Senior hond hijgt ’s nachts: 14 redenen en hoe te helpen

Senior hond hijgt 's nachts: 14 redenen & hoe te helpen

Delen is geven!

Het is voor ons allemaal een beetje moeilijk voor te stellen dat onze honden op een dag oud zullen zijn. Kijkend naar je harige vriend die genoeg energie heeft om de hele dag te springen en te spelen, is het bijna onmogelijk voor ons om te geloven dat het op een dag anders zal zijn.

Alle huisdierouders moeten echter weten dat hun honden niet voor altijd bij hen zullen zijn. Als u een hond bezit die een kortere levensduur heeft, moet u speciaal voorbereid zijn op symptomen die erop wijzen dat uw hond oud wordt.

Het is gebruikelijk om enkele gedragsveranderingen bij oudere honden op te merken, zoals een verminderd energieniveau, verminderde eetlust, en het verlangen van een hond om zo vaak mogelijk alleen te zijn.

Als u echter ook hebt opgemerkt dat uw hond ’s nachts voortdurend hijgt, maakt u zich waarschijnlijk meteen zorgen.

Wat is er aan de hand? Waarom hijgt mijn senior hond ’s nachts?

Blijf lezen om uw antwoord te vinden.

Inhoud

toon

Waarom hijgt mijn senior hond ’s nachts?

Een oude hond die hijgt is geen ongewoon verschijnsel. Elke hond hijgt wel eens en u bent er vast wel eens getuige van geweest, bijvoorbeeld dat uw hond waarschijnlijk hijgde tijdens het rijden in de auto.

Als je echter een oudere hond hebt en je hebt gemerkt dat hij ’s nachts intensief hijgt, dan is er een reden voor dit gedrag.

Het kan een gezondheidsprobleem zijn en u moet reageren zodra u dit verschijnsel bij uw oude huisdier opmerkt.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen waarom hijgen honden ’s nachts.

1. De hond is heet

Droevig kijkende Sint Bernard hond

Slapen in een oververhitte kamer kan ervoor zorgen dat een oudere hond gaat hijgen. Dit kan niet alleen in de zomer gebeuren, als het al warm is, maar ook in de winter, als de hond in een verwarmde kamer slaapt.

Slapen in een oververhitte kamer is niet geschikt voor de gezondheid van een hond. Als de hond geen andere ruimte heeft om in te slapen, kan hij ’s nachts hijgen om te proberen af te koelen.

Honden hebben alleen zweetklieren aan hun poten – ze zweten dus niet zoals mensen, en hijgen is hun manier om hun lichaamswarmte te reguleren.

2. Fysieke activiteit voor het slapen gaan

Veel hondenbezitters krijgen overdag niet al te veel tijd met hun huisdieren doorgebracht, dus proberen ze dat ’s avonds laat, als ze klaar zijn met al hun verplichtingen, in te halen.

Dus sommige honden gaan lange wandelingen maken, rennen, of spelen vlak voor het slapen gaan. Wanneer een hond fysiek actief is, duurt het een bepaalde tijd voordat zijn lichaamstemperatuur weer normaal is.

Sommige honden hebben daar vrij lang voor nodig, zodat ze tijdens hun slaap gaan hijgen. Leer meer over de temperatuur van de hond in ons artikel over de hondentemperatuurgrafiek.

Het wordt aanbevolen honden niet te onderwerpen aan significante fysieke activiteit vlak voor het slapen gaan. Dit is vooral belangrijk als u een oudere hond heeft wiens lichaam verzwakt is en meer slaap nodig heeft.

3. Senior hond angst

Senior oude hond chocolade labrador retriever liggend op bed

Verschillende triggers kunnen angst bij honden veroorzaken, die nog meer toeneemt naarmate de hond ouder wordt. Harde geluiden zoals vuurwerk of onweer kunnen angst en onrust veroorzaken bij een hond.

Verder kan de hond angstig zijn vanwege een of andere verandering in zijn leven – zoals een verhuizing of een nieuwe persoon in huis. Uw oude hond kan zelfs bang zijn voor het donker en zich ’s nachts onzeker voelen.

Ook kan uw hond te maken hebben met verlatingsangst. Misschien bent u het grootste deel van de dag afwezig en mist uw bejaarde hond u en voelt hij zich alleen, waardoor de hond ’s nachts overmatig hijgt.

Elke hondeneigenaar moet eerst bepalen wat de oorzaak kan zijn van de angst van zijn huisdier. en dan proberen hun oude hond te helpen zijn angst te overwinnen. Sommige honden lijden aan zo’n ernstige angst dat je misschien een hondengedragstherapeut moet raadplegen.

4. Late avond maaltijd

Als uw hond zijn laatste maaltijd vlak voor het slapen gaan nuttigt, kan dit ervoor zorgen dat hij ’s nachts gaat hijgen. Bovendien kan het voedsel dat de hond zo laat eet maag- en darmproblemen veroorzaken, zodat de hond last kan krijgen van een opgeblazen gevoel of maagkrampen.

Het wordt afgeraden om de hond vlak voor het slapen gaan een maaltijd te geven.

Elke hond heeft een bepaalde tijd nodig om voedsel te verteren, en dit is vooral het geval bij oudere honden. Geef hem een maaltijd een paar uur voor zijn gebruikelijke bedtijd, zodat de maag en darmen van uw hond ’s nachts niet worden belast.

5. Desoriëntatie

Een senior hond rustend op een bed

Desoriëntatie is iets wat de meeste oudere honden ervaren. Eenvoudige dingen zoals wandelen kunnen voor een oudere hond een onaangename ervaring zijn; hij kan tijdens het wandelen tegen dingen aanlopen, ze omver lopen, of zelfs de muur waar hij tegenaan loopt niet opmerken.

Het zicht van een oudere hond zal verzwakken, waardoor hij aanzienlijk trager wordt. Dit kan zo ernstig worden dat de hond helemaal niet meer kan functioneren zonder hulp van de eigenaar.

Hierdoor kunnen honden ’s nachts bang worden als hun baasje slaapt en er niet is om hen te helpen. Zich bang en onbeveiligd voelen maakt dat een oudere hond ’s nachts gaat hijgen.

6. Obesitas

Het handhaven van een optimaal gewicht is in alle levensfasen van een hond even belangrijk. Als uw hond zwaarlijvig is, kan hij moeite hebben met alledaagse activiteiten, zoals wandelen of spelen met u en uw gezin.

Obesitas heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit van een hond in het algemeen, en dit is nog duidelijker merkbaar bij senioren met andere gezondheidsproblemen die te weinig energie hebben

Alle huisdiereigenaren zouden moeten weten hoe zwaar hun honden zouden moeten zijn en, in aansluiting daarop, hun honden gezonde maaltijden moeten geven die aan hun behoeften voldoen, maar hen niet te zwaar maken.

7. Verwondingen

Vet lui mopshondje puppy slaap rust op deken in het bed

Oudere honden zijn misschien niet meer zo sterk als vroeger. Misschien was uw hond uitstekend in rennen, springen of een andere activiteit, maar is dat nu veranderd. Misschien heeft uw hond moeite om te begrijpen dat hij niet meer zo snel en robuust is als vroeger.

Bovendien kan uw hond proberen actief te blijven zoals hij vroeger was, en dit kan leiden tot blessures. Als uw senior hond ’s nachts hijgt, heeft hij misschien pijn door een of ander letsel.

Probeer te controleren of er bloedingen of wonden op het lichaam van uw hond zijn. Als hij dit niet toelaat, heeft hij waarschijnlijk veel pijn.

8. Verlies van blaasfunctie

Urine-incontinentie, het onvermogen om het plassen onder controle te houden, kan bij honden van elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij oudere honden. Het komt vaker voor bij teefjes, vooral bij degenen die gesteriliseerd zijn.

Naarmate de hond ouder wordt, neemt het niveau van de hormonen in zijn lichaam af, en daarmee ook het vermogen van de hond om urine vast te houden. Naast het verlies van de blaasfunctie kunnen bij honden ook begeleidende ziekten optreden, zoals urineweginfecties.

Oudere honden die dit meemaken kunnen zich nerveus en gestrest voelen en ’s nachts gaan hijgen. Veel honden voelen zich bang en onzeker als ze zich realiseren dat ze geen nacht kunnen doorbrengen zonder binnen te plassen.

Als u dit bij uw senior hond opmerkt, moet u onmiddellijk een dierenarts om hulp vragen.

9. Bloedarmoede

senior retriver slapend in bed

Bloedarmoede is wanneer een hond minder dan de gemiddelde hoeveelheid rode bloedcellen in de circulatie heeft. Rode bloedcellen of erytrocyten zijn cellen in de bloedbaan van de hond die hemoglobine bevatten dat zuurstof door het lichaam van de hond verdeelt.

Bloedarmoede komt bij honden om verschillende redenen voor; zoals door een gebrek aan ijzer bij de hond of door sommige ernstige ziekten, zoals een nierziekte of tumoren. Als uw hond onlangs heeft gevochten met vlooien of teken, kan hij bloedarmoede krijgen door bloedverlies.

Een anemische hond zal lusteloos en zwak zijn, hij zal een verhoogde hartslag hebben, en hij kan ’s nachts hijgen.

Als u deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het noodzakelijk om onmiddellijk een dierenkliniek te bezoeken, zodat de dierenarts kan vaststellen of het om bloedarmoede gaat. Als de dierenarts bloedarmoede bevestigt, zal hij bepaalde supplementen voorschrijven om het bloedbeeld van de hond te verbeteren.

10. Ademhalingsmoeilijkheden

Sommige hondenrassen hebben ademhalingsproblemen, zodat sommige snel ademen, en sommige ’s nachts overmatig hijgen. Dit komt vooral voor bij brachycefale hondenrassen, die een kortere snuit hebben, en daardoor moeite hebben met ademhalen.

Enkele van de hondenrassen die ademhalingsproblemen kunnen ondervinden zijn Bulldogs, Mopshonden, Pekingees en Boston Terriers.

Als u echter abnormaal hijgen bij uw senior hond opmerkt, en u merkt dat het niet alleen zijn gebruikelijke problemen met de ademhaling zijn, moet u de spoeddierenarts bezoeken.

11. Ziekte van Cushing

senior hond liggend op de bank

De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een chronisch verhoogde concentratie van glucocorticoïden in het bloed en komt meestal voor bij oudere honden.

De cortex van de bijnieren scheidt de hormonen glucocorticoïden af, waarvan cortisol de belangrijkste is. De ziekte van Cushing bij honden ontstaat meestal door hypofyse- of bijniertumoren.

Als uw hond aan deze ziekte lijdt, herkent u misschien de volgende symptomen:

Frequent urineren

– Verhoogde dorst

– Hijgen tijdens de nacht

– Verlies van haar

– Gewichtsverlies

Er bestaat geen genezing voor de ziekte van Cushing, maar het is mogelijk om de symptomen van de ziekte te verlichten met behulp van geschikte medicijnen.

12. Hartziekte

Waarom hijgt mijn hond ’s nachts?

Helaas kan uw senior hond lijden aan een hartaandoening.

Hartaandoeningen kunnen bij honden worden geërfd, maar het kan ook tijdens het leven worden verworven, zo kunnen bijvoorbeeld parasieten hartaandoeningen bij honden veroorzaken.

Er zijn duidelijke symptomen die wijzen op een hartziekte bij honden, zoals hijgen gedurende de nacht, zwakte en lusteloosheid, hoesten, moeite met ademhalen, en een vergrote buik van de hond door ophoping van vocht in de buikholte. Lees meer over hoe de buik van een hond eruit hoort te zien.

De dierenarts zal behandelingsopties voorstellen nadat hij heeft onderzocht met welke hartziekte de hond te maken heeft.

Sommige gezondheidsaandoeningen zullen bepaalde medicijnen vereisen, en dierenartsen adviseren meestal zowel gecontroleerde lichaamsbeweging voor de hond als een verandering in het dieet van de hond.

13. Hitteberoerte

Een slaperige senior hond van het ras Duitse Herder rust uit

Een hitteberoerte zou de oorzaak kunnen zijn van het nachtelijk hijgen van de oudere hond.

Ligt uw senior hond graag in de zon? Nou, dit moet u hem niet laten doen! Hoge temperaturen en blootstelling aan de zon kunnen bij honden een hitteberoerte veroorzaken. Ook zou het helpen als u uw hond nooit in een auto achterlaat zonder dat er lucht binnenkomt.

Naast hijgen, als uw hond een hitteberoerte heeft, kunt u ook merken dat zijn tandvlees van kleur verandert, dat hij gedesoriënteerd is, en moeite heeft met ademhalen.

Een hitteberoerte bij honden is een ernstige medische aandoening die diergeneeskundige hulp vereist. Toch kunt u ook zelf een aantal dingen doen, zoals koud water of ijsblokjes op de buik, voeten en kop van uw hond leggen.

14. Cognitieve disfunctie bij honden

Cognitieve disfunctie bij honden, of hondendementie, komt vaak voor bij oudere honden. Naarmate de hond ouder wordt, raakt hij gedesoriënteerd en zijn reacties op prikkels verminderen. De symptomen kunnen mild zijn in het begin van de ziekte, maar ze kunnen na verloop van tijd aanzienlijk toenemen.

Misschien merkt u in het begin niet eens dat de hond deze ziekte heeft, omdat u al bepaalde gedragsveranderingen bij uw oudere hond heeft gezien.

Enkele symptomen van hondendementie zijn desoriëntatie van de hond, het niet herkennen van mensen in de buurt, angst en verminderde activiteit. Ook kan deze ziekte de slaap-waakcyclus van de hond verstoren, waardoor ze zich angstig voelen en ’s nachts gaan hijgen.

Is het gevaarlijk voor een oudere hond om overmatig te hijgen?

Je kunt niet weten of een bepaalde aandoening ernstig is of niet voordat je beseft wat de oorzaak van deze aandoening is.

De essentiële stap is dus te bepalen wat precies de oorzaak is van het nachtelijk hijgen van uw hond.

Deze oorzaak is misschien niet ernstig, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn; de reden kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw hond.

Ik zou niets een kans geven – vooral bij senior honden, die zo kwetsbaar en gevoelig zijn. Wacht dus niet af en reageer onmiddellijk wanneer u overmatig hijgen bij uw oude hond opmerkt.

Hoe kalmeer je een hond die ’s nachts hijgt?

oudere vrouw die met hond speelt en hem traktaties geeft

Zodra u de precieze oorzaak van het hijgen van uw oudere hond gedurende de nacht hebt vastgesteld, moet u alles in het werk gaan stellen om uw hond van het hijgen af te helpen. Dit slaat natuurlijk niet op als de oorzaak van het hijgen van uw hond medisch is; in dat geval zal uw dierenarts een adequate behandeling voorschrijven.

Wat u kunt doen is ervoor zorgen dat uw oudere hond nog steeds zijn gewone dagelijkse routine heeft. Net zoals jongere honden het puppenschema nodig hebben om te leren hoe hun dagelijks leven samen zal functioneren, zullen oudere honden zich ook veilig voelen als ze weten wat ze in elk deel van de dag kunnen verwachten.

We vermeldden hoe oudere honden niet moeten oefenen vlak voor het slapengaan, maar dit betekent niet dat ze helemaal niet moeten oefenen. Beweging is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een hond; dagelijkse wandelingen zorgen ervoor dat uw oudere hond beter slaapt en zich dichter bij u voelt.

Zorg er bovendien voor dat uw hond zijn slaapplaats super comfortabel is. Laat een licht aan zodat uw oudere hond zich niet verloren voelt als u ’s nachts niet bij hem bent en zorg ervoor dat de kamertemperatuur precies goed is; niet te koud en niet te warm.

Wat is de beste manier om een oudere hond te helpen met hijgen?

Op een bepaald moment in zijn leven krijgt uw hond te maken met een bepaald gezondheidsprobleem, en de kans daarop is nog groter als uw hond ouder wordt.

Daarom moeten alle huisdiereigenaren voorbereid zijn om hun honden in nood te kunnen helpen. Er zijn enkele manieren waarop u uw senior hond ’s nachts kunt helpen met hijgen:

– Zorg ervoor dat uw hond niet in een oververhitte kamer slaapt.

– Geef uw hond altijd drinkwater.

– Geef uw hond geen eten vlak voor zijn bedtijd.

– Probeer uw hond een paar uur voor zijn bedtijd uit te laten.

– Houd uw hond op optimaal gewicht.

– Doe alles voor uw hond om zich geliefd en geborgen te voelen in uw huis.

– Als u merkt dat uw hond angstig is, probeer dan onmiddellijk de oorzaak van de angst te achterhalen.

– Neem uw hond mee naar regelmatige dierenartscontroles, en als u merkt dat uw senior hond ’s nachts hijgt, neem dan meteen contact op met een dierenarts!

En, vergeet niet om positief te blijven. Zelfs als uw hond worstelt met een bepaald gezondheidsprobleem, zijn er manieren om hem te helpen en uw huisdier nog jaren bij u te houden.

Laatste woorden

We hebben geleerd dat verschillende redenen de oorzaak zijn van een senior hond die ’s nachts hijgt.

Sommige daarvan zijn niet zo ernstig, terwijl sommige andere een ernstige medische aandoening bij een hond kunnen impliceren.

We moeten voor onze huisdieren zorgen in elke fase van hun leven, maar ze hebben speciale zorg en aandacht nodig op hun gevorderde leeftijd. Als uw oude hond overmatig hijgt, probeer het hem dan zo comfortabel mogelijk te maken.

Besteed aandacht aan de behoeften van uw hond, zorg ervoor dat zijn lichaamstemperatuur wordt gereguleerd, en zoek uit of de hond enkele bijkomende symptomen heeft.

Het hijgen van de hond is zijn manier om zijn lichaamstemperatuur te regelen, maar het kan veel meer betekenen. Zorg ervoor dat u gedragsveranderingen bij uw hond tijdig opmerkt, en raadpleeg een dierenarts die ongetwijfeld een oplossing voor uw pup heeft.

Waarom is mijn hond ’s nachts onrustig? Gedrag van de hond uitgelegd

8 weken oude puppy ademt snel tijdens het slapen: 10 Oorzaken