Catahoula Blue Heeler Mix: Gids voor de Catahoula Heeler

Catahoula Blue Heeler Mix: Gids voor de Catahoula Heeler

Delen is geven!

De aandacht van veel mensen is de laatste tijd gevestigd op de vreemde en kenmerkende designerhond die bekend staat als het ras Catahoula Blue Heeler mix.

Het is een relatief recent gemengd ras, en het is interessant omdat het voortkomt uit twee ouderrassen die heel ver uit elkaar liggen.

De Catahoula Leopard hond komt uit Louisiana, terwijl de Blue Heeler oorspronkelijk uit Australië komt. Deze laatste wordt vaak verkeerd geïdentificeerd als een Australian Shepherd mix, maar ze zijn heel verschillend, ook al hebben ze dezelfde plaats van herkomst en een vergelijkbare rol.

Met dat in gedachten hebben we deze uitgebreide rasgids geschreven, in de hoop dat het u zal helpen wat meer te weten te komen over deze fascinerende designerhond.

Inhoud

toon

Over de Catahoula Blue Heeler Mix

Catahoula Blue Heeler Mix hond zittend buiten
Foto van: @irmie850

Deze designer hond is een zeer fascinerend ras, gekenmerkt door zijn hoge mate van activiteit, felle loyaliteit en een combinatie van uitstekende herders- en bewakingscapaciteiten.

Het is ontstaan toen fokkers ervoor kozen om een Australian Blue Heeler te kruisen met een Louisiana Catahoula Leopard Dog.

Het is een van de vele bestaande Blue Heeler mixen.

Hoewel Blue Heelers en Catahoula’s heel verschillende rassen zijn, hebben ze veel gemeenschappelijke kenmerken. Ze gedragen zich allebei echt agressief en sterk.

Een Catahoula Blue Heeler gemengd ras is meestal uitzonderlijk actief, alert en energiek als gevolg van de temperamentvolle aard van zijn voorouders, waardoor het een uitstekende waakhond om aan je zijde te houden.

Geschiedenis van de Catahoula Blue Heeler Mix

De Catahoula Blue Heeler mix is het product van twee verschillende herdershondenrassen.

Ze hebben echter veel gemeen, omdat ze allebei werden gefokt in een vergelijkbare context en voor zeer vergelijkbare taken, om te helpen op veeboerderijen en ranches door het hoeden van schapen, koeien en ander vee.

Hierdoor hebben beide rassen een relatief gelijkaardig temperament, en het is logisch om aan te nemen dat hun nakomelingen dat ook hebben.

Dat gezegd zijnde, laten we nu de achtergrond van zijn ouderrassen onderzoeken.

De Louisiana Catahoula Luipaardhond

De vroegst bekende voorouders van de moderne Catahoula honden, volgens de American Kennel Club (AKC), zijn de wilde honden van Louisiana, de zogenaamde Wolf Dogs.

Deze inheemse honden werden gefokt met de bloedhonden, mastiffs, en windhonden die de Spaanse ontdekkingsreizigers met zich meebrachten tijdens de vroege kolonisatie dagen.

Deze schattige honden hebben een enkele vacht die elke kleur kan hebben, vaak tweekleurig of veelkleurig, en die overal gespikkeld of gevlekt is. Ze hebben vaak heterochromatische ogen, wat bijvoorbeeld kan betekenen dat het ene oog blauw is en het andere bruin.

De opmerkelijke werklust en de natuurlijke neiging tot hoeden van de Catahoula Leopard honden maken hen trotse leden van de werkhondengroep, maar ze zijn ook bekend als diensthonden.

Ze kunnen goed overweg met andere honden en kinderen, en ze zijn toegewijd aan hun gezin. Maar omdat het zulke woeste waakhonden zijn, hebben ze veel instructie en vroege socialisatie nodig.

Lees volgende: De Catahoula Pit Mix: A Mix You Never Heard Of Before

The Blue Heeler

Er zijn talrijke namen voor Blue Heelers. Ze staan bekend als Queensland Heelers, Hall’s Heelers, Australische Veedrijvershonden, of gewoon Heelers.

De Australische Veedrijvershond is een sterk, moedig, dubbelharig en energiek ras dat oorspronkelijk uit dat land afkomstig is. De blauwe variant is de overheersende, maar er is ook een rode, die meestal de Red Heeler wordt genoemd.

De Blue Heeler en de Catahoula Luipaardhond hebben veel gemeen. Vroege Australische kolonisten wilden sterke, actieve en slimme herdershonden, dus produceerden ze deze pups. De rassen die zij meebrachten vonden de outback van Australië aanvankelijk een onvriendelijke plek om te leven.

Die ruwe omstandigheden waren echter niets voor het temperament van de Blue Heeler.

Om de ideale herdershond te creëren, mengden de Aussie veedrijvers enkele van de taaiste herdersrassen met inheemse wilde honden, en zo werden de Blue Heeler honden geboren.

Catahoula Blue Heeler Mix Uiterlijk

catahoula blue heeler mix hond leggen
Foto van: @pawsitivemommy

Gemengde hondenrassen hebben meestal geen strikte rasstandaard die aangeeft hoe ze eruit moeten zien. Dit is een van de manieren waarop ze verschillen van raszuivere honden.

Dat betekent dat er geen eenduidig vastgesteld uiterlijk is voor Catahoula Heelers.

Toch zijn er enkele kenmerken die de meeste van deze honden zullen delen.

Dat heeft vooral betrekking op hun frame, dat typisch gespierd en sterk is, maar het kan ook enkele gemeenschappelijke kenmerken in de patronen van hun vachten omvatten.

Catahoula Blue Heeler Mix Grootte en Gewicht

Deze honden worden beschouwd als een middelgroot hondenras, wat een lichaamstype is dat perfect is voor hun herderstaken die een goede combinatie van kracht en behendigheid vereisen.

Als ze volwassen zijn, zijn ze ongeveer 48,3 tot 66 cm lang en wegen ze tussen 20,4 en 38,6 kg.

Grofweg is dat ongeveer even groot als een Duitse Herder of de Blauwe Heeler.

Een gezonde levensstijl en aangepaste voeding zijn echter vereist voor dit ras om uit te groeien tot de verwachte hoogte en het verwachte gewicht, ongeacht het geslacht.

Catahoula Blue Heeler Vachtkleuren en Soorten

Deze honden hebben een enkele, korte vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder blauw, rood, wit en zwart. Hoewel hun vacht kort is, worden ze niet als hypoallergeen beschouwd.

Deze verschillende vachttinten creëren een aantal mooie patronen op het lichaam van de Catahoula Heeler. Hij kan cirkelvormige luipaardvlekken, vlekken of brindles hebben.

Bovendien, zijn vacht kan blauw gevlekt zijn zoals zijn Blue Heeler ouder, of hij kan verschillende soorten vlekken hebben zoals zijn Catahoula Leopard hond ouder.

De dichtheid en verharing van de korte, gladde vacht van uw pup kan variëren. Als uw pup meer op de Heeler-ouder lijkt, zal hij meer verharen.

Heterochromie

De Catahoula Blue Heeler mix honden staan bekend om hun verschillend gekleurde ogen, een verschijnsel dat bekend staat als heterochromie.

Een Catahoula Heeler kan bijvoorbeeld één blauw oog hebben, en het andere groen of bruin.

Gerelateerd: Dog Eye Color Chart: 7 betoverende tinten

Sommigen hebben ook zogenaamde gebarsten ogen, dat zijn ogen met twee verschillende tinten erin, of ogen die veelkleurig zijn.

Catahoula Blue Heeler Mix Temperament

Catahoula Blue Heeler Mix staand op frisse lucht
Foto van: @jink__thingz

Dit hybride ras is zeer oplettend, slim, waakzaam, trouw en aanhankelijk.

Het ligt in hun aard om agressief en territoriaal te zijn. Een Catahoula Heeler kan zelfs een persoon pijn doen, vooral als ze vreemd overkomen. Bovendien gedijen ze goed als ze het enige huisdier in huis zijn.

Bijgevolg moeten Catahoula Heelers in een sociale omgeving worden opgevoed om het ontstaan van ongewenste gewoonten en destructief gedrag te voorkomen.

Een Catahoula Heeler waardeert het voltooien van taken als een werkhond en kan gefrustreerd raken als ze daar niet in slagen.

Als ze voor langere tijd alleen gelaten worden, kunnen ze verlatingsangst ervarenwaardoor ze zich destructief kunnen gedragen. Om steeds bezig en betrokken te zijn, kan een Catahoula Heeler veel mentale en fysieke stimulatie nodig. om hun energieniveau te bevredigen.

Catahoula Blue Heeler Mix Training en Socialisatie

Blue Heeler Catahoula mixen vereisen zachte gezaghebbende technieken en op beloning gebaseerde versterking om medewerking te verzekeren.

Ze kunnen een uitdaging vormen voor nieuwe eigenaren, maar met de juiste trainingstechniek wordt het veel eenvoudiger.

Daarom, zodra uw Catahoula Heelers acht weken oud zijn, moet u beginnen ze te trainen. thuis of stuur ze naar professionele lessen als u een band met ze wilt opbouwen.

Als je ervoor kiest ze thuis te trainen, wees dan voorbereid op hun koppigheid. Om medewerking te verkrijgen, moet je geleidelijk je gezag opleggen en beloningen gebruiken.

Breng veel extra geduld mee, want ze kunnen voor nieuwe eigenaren een uitdaging zijn om mee om te gaan.

Catahoula Blue Heeler Mix Gezondheid

Catahoula Blue Heeler Mix pup
Foto van: @xallim

Beide ouderrassen hebben de reputatie relatief gezonde honden te zijn, wat ze doorgeven aan hun gemengde nakomelingen.

Een gezonde Catahoula Blue Heeler mix heeft een gemiddelde levensduur van tien tot 15 jaar.

Kruisen, naar de mening van de meerderheid van de fokkers, verlaagt het risico op gezondheidsproblemen. Sommige honden hebben echter nog steeds een kans om genetische gezondheidsproblemen te erven van een of beide ouderrassen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Catahoula Blue Heeler Mixen

Onderstaande gezondheidsproblemen zijn er enkele die uw Catahoula Heeler kunnen ondervinden. Wij raden u ten zeerste aan contact op te nemen met de fokker of dierenarts van uw hond als u meer wilt weten over de specifieke gezondheidsproblemen waar uw hond vatbaar voor is.

Het is belangrijk om te weten voor welke gezondheidsproblemen uw hond aanleg heeft. Gezondheidsproblemen kunnen uw manier van leven en uw financiën beïnvloeden.

Het is raadzaam om uw hond regelmatig naar de dierenarts te brengen om mogelijke problemen te voorkomen. Een andere slimme zet is om uw hond te dekken met een huisdierenverzekering.

Heupdysplasie

Bij middelgrote tot grote honden met heupdysplasie, past het dijbeen niet goed in het heupgewricht. Catahoula Heelers zijn vatbaar voor heupdysplasie omdat ze meestal in deze maatklasse vallen, die het vaakst wordt aangetast.

Elleboogdysplasie

De aandoening bekend als elleboogdysplasie veroorzaakt artritis en kreupelheid omdat het ellebooggewricht niet goed gevormd is.

Net als heupdysplasie treft het meestal middelgrote en grote hondenrassen.

Blindheid

Uw puppy kan gedeeltelijk of geheel blind zijn bij de geboorte. Na verloop van tijd kan hij ook blindheid ontwikkelen. Het is een ongelooflijk trieste zaak om een hond te overkomen en het maakt zijn leven ingewikkeld en moeilijk.

Volledig blinde honden vereisen veel extra zorg en aandacht, en mogen alleen in het bezit zijn van ervaren en geduldige hondeneigenaren.

Doofheid

De ergste genetische afwijking verbonden aan de ouderrassen van de Catahoula Blue Heeler hybride is doofheid.

Deze ziekte openbaart zich meestal pas als een puppy drie of vier weken oud is.maar als dat gebeurt, kan het leiden tot gedeeltelijke tot volledige doofheid.

Progressieve Retinale Atrofie

Een genetische aandoening genaamd progressieve retinale atrofie (PRA). maakt honden zoals de Catahoula Heeler mix blind. Helaas kan dit gezondheidsprobleem beide ouderrassen treffen en is het inherent aan de natuur.

Diabetes

De Catahoula Heeler is een van de vele honden die lijden aan diabetes mellitus. De regulatie van het glucosegehalte wordt door deze ziekte verstoord..

Helaas kan diabetes dodelijk zijn, en hoewel het niet permanent kan worden genezen, kan het effectief worden beheerd met dagelijkse insuline-injecties.

Glaucoom

Catahoula Heelers kunnen soms glaucoom en staar krijgen, naast andere oogaandoeningen.

Glaucoom is meestal de meest voorkomende, en het is veroorzaakt door onvoldoende afvoer van oogvocht en kan het netvlies en de optische zenuw beschadigen.

Patellaire Luxatie

Het ontwrichten van de knieschijf van een hond resulteert in een medische aandoening genaamd patellaire luxatie. Elk hondenras kan een patella luxatie ontwikkelen, hoewel kleine of speelgoed types zoals Chihuahuas er gevoeliger voor zijn.

Aangezien beide ouderrassen, in dit geval de Catahoula Leopard hond en de Blue Heeler, typisch middelgroot zijn, is de kans dat een kruising patella luxatie ontwikkelt niet zo groot, maar er is nog steeds een klein risico.

In sommige omstandigheden kan een operatie nodig zijn, vooral als de ziekte van uw hond ernstig is en veel pijn veroorzaakt.

Bloat

Onbehandeld is een opgeblazen gevoel een gevaarlijke aandoening die dodelijk kan zijn.

Wanneer de maag van een hond overvol raakt met voedsel of gas, kan hij zich soms om zichzelf heen draaien en in die positie blijven staan. Bloat is het resultaat daarvan en het kan zich snel en ongemerkt in het lichaam van de hond ontwikkelen.

Kanker

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak bij huisdieren ouder dan tien jaar, met een op de vier honden krijgt ooit een diagnose.

Net als bij kanker bij mensen komen sommige vormen van kanker bij honden vaker voor dan andere. Gelukkig kunnen veel honden met kanker nog steeds een bevredigend leven leiden met de juiste zorg.

Catahoula Blue Heeler Mix Dieet En Oefening

Catahoula Blue Heeler Mix hond wacht op eten
Foto van: @jink__thingz

U wilt er als hondenbezitter zeker van zijn dat uw hond de best mogelijke zorg krijgt. Daarom is het onderzoeken en bestuderen van dit ras essentieel als je er zeker van wilt zijn dat je hond in een geschikte omgeving zit.

U moet goed begrijpen hoe u uw hond moet verzorgen voordat u iets anders doet. In plaats van te worden gezien als een karwei, moet het hondenbezit worden genoten door zowel u als uw hond.

Het volgende wat u moet doen is deze strategieën met succes in praktijk brengen. Laten we dus beginnen met het opsplitsen van hoe u uw Catahoula Heeler moet verzorgen om u een idee te geven.

Ongetwijfeld zijn de belangrijkste aspecten van hondenverzorging, althans op dagelijkse basis, zijn voeding en lichaamsbeweging.

Dieet

Elke hond zou een constante voeding van hoge kwaliteit moeten hebben. Het gaat er echter om hoe deze voeding een gezond gewicht voor uw hond zal handhaven.

Er wordt geadviseerd om Catahoula Heelers een eiwitrijk dieet te geven om hun actieve levensstijl te behouden. Ze gedijen goed op een rauw dieet of premium brokken. Omdat het gewichtstoename kan veroorzaken, is natvoer niet de ideale optie.

Drie tot vijf kopjes verdeeld over twee maaltijden zou de aanbevolen dagelijkse portie zijn voor een Catahoula Heeler.

Deze schatting kan echter variëren op basis van een aantal variabelen, zoals hun metabolisme, de kwaliteit van het hondenvoer, hun levensstijl, hun gewicht en hun leeftijd.

U moet speciale aandacht besteden aan het algemene gewicht en uiterlijk van uw Catahoula Heeler, zoals u dat bij elke dieetaanpassing zou doen.

Op deze manier kunt u bepalen of de wijziging succesvol is of dat er ongewenste bijwerkingen en complicaties optreden.

Oefening

Een energierijk ras als de Catahoula Blue Heeler mix vereist veel fysieke activiteit, evenals mentale stimulatie. In aanvulling op regelmatige wandelingen, moeten ze deelnemen aan intense spelen die hen fysiek en mentaal uitdagen voor minstens een uur per dag.

Je kunt dit schema over een lange periode volhouden, om hun flexibiliteit te vergroten, sterkere spieren op te bouwen, en ze gelukkiger te maken.

Catahoula Blue Heeler Mix Verzorging

Catahoula Blue Heeler Mix hond liggend op de vloer
Foto van: @jink__thingz

Naast dat je Catahoula Heeler er beter uitziet, een goede verzorging ziektes en huidinfecties voorkomen.

Regelmatig baden, oren schoonmaken en nagels knippen zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen beschermen tegen vuil dat hun allergieën kan veroorzaken.

Wees wel voorzichtig, want te vaak baden droogt hun huid uit, wat leidt tot meer roos en verharen. De beste methode voor het verzorgen en schoonmaken van uw Catahoula Heeler is ze regelmatig te borstelen.

Om de natuurlijke oliën in hun huid te verspreiden, borstelt u hun vacht in de richting van de haargroei voor een optimaal resultaat.

Het is ook cruciaal om te investeren in een hoogwaardige ontharingsmiddel om de ondervacht te verwijderen voordat ze verharen, want het kunnen zware verharders zijn.

Hun tanden minstens één keer per dag poetsen kan tandsteen, slechte adem en tandvleesaandoeningen helpen voorkomen, omdat deze honden zullen knabbelen aan alles wat ze zien als je even niet oplet.

Catahoula Blue Heeler Mix Kosten

De startprijs voor deze puppies ligt tussen $600 en $900 als je van een gerenommeerde fokker koopt.

Maar je kunt ze soms voor een nog lagere prijs krijgen (ongeveer $300 tot $450) als je kijkt in verschillende hondenasielen of reddingen.

Hoewel deze reddingspups minder duur zijn, zijn ze niet gegarandeerd gesteriliseerd of gecastreerd en hebben ze misschien hun inentingen niet gekregen. Wat erger is, ze kunnen ook een geschiedenis van gezondheidsproblemen hebben.

In ieder geval zul je naast de prijs van je puppy nog steeds extra geld opzij moeten zetten voor vroege uitgaven nadat je je Catahoula Heeler naar huis hebt gebracht.

Gerelateerd: De Top 10 Beste Blauwe Heeler Fokkers In de V.S.

Catahoula Blue Heeler Mix FAQ

schattige catahoula blue heeler mix hond
Foto van: @justin_cab_8

Na het behandelen van enkele van de belangrijkste aspecten van het kopen en bezitten van een Catahoula Blue Heeler mix in het artikel tot nu toe, is het nu tijd om ons te wenden tot enkele veelgestelde vragen over dit ras.

Zijn Catahoula Blue Heeler Mixen Agressief?

Catahoula’s zijn traditioneel herdershonden die krachtig en toegewijd zijn aan hun kudde. De Catahoula Heeler zou dit persoonlijkheidskenmerk kunnen krijgen.

Bovendien kunnen ze proberen volwassenen, kinderen en andere dieren op te pakken door ze als vee te behandelen. Daarom is het verstandig ze goed in de gaten te houden als ze zich onder andere mensen of dieren bevinden.

Hoeveel Catahoula Blue Heeler mixen verharen?

Afhankelijk van welk ouderras het meest prominent is, verharen Catahoula Heelers meer of minder. Blue Heelers verharen gewoonlijk aanzienlijk meer dan Catahoula’s.

Ongeacht welk ouderras overheerst, kunnen Catahoula Heelers in matige tot grote hoeveelheden verharen tijdens het verharingsseizoen. Gebruik ontharingsapparatuur om de hoeveelheid dode vacht zo veel mogelijk te beperken.

Zijn Catahoula Blue Heeler Mixen Onderhoudsgevoelig?

Zeer minimaal onderhoud is vereist voor de Catahoula Heeler.
U zult versteld staan hoe glanzend en schoon hun vacht kan zijn met slechts een wekelijkse borstelbeurt. Hoewel een Catahoula Heeler misschien moet worden gewassen, is het raadzaam om ze minder vaak of alleen wanneer nodig in bad te doen.

Als u ze uiteindelijk toch in bad doet, gebruik dan een geschikte hondenshampoo.

Laatste gedachten

De Catahoula Blue Heeler mix is een bijzonder hondenras met een interessante geschiedenis en formidabele werkvaardigheid. Nieuwe eigenaren of degenen die een zittende levensstijl leiden zijn waarschijnlijk niet de juiste pasvorm voor dit zeer actieve ras.

Over het algemeen is er geen goede of foute pup. Maar om te bepalen of een Catahoula Blue Heeler mix pup bij uw levensstijl en persoonlijkheid past, moet u rekening houden met een paar aspecten.

Als u de beste keuze wilt maken voor u en uw gekozen pup, moet u uitgebreid onderzoek doen, lezen, leren en overleggen voordat u uiteindelijk uw beslissing neemt. Dit geldt vooral voor mensen die voor het eerst een huisdier bezitten.

Daarom hebben we deze hybride hondenrassengids gemaakt, om ter informatie te dienen voor alle dierenliefhebbers in het algemeen, maar in het bijzonder voor mensen die een van deze actieve honden willen adopteren.