Red Merle Border Collie: ontmoet de zeldzame schoonheid

Red Merle Border Collie: ontmoet de zeldzame schoonheid

Sharing is caring!

Hoe vaak krijgt iemand de kans om een red merle Border Collie te zien?

In mijn boek staan ze pal naast de definitie van schoonheid. Een close-up foto van red merle Collies laat je alle schoonheid van dit hondenras zien, en je zult versteld staan… geloof me.

Helaas zijn we eraan gewend dat schoonheid altijd met een prijs komt.

Hebben red merles een prijs te betalen? Zijn ze drager van bepaalde gezondheidsproblemen? Is het te moeilijk om er een te vinden?

Lees verder en ik beantwoord al je twijfels over deze Collies, het merle gen, en vertel je of je er wel of niet een moet nemen!

Inhoud

toon

Wat is er zo speciaal? De Red Merle Border Collie uitgelegd

rode Border Collie zittend op gras

Een Border Collie met een red merle vacht is een raszuivere Border Collie zoals alle andere, maar met een leuke twist. De unieke vachtkleur van deze honden maakt ze echt uniek.

Geloof het of niet, Collies met deze vachtkleur waren helemaal niet populair. Hun populariteit begon zo’n tien jaar geleden te stijgen. Die groeit nog steeds, en we kunnen eindelijk zeggen dat red merle Collies krijgen wat ze verdienen: roem en alle liefde van de wereld.

Nog steeds, dateren de eerste rode merels uit de jaren 1940, toen de eerste in Schotland opdoken. De vachtkleur was lange tijd niet in beeld.

We zijn allemaal gewend om zwart-witte Border Collies te zien. Het is een soort kenmerkende vachtkleur voor dit hondenras. Maar, red merle is ook een officiële kleur, hoewel sommige rassen merle honden uitsluiten van hun officiële lijn.

Volgens de officiële Kennel Club (de AKC) zijn de officiële Border Collie kleuren als volgt:

zwart

blauw

goud

gestroomd

blue merle

rood

sable

wit en zwart

sable merle

wit en rood

red merle

wit en blauw merle

wit en blauw

wit geblokt

wit en rood merle

lila

saddleback sable

Seal, leisteen, leisteen merle, en wit en leisteen zijn niet officieel erkend.

Nu we alle verschillende kleuren Border Collies hebben opgesomd, waarom bespreken we niet één van de mooiste, en één van de zeldzaamste van allemaal: de red merle Border Collie!

Uiterlijk: Hoe knap zijn deze Collies?

rode Border Collie die buiten loopt

Ziet er goed uit!

Red merle Border Collies zijn Collies met een wervelend patroon van twee kleurencombinaties: rood en wit. Dit patroon is te vinden op de borst, voeten, staart en nek van de hond.

Zoals u kunt zien, is de vacht van de hond niet volledig bedekt met deze unieke kleur. Er is een basiskleur (wit), en het patroon komt daar overheen.

Red Merles zijn echter niet alleen merles wat betreft hun vachtkleur. Het merle gen is aanwezig in andere delen van het lichaam van de hond, meestal in zijn blauwe ogen, en roze neus met rode aftekeningen. Merle kleur genen zijn mooi, maar ingewikkeld om te begrijpen. We komen er zo op terug.

Deze Border Collies onderscheiden zich niet van andere Border Collies wat betreft hun grootte. Ze volgen hetzelfde Border Collie schema voor groei. Het enige verschil is de kleur. Het zijn allemaal honden die tot 55 pond wegen, en met een schofthoogte van 18 tot 22 inch.

Het vachttype is dubbel, dus Border Collies verharen, helaas. Hun vacht kan grof zijn of zo zacht als veren.

Om dit type Collie te krijgen, moeten beide ouderdieren hetzelfde recessieve gen dragen, en rood is een recessieve kleur. Het is een beetje lastig om deze pups te fokken, vooral omdat recessieve genen in verband kunnen worden gebracht met sommige gezondheidsproblemen.

Over het algemeen worden alle kleuren in dit hondenras als zeldzaam beschouwd, met uitzondering van zwart en rood, met wit. Dit betekent dat onder andere lilac Border Collies, tricolor Borders, blue merle Border Collies, lilac merle Borders, brindle Collies en red merle Border Collies altijd als zeldzame kleuren door fokkers.

Genetica 101: Het decoderen van het Merle gen

Zoals ik al eerder zei, is het merle patroon behoorlijk ingewikkeld, en het kan onze hondenvrienden veel problemen opleveren. Merle Border Collie puppies zijn niet de enigen die risico lopen. Ook andere hondenrassen, zoals Golden Retrievers en Australian Shepherds kunnen drager zijn.

Toch dragen rassen als Duitse Herders het niet bij zich.

Het merle gen is het gen dat de dominante vachtkleur verdunt en het merle patroon creëert.

Zie je, honden zoals Border Collies sporten twee basiskleuren – zwart en rood. Deze kleuren kunnen zowel dominant als recessief voorkomen. Zwart is meestal de dominante kleur, dus rode honden zullen altijd in de minderheid zijn.

Om een red merle Border Collie te krijgen moet slechts één kant van de familie het merle gen dragen, terwijl de andere kant de dominante kleur moet hebben – rood, in dit geval. Het eindresultaat van het mengen van deze twee zou een pup zijn met een rode en witte basis bedekt met vlekken van merle patroon.

De ogen van deze honden zijn meestal blauw, zoals ik eerder zei, maar het is niet ongewoon voor hen om te hebben heterochromie (of verschillend gekleurde ogen).

Het genen spel is echt verdraaid. Wees niet verbaasd als je maar één van de red merles in één nest ziet. Er kunnen er nog meer zijn, maar hun merle gen zal niet zichtbaar zijn.

We noemen zulke puppies fantomen (of cryptische merles). Ze hebben misschien maar een klein vlekje merle, maar ze worden toch geclassificeerd als merle pups.

Het belangrijkste bij honden met merle genen is om ze regelmatig te testen. Ook moet de fokker extra opletten om niet twee merle honden samen te fokken, vooral als er geen merle gen zichtbaar is.

Je krijgt dan een double merle pup… iets wat niemand wil omdat ze vatbaar zijn voor tal van gezondheidscomplicaties, nl, doofheid.

Pigment progressie: De mogelijkheid bij deze Collies

Border Collies zittend op gras

Het is heel gewoon dat verschillende hondenrassen van vachtkleur veranderen als ze opgroeien. Dit proces gebeurt door pigmentatie progressie. De kleurverandering van donkerder naar lichter is echter niet zo gebruikelijk bij deze Collies.

Ik bedoel… het kan gebeuren, maar meestal gebeurt het niet.

Dit is gewoon een snelle tip voor je als je denkt aan een red merle Border Collie.

Ik adviseer mensen meestal om geen puppies te kopen voor hun vachtkleur, omdat die kan veranderen, maar eerder voor hun temperament en degelijkheid. Je kunt deze Collie gemakkelijk krijgen en je hoeft niets te riskeren.

De kans op kleurverandering is vrij klein.

Focus dus liever op het krijgen van de pup met de beste gezondheidsstatus en het liefste temperament.

Is de Red Merle kleur verbonden met gezondheidsproblemen?

Het Border Collie hondenras lijdt gewoonlijk niet aan grote gezondheidsproblemen.

Het zijn herdershonden, die ook tot de categorie werkhonden behoren. Door hun hoge energiedrift kunnen ze niet blijven liggen en niets doen, waardoor ze behoorlijk fit zijn. Het jarenlang dienen als herdershond heeft een grote impact op deze honden.

Maar, ook al zijn ze fit, Border Collies zijn toch vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen.

Het grootste probleem voor Collies is zeker Collie Eye Anomaly. Deze aandoening treft alle Collies, inclusief onze hond van de dag.

Andere aandoeningen waar je je zorgen over moet maken zijn epilepsie, doofheid, dysplasie en Border Collie Collapse.

Aangezien red merle een officiële kleur is die door de AKC wordt erkend, hoef je je geen zorgen te maken over een speciale aandoening die alleen aan deze specifieke kleur verbonden is. Red merle Border Collie pups voldoen volledig aan hun rasstandaard, en ze hebben geen vatbaarheid voor bepaalde ziekten, in tegenstelling tot andere Collies.

Ik moet je echter wel waarschuwen om red merle pups alleen van een betrouwbare bron te kopen om te voorkomen dat je een double merle hond krijgt. We weten allemaal hoe problematisch double merles kunnen worden.

Verspillen of niet: Let’s Talk Money!

close shot van rode Border Collie

Dit is een zeldzame vachtoptie, dus u kunt zeker een speciale prijs verwachten voor red merle Border Collie honden.

Om te beginnen zijn red merles niet gemakkelijk te vinden, vooral als je op zoek bent naar een eersteklas fokker (wat je zou moeten zijn).

Ongeacht of je op zoek bent naar een familiehuisdier of een showhond, de kans is groot dat je een mooi, groot budget nodig hebt voor deze Border Collie.

Meestal zijn deze honden gaan voor $1,000 tot $3,000 en meer. Gezien het feit dat ze moeilijk te produceren zijn, is de prijs redelijk. Het kost veel tijd, geduld en verzorging om een perfecte red merle Border Collie groot te brengen!

Laatste woorden

Mensen vragen zich meestal af of ze een red merle Border Collie moeten nemen. Ze zijn gewend zwart-witte honden te zien, of rode honden met witte aftekeningen. Maar, merle… daar lopen ze meestal voor weg.

Ik zie geen reden waarom je deze kleuroptie niet zou krijgen. Ze zijn precies zoals elke andere Border Collie! Ze zijn energiek, lief, goed met kinderen, houden van waterspelletjes, chillen aan het eind van een zware dag, en het tonen van genegenheid!

Al met al zijn red merle Border Collies geweldige maatjes, en dat zul je zien als je eenmaal je eigen unieke red merle puppy hebt!