.

Een groot erf is een must voor deze honden, maar zorg wel voor een sterke, hoge omheining, anders zal uw nieuwsgierige pup door de buurt zwerven!

Vanwege hun tomeloze energie en grootte zijn ze misschien niet de beste keuze als eerste gezinshuisdier. Ook moet je voorzichtig zijn als je kinderen onder de zes jaar hebt. Het is niet zo dat ze niet met elkaar overweg kunnen; het is meer dat deze honden levendig en onstuimig zijn. Ze verdragen heel wat geplaag en getrek, maar de kans bestaat dat ze terugslaan als ze er genoeg van hebben.

honden op het strand

Foto van @thescoobylife

Dit ras zal over het algemeen niet goed omgaan met andere huisdieren, vooral kleine dieren zoals konijnen, katten, hamsters, enz. Hun jachtinstinct is zeer sterk, wat betekent dat de kans groot is dat ze deze dieren zullen aanvallen en doden.

Ze zullen ook graag een dode vogel, kat of kikker aan je voeten laten vallen en verwachtingsvol wachten op lof. Dit is een geschenk, en ze zullen naar jou kijken voor een beloning. Hen hiervoor straffen is een vergissing, want dat kan hen in verwarring brengen en de band tussen jullie beschadigen.

Weimaraners zijn zeer intelligent en hebben veel mentale stimulatie nodig. Zonder dit hebben ze de neiging om te blaffen en worden ze extreem destructief. Verveling en verlatingsangst kunnen u een fortuin kosten aan huisinrichting, reparaties, en alle voorwerpen waarop ze hun gevoelens afreageren – dit alles kan de kosten van het hebben van een Weimaraner verhogen!

Als u op zoek bent naar een waakhond, dan zou dit het ras voor u kunnen zijn. Ze zijn alert, beschermend en vocaal. Hoewel ze over het algemeen niet agressief zijn, zijn ze onverdraagzaam tegenover honden van hetzelfde geslacht en zullen ze dat laten weten!

Je zou zelfs kunnen kijken naar enkele van de Weimaraner kruisingen, zoals de Pitbull mix die steeds populairder wordt.

De belangrijkste feiten

droevige hond weimaraner in de badkuip

De Weimaraner is dus een slanke, gespierde atleet die beweging nodig heeft. Kortharig of langharig, hij zal regelmatig geborsteld moeten worden, maar het eerste zal minder van uw tijd vergen. Om het verharen nog meer onder controle te houden, geeft u hem voedsel van goede kwaliteit en baadt u hem vrij regelmatig met een speciale shampoo voor honden.

Ze worden niet beschouwd als hypoallergeen, hoewel deze term tegenwoordig in twijfel wordt getrokken. Ze worden echter niet aanbevolen voor mensen met ernstige allergieën.

Weims zijn geweldige gezinsdieren, maar het moet wel het juiste gezin zijn! Idealiter heeft u geen kleine huisdieren in huis, omdat die gevaar kunnen lopen. Het jachtinstinct kan gedeeltelijk worden overwonnen door training en socialisatie, en dit kan ook hun gedrag verbeteren als het gaat om de omgang met andere honden en kinderen.

Deze honden zijn beter geschikt voor gezinnen met tieners of kinderen ouder dan zes jaar, omdat ze de neiging hebben energiek, onstuimig en trots te zijn.

U zult actief moeten zijn en de hond meenemen voor een lange wandeling, zodat ze zich kunnen uitleven. Zelfs als ze thuis zijn, hebben ze veel ruimte nodig om rond te rennen. U moet ze bezig houden en vermaken, want door verveling gaan ze gaten graven in uw tuin en kauwen ze op alles wat ze zien.

Uiteindelijk is het nooit een goed idee om een hond alleen op basis van zijn vacht te kiezen. Het zijn prachtige dieren die een stevige hand en de juiste omstandigheden nodig hebben om te gedijen.

Als u een ‘first timer’ bent als het gaat om het bezitten van een hond, dan is dit misschien niet de hond voor u. Als u een beter idee wilt krijgen van wat u te wachten staat, zoek dan een oudere hond uit een asiel – die vertoont al volwassen karaktereigenschappen, heeft waarschijnlijk al enige training gehad en is meer gesetteld.

Aan de andere kant, als je een avontuurlijk type bent, met een actieve, buiten levensstijl en veel energie (en ook een grote tuin!) en je bent bereid om er uren in te steken, dan kun je het slechter doen dan jezelf een van die schattige Weimaraner pups aan te schaffen.

Lees Volgende: 6 Weimaraner fokkers in Ontario die je moet kennen.

Verschonen Weimaraners? Advies over de verzorging van uw Weimaraner