Doberman kleuren: Uitleg over 9 vachtkleur opties

Doberman kleuren: Uitleg over 9 vachtkleur opties

Sharing is caring!

Rottweilers, Pitbulls, Mastiffs, en tenslotte, Dobermans. Ja, dit zijn enkele van de hondenrassen met vreselijke publiciteit.

Veel mensen gaan weg van Dobermans omdat ze als gevaarlijk worden beschouwd. De waarheid is echter heel anders.

Ja, het zijn dominante, trouwe beschermers, maar Dobies kunnen ook lief zijn – net als hun vachtkleuren!

Doberman kleuren zijn er in negen mooie variëteiten. Ik zeg graag dat ze echt passen bij wat er van binnen zit.

Ze zijn allemaal prachtig op hun eigen manier, maar slechts enkele worden als ethisch beschouwd.

Welke Doberman kleuren zijn de standaard en welke zijn niet zo gebruikelijk? Laten we dat uitzoeken!

Inhoud

toon

Wat voor soort vacht heeft een Doberman?

Doberman die in studio met zwarte achtergrond poseert

Dobermans staan bekend om hun zijdezachte vacht. Ze zijn niet een van de pluizige schoothondjes, en hun temperament is dat ook niet.

Deze honden mode een korte vacht die vrij dicht op hun huid ligt. Het is glad, gestroomlijnd, en heeft geen ondervacht. Er is een beetje pluis en een dunne ondervacht rond de nek bij sommige Dobes.

Het hebben van een korte vacht betekent dat Dobermans niet goed bij koud weer. Ze zijn niet zo goed in de zomer!

Aangezien Dobermans in veel verschillende kleuren voorkomen, moet je je ervan bewust zijn dat sommige, zoals zwart en tan, uit de buurt van de zon moeten blijven.

Wat zijn de standaard Doberman kleuren?

Doberman poseert in steegje en kijkt weg

Dobermanns zijn raszuivere honden, gefokt volgens de rasstandaarden van de American Kennel Club (AKC). Echter, niet alle kleuren die je bij Dobies ziet zijn erkend door deze officiële club.

Standaard, of erkende Doberman kleuren zijn:

zwart en roest

rood en roest

Isabella en roest

blauw en roest

Black And Rust Dobermans

Doberman in bos kijkt weg

Black and rust (of black and tan) Dobermans zijn waar je aan denkt als iemand het ras Doberman noemt.

Deze honden hebben niet alleen de meest voorkomende jas optie, maar ze zijn de meest wenselijke ook. Ik wed dat veel van jullie zich niet eens realiseerden dat…

Doberman kleuren iets anders kunnen zijn dan de zwarte en tan optie.

Honden met deze vacht hebben een zijdeachtige zwarte basis, en tan aftekeningen met scherpe lijnen. Het contrast tussen de twee vachtkleuren is vrij dominant.

Hier is een kleine hulp voor je om je een zwart met roest Doberman voor te stellen, voor het geval je die nog niet eerder hebt gezien!

De zwarte vachtbasis is bedekt met markeringen van een mooie roest of bruine tint gevlekt op de hond gezicht / snuit, boven de wenkbrauwen, op de oren, op de borst, onder de staart en op de poten van de hond.

Nu u zich deze Dobies kunt voorstellen, denk ik dat u zich realiseert hoe mooi ze zijn.

De black and tan (of roest) is de zgn. handtekening kleur van deze honden. Sommigen noemen ze zelfs zwarte en bruine Dobermans. Hoe je ze ook noemt, deze Dobermans blijven de meest populaire kleur optie in de hele wereld.

Rood en roest Doberman

drie honden zittend op vloer in bos

Na de zwart roestige Doberman hebben we nu de rood roestige. Deze kleurvariant is de tweede meest populaire van alle negen opties. Het is echter nog steeds vrij onpopulair vergeleken met de eerste laag kleur die we bespraken.

Als je naar de rode en roest (of tan) Dobies kijkt, zul je merken dat ze een tint van donker rood-bruin – nogal een ongewone combinatie. Daarom noemen veel hondenliefhebbers ze bruine Dobermans!

Deze honden dragen roestige aftekeningen op de gebruikelijke plekken: boven de ogen, op hun snuit, oren, poten, borst, onder hun staart, en op hun billen.

In tegenstelling tot black and tan Dobies die duidelijke lijnen hebben tussen twee contrasterende kleuren, hebben rode en roestkleurige Dobies subtiele overgangen tussen de basiskleur en de markeringen kleur. Hun roest of tan is in feite lichtbruin van tint.

Toch zijn de rode en roestkleurige Dobies zeer uniek, begeerlijk en worden door de AKC als standaard beschouwd.

Isabella en Rust Doberman

isabella doberman

Foto van: @lily.gets.lifted

Hoewel de Isabella/fawn and tan vachtoptie erkend is door de officiële kennelclub, is ze nog steeds niet zo populair als andere tinten.
Maar, dit betekent niet dat de vachtkleur niet zo prachtig is als alle andere!

De Isabella en roest Dobies hebben de recessieve verdunningsgenen om hun uniekheid te danken. Deze pups dragen rode genen in plaats van de gebruikelijke zwarte. De verdunning beïnvloedt de genen en resulteert in een verdunde rode vacht, ook wel fawn of Isabella genoemd.

Degenen die niet bekend zijn met deze kleur kunnen aan deze Dobermans denken als melkachtige chocoladekleurige pups. Echt, ze hebben een lichte vachtkleur die wel wat weg heeft van melkchocolade of chocolademelk (hangt ervan af waar je trek in hebt!).

De waarheid is, fawn en tan Dobermans hebben nul tot weinig contrast tussen de basisvacht en de markeringen…. Het verschil is meer dan subtiel, maar als je ze vanuit een andere hoek bekijkt, zie je dat deze honden nog steeds de kenmerkende tan aftekeningen hebben.

Ik vind Isabella en tan Dobermans heel lief en een beetje grappig. Vind je ze leuk?

Blauw en Rust Doberman

puppy met blauwe ogen in gras

De laatste tijd zie ik een fenomeen tot leven komen. Het is de pawmazing blauw en roest Doberman!

Deze Dobies zijn dezer dagen een rage vanwege hun ongelooflijke werklust en prachtige uiterlijk. Nou, prachtig begint niet eens te beschrijven hoe mooi blauw en roest Dobies zijn!

Ondanks dat ze zo zeldzaam, blue and tan Dobermans zijn een geregistreerde kleur. Stel je eens voor hoe spectaculair ze eruit zouden zien tijdens een wedstrijd! Ik zie veel blauwe linten hun kant op komen!

Veel hondenliefhebbers zullen denken dat hun blauwe kleur eigenlijk grijs is.. Nou, ik kan het ze niet kwalijk nemen want de blauwe vachtkleur heeft wel degelijk een zilveren tint met een tint van paars toegevoegd voor een glanzende afwerking.

Zelfs als je ze een grijze Doberman noemt, zit je er niet naast.

Blauwe en roestkleurige Dobermans hebben ook herkenbare aftekeningen op specifieke punten. De overgang tussen de tinten is niet zo opvallend als bij standaard zwart en tan pups. Het is subtiel en zeer fijn.

Wat is de zeldzaamste Doberman kleur?

hond die met bal in zijn bek loopt

Niet alleen zijn ze zeldzaam, maar deze kleuren worden niet geaccepteerd bij officiële clubs. In feite zijn ze allemaal het resultaat van slecht fokken – soms zelfs van inteelt. Als zodanig dragen deze kleuren gezondheidsproblemen voor uw Dobie.

De zeldzame Doberman kleuren omvatten:

zuiver wit

zuiver zwart

zuiver blauw

effen rood

Isabella of fawn

Zuiver witte Doberman

zwart-witte dobermans

Foto van: @mila.nico.ava

De zeldzaamste van allemaal Doberman kleuren is wit. De factor uniciteit hangt niet af van de schoonheid van de kleur, maar van de frequentie waarmee deze vachtkleur verschijnt.

Als we het hebben over witte Dobies, moet je weten dat zelfs roomkleurige Dobermans zijn beschouwd als wit omdat er geen andere vachtoptie is die ze als crème of beige zou classificeren.

Helaas is de witte vacht een resultaat van inteelt door de jaren heen. Het begon allemaal in 1976 toen de eerste witte Doberman, Sheba, werd gefokt voor haar ongewone verschijning.

Tegenwoordig worden alle wit/crème Dobermans gecategoriseerd als gedeeltelijke albino Dobermans.

Helaas zijn deze honden, ondanks hun uiterlijk, niet gewenst bij de officiële clubs, of hondeneigenaren die zich bekommeren om het welzijn van de hond.

Zie je, albino honden komen met een hoop gezondheidsproblemen die niet op tijd ontdekt kunnen worden. Het is bekend dat ze lijden aan bepaalde gedragsproblemen door inteelt. Ook zijn ze erg gevoelig voor licht, en zijn ze gevoelig voor blindheid en een verschrikkelijk slecht gezichtsvermogen.

Maar, lichtgevoeligheid, huidproblemen, kanker door huidproblemen en… oogproblemen alleen maar het oppervlak van de vele gezondheidsproblemen met deze Doberman pup.

En, hier is iets wat je waarschijnlijk niet wist: Witte Dobermans zijn verboden in veel landen. De Amerikaanse Kennel Club werkt eraan om ze ook in de States te verbieden!

Als je een fokker ziet die met deze pups adverteert, denk er dan niet aan om ze te kopen! Als je ze koopt, steun je een onethisch bedrijf en eindig je met een pup die beslist voortdurend medische zorg nodig heeft.

Geen enkele fatsoenlijke fokker zal instemmen met het fokken van een hond met een ernstige genetische mutatie zoals albinisme! Hun roze neus en mooie blauwe ogen kunnen schattig zijn, maar bedenk wat er onder de uiterlijke verschijning ligt.

Volledig zwarte Doberman

zwarte hond met zwarte achtergrond

We zijn gewend om veel volledig zwarte honden op straat te zien. Zwart is in feite een van de standaard vachtkleuren voor alle honden. Maar, ondanks wat velen denken, is dat niet het geval met een volledig zwarte Doberman.

Dobermans met een zwarte vacht zijn melanistische Dobermans. Deze variëteit is verrassend zeer zeldzaam. Veel mensen denken dat de zwarte & roest Doberman met subtiele contrasten kan doorgaan voor een zwart ras. Tjonge, ze hebben het helemaal mis!

Zwarte Dobermans zijn volledig onethisch om te fokken, en ze dragen talrijke potentiële gezondheidsproblemen. Het zwarte gen is dominant over het verdunde gen en laat het niet door.

Aangezien dit een niet-erkende vachtkleur is, raad ik u aan voorzichtig te zijn met fokkers die volledig zwarte pups verkopen, samen met hun AKC-papieren.

U moet weten dat dat onmogelijk is, en geen enkele betrouwbare fokker zou een zwarte Dobie verkopen onder een geregistreerde.

De Blauwe Doberman

Als je dacht dat de zwarte Doberman zeldzaam is, wacht dan maar tot je de volledig blauwe ziet!

Blauwe Dobies zijn een van de zeldzaamste vachtopties van allemaal. Samen met hun hondenmaatjes, Franse Bulldogs, brengen blauwe Dobermans (als volledig blauwe honden) veel gezondheidsgebreken mee.

U kunt verwachten De ziekte van Von Willebrand met uw pup, evenals Cardiomyopathie, en Color Dilution Alopecia (of ernstige haaruitval).

Ook al zijn sommige blauwe Dobermanns gezond, ze dragen toch genen voor deze ziekten, en als zodanig mogen ze niet verder gefokt worden. Het kopen van een blauwe Doberman wordt als onethisch beschouwd, ondanks hun prachtige uiterlijk.

Deze verdunde blauwe kleur ziet er wel gaaf uit, maar laat de gezondheid van uw hond op de eerste plaats komen.

Massief Rode Doberman

mooie doberman die in de zon staat

Foto van: @doberman_worldwide@doberman_worldwide

Nog een melanistische vachtkleur is effen rood.

Deze Dobies worden ook wel chocolade Dobes en, zoals u zich kunt voorstellen, zijn ze onethisch om te fokken, op te voeden en te bezitten.

Hoewel dit geen veel voorkomende kleur is, is de rode Doberman vrij moeilijk te vinden, en niet veel hondeneigenaren kunnen bevestigen dat ze er een hebben. Ze zijn niet de zeldzaamste van allemaal, maar toch zijn ze niet zo populair als andere kleuren Dobermans.

Isabella (of Fawn) Vachtkleur

Tenslotte komen we bij de zeldzaamste Doberman kleur van allemaal!

Het is Isabella (of fawn kleur) – iets wat je niet elke dag ziet. Wel, dat doe je met sommige andere rassen zoals de Weimaraner.

De reden waarom het zo moeilijk is om een Isabella Doberman te vinden, is omdat ze zo veel… gezondheidsproblemen dat je geschokt zou zijn!

Toch weerhoudt dit bepaalde fokkers er niet van om fawn Dobermans op te voeren als iets spectaculairs, ongewoons of exotisch. Deze fokkers maken gebruik van het feit dat niet veel mensen bekend zijn met de genetica van honden, dus proberen ze snel geld te verdienen door onethisch gefokte honden te verkopen.

Wat zijn de twee soorten Dobermannen?

hond zit in gras met bloemen

Europese Dobermans

Europese Dobermans (of Dobermann) (met twee n’s) zijn ultieme werkhonden. Ze zijn het resultaat van het verlangen van één man naar veiligheid. Vroeger, in Duitsland, Karl Friedrich Louis Dobermann creëerde de eerste Dobies. Hij wist niet dat zijn ras zo populair zou worden!

Van de twee Doberman types zijn de Europese Dobies groter en groter. Het zijn geen mollige honden. In plaats daarvan hebben deze Dobies meer spieren en een dichte botstructuur. Hun borst is heel breed, terwijl hun hoofd is groot, blokkerig, en met een dikke snuit.

Europese Dobes zijn groter, maar ze zijn korter dan de Amerikaanse.

Iets anders dat hen onderscheidt van hun Amerikaanse vrienden is pigmentatie. Ze komen met diepe roesttekeningen en donkerkleurige ogen.

Ook al zijn beide Dobie types uitstekende waakhonden zijnEuropese Dobes hebben meer uithoudingsvermogen om zware taken te doorstaan. Ze lijken moediger en alerter dan hun Amerikaanse tegenhangers. Geen wonder dat deze pups all-star zijn politiehonden zijn, samen met Duitse Herders!

Amerikaanse Doberman

De Amerikaanse kant van de grote Doberman-familie wordt meestal gebruikt om mee te doen aan shows en wedstrijden te lopen. Hoewel het Dobermans zijn, categoriseer ik ze niet als 100% werkhonden.

Amerikaanse Dobermans hebben meer huisdier kwaliteit dan werkhond kwaliteit. Ze lijken een zoeter temperament, een sierlijke houding en minder moed. Dit maakt ze echter uitstekende familie pups.

Een ander ding dat ze maakt perfect voor gezinnen is het feit dat Amerikaanse Dobies kleiner zijn in omvang. Deze honden hebben niet zoveel spiermassa als DobermaNNs.

Het zijn kortere EN lichtere honden, met een slank uiterlijk. Hun hoofd en snuit is kort en niet zo blokkerig als bij Europese Dobies.

Alles is licht met deze honden, zelfs hun vachtkleuren!

Hoewel ze nog steeds dezelfde standaardkleuren hebben, lijken Amerikaanse Dobermans lichtere aftekeningen en lichtgekleurde ogen te hebben.

Wat voor aftekeningen hebben Europese Dobermanns?

Zoals je misschien al bedacht hebt, zijn Dobermanns het soort honden met speciale pigmentmarkeringen op sommige punten van hun lichaam.

Alle hondenrassen kunnen markeringen hebben, maar meestal zijn die markeringen willekeurig en geen onderdeel van de rasstandaard.

Volgens de FCI rasstandaard voor Europese Dobermanns, worden deze honden gemerkt op hun snuit, boven hun wenkbrauwen, op hun keel, enkels, tenen en wangen.

Ook komen Europese Dobies met twee kleurvlekken op hun borst.

Wat voor markeringen hebben Amerikaanse Dobermans?

Net als hun Europese vrienden hebben deze honden aftekeningen op steeds dezelfde punten.

Andere pigmentatie dan de basisvacht is te vinden op de snuit, borst, keel, voeten, poten, onder de staart en boven de ogen.

Een andere unieke markering van deze Dobermans is de witte vlek op hun borst, die niet groter mag zijn dan 1/2 inch in het vierkant.

Wat zijn Warlock Dobermans?

portret van zwarte hond

Steek je hand op als je gehoord hebt van de term Warlock Doberman!

Ja, ik wed dat je dat niet deed!

De laatste tijd kom ik deze term overal tegen. Natuurlijk was ik sceptisch, want voor zover ik weet zijn er maar twee soorten Dobermannen.

Natuurlijk was mijn voorgevoel juist! Deze zijn geen raszuivere Dobermans. Warlock Dobermans zijn eigenlijk een kruising! Wanneer je fokt de Doberman en de Duitse Dogkrijg je de Warlock (of Koning Doberman). Sommigen noemen ze ook wel Goliaths.

Ik begrijp dat de fokkers de ultieme waakhond wilden maken, maar ze hebben iets fout gedaan tijdens het proces. Ze vermelden deze puppies als Dobies terwijl het eigenlijk Doberdane puppies zijn.

De Doberman Pinscher Club of America staat deze honden niet toe. Ze worden alleen gefokt en grootgebracht door fokkers in de achtertuin, en zouden als zodanig helemaal niet verkocht mogen worden.

Zijn Dobermanns hypoallergeen?

hond loopt mee in de natuur

Ondanks wat je misschien gehoord hebt, zijn Dobermans geen hypoallergeen hondenras.

Veel mensen geloven dat Dobies geweldig zijn voor allergische mensen omdat ze een gladde vacht hebben die niet verhaart.

Nou, ze hebben één deel goed!

Dobermans hebben een slanke, korte vacht die normaal verhaart. Ze zijn geen enorme verharders zoals Duitse Herders, maar ze verharen nog steeds een beetje.

Deze honden moeten regelmatig geborsteld en geborsteld worden om hun vacht glanzend te houden, maar daarover binnenkort meer.

Als je echt geïnteresseerd bent in een hypoallergeen hondenras, maar je houdt Dobermannen dicht bij je hart, misschien moet je een van de Doberman mixen overwegen, zoals de Doodleman!

De Doodleman is een Dobie en Poedel mix dat draagt hypoallergene eigenschappen heeft. Toch is er geen 100% garantie dat alle Doodleman pups de hypoallergene eigenschappen van de Poedelouder erven.

Het zij zo, Doodlemans zijn grappige, eigenzinnige en schattige pups…. Zie ze als Dobies met een zachter uiterlijk en zelfs een zachter hart!

Hoe een Doberman te verzorgen

hond speelt in achtertuin

Ik heb al gezegd dat Dobermans geen hypoallergene honden zijn.

Toch zijn ze ook weer niet zo verschrikkelijk!

Vergeleken met Huskies of Labradors zijn Dobermans een genot!

Deze honden zijn geclassificeerd als gematigde verharders, wat betekent dat ze… wekelijks geborsteld moeten worden. Borstel de vacht van uw Dobie twee tot drie keer per week om zijn glans terug te brengen. Borstelen is ook een manier van binding, dus maak van de gelegenheid gebruik en verdien het respect van uw hond.

Dobermans hoeven niet vaak gebaad te worden. Baden ze om de twee maanden en jullie zouden in orde moeten zijn. Ze hebben niet zo’n vieze geur, en ze moeten alleen in bad als je vuil en viezigheid op hun vacht ziet.

Overbaden is niet goed voor honden met een korte vacht, omdat ze dan… schilferige en jeukende huid kunnen krijgen. Te veel water en shampoo zullen hun huid uitdrogen en de glans van hun vacht verwijderen.

Grooming omvat ook regelmatig tandenpoetsen, evenals nagels knippen en oren schoonmaken. Ook al hebben Dobies rechtopstaande oren, ze moeten toch gecontroleerd worden om infecties te voorkomen.

Conclusie

Als je naar dit punt gekomen bent om me te horen zeggen: Dit is de beste van alle Doberman kleuren, dan heb je het mis.

Ik hou van alle honden, niet alleen van dit hondenras, om zoiets te zeggen.

Alle erkende Doberman kleuren zijn geweldig. Ze zijn allemaal mooi op hun eigen manier. Het is alleen een kwestie van hoe makkelijk het zal zijn om wat vachtkleuren in je omgeving te vinden.

Ik raad je aan om niet te zoeken naar zeldzame kleuren bij Dobermans. Een hond krijgen met een ongewoon uiterlijk is het niet waard. Je zult eindigen met een zieke hond met pijn, en er is zelden iets wat je kunt doen om die pijnlijke aandoening te stoppen.

Wat mij betreft zou ik elke kleur Doberman kiezen. Het is hun beschermende karakter en trouwe temperament dat deze honden zo populair maakt.

Zoals altijd, is het de binnenkant die telt!

Lees Volgende: 19 honden die op Dobermans lijken – Kracht en schoonheid in één