Wanneer een hond laten inslapen met een gescheurde ACL? 10 factoren om te overwegen

Wanneer een hond laten inslapen met een gescheurde ACL? 10 factoren om te overwegen

Delen is geven!

We weten allemaal dat honden graag actief zijn en spelen met andere honden en hun baasjes. Nou, sommige hondenrassen houden daar meer van dan andere. Maar al met al heeft elke hond behoefte aan en houdt hij van wat plezier tijdens het rennen.

Wat gebeurt er als een hond een blessure krijgt die vrij ernstig is? Niemand vindt het leuk als zijn hond een of ander gezondheidsprobleem heeft, of het nu mild of ernstig is. Maar er zijn sommige verwondingen die de levenskwaliteit van een hond kunnen bepalen.

Een gescheurde ACL is zo’n blessure. Wanneer een hond enige vorm van moeite heeft met zijn poten, kan dat veel problemen veroorzaken. Het kan zelfs nodig zijn een hond te laten inslapen als je ziet dat hun leven dramatisch verslechterd is.

ACL letsel is een ernstige zaak, en het kan leiden tot het laten inslapen van je hond. Dit is echt triest, maar helaas is het de realiteit, dus we willen je erop voorbereiden.

Wanneer een hond laten inslapen met een gescheurde ACL is de vraag die we in dit artikel zullen beantwoorden. We geven u zoveel mogelijk informatie over dit probleem en elk detail dat u en uw hond kan helpen deze reis te doorstaan.

Inhoud

toon

Wat is een gescheurde ACL bij honden?

dierenarts die de hond op tafel controleert

Voordat we beginnen met symptomen en mogelijke factoren die aantonen dat uw hond dit letsel misschien niet aankan, moeten we eerst kijken wat een ACL eigenlijk is en wat een gescheurde ACL betekent.

ACL is kort voor Anterior Cruciate Ligament en het is verbonden met de achterpoten van de hond. Bij honden is de term craniale kruisband of een CCL meer op zijn plaats. Maar mensen hebben de neiging om de term ACL gemakkelijker te onthouden, dus dat is de term die we zullen gebruiken.

Als we het hebben over de achterpoten van een hond, hebben we het ook over de knieën en de ACL. De ACL bevindt zich tussen het scheenbeen (onderste bot) en het dijbeen (bovenste bot) in de achterpoten van een hond.

De ACL is een ligament dat zich in de knie van de hond bevindt, en het helpt bij de beweging van de hondenpoot, of met andere woorden, het helpt de hond om zich te bewegen, aka met lopen en rennen.

ACL’s staan altijd onder een soort druk. Deze druk zal groter zijn als de hond rent, en kleiner als de hond langzaam rondloopt.

Je hebt waarschijnlijk bij puppies gemerkt dat ze een moment hebben waarop ze in één richting lopen en plotseling die richting veranderen. Dit is iets wat echt riskant is, want zo kunnen ze gemakkelijk de ACL scheuren.

Honden die zwaarlijvig zijn of die op een slechte manier gefokt zijn door onbetrouwbare fokkers kunnen problemen hebben met hun ACL.

Honden die uiteindelijk een ACL blessure oplopen zullen veel pijn ervaren. De hond zal waarschijnlijk niet goed kunnen lopen, en in ernstige gevallen helemaal niet meer kunnen bewegen. De blessure komt plotseling, en u zult uw hond zeer snel na het ontstaan van de blessure kunnen zien reageren.

Dit is het moment waarop u snel moet reageren. Er moet zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts worden gemaakt. Het gevaarlijke van een gescheurde of geblesseerde ACL is dat het, indien onbehandeld, de wervelkolom kan aantasten.

Om precies te zijn, het kan een kromming van de wervelkolom veroorzaken.

Een ACL operatie is altijd noodzakelijk, maar er zijn nog enkele andere opties bij de behandeling die ook overwogen kunnen worden.

Er kan een geval zijn dat de hond zelfs na een operatie en alle andere behandelingsopties niet beter wordt. Dit is het moment dat je het onvoorstelbare moet gaan overwegen. Dit kan een van de moeilijkste beslissingen zijn die je moet nemen, maar het is zeker de meest humane.

Wat zijn de tekenen van een gescheurde ACL bij honden?

droevige hond met roze neus

Dit soort blessures kan vrij lastig op te sporen zijn. Sommige van de symptomen zijn ook de symptomen van soortgelijke verwondingen die veel minder ernstig zijn dan een gescheurde ACL. Het is aan ons om te bepalen of de hond er uit ziet alsof hij te veel pijn heeft of niet.

Ons advies is om altijd met uw hond naar de dierenarts te gaan, ook als het er misschien niet zo ernstig uitziet. Je weet nooit wat er echt aan de hand kan zijn met je hond, omdat hij het niet kan communiceren.

Hier zijn enkele van de tekenen van een gescheurde ACL die vrij veel voorkomen, en ze kunnen u helpen beseffen dat uw hond deze blessure heeft.

– Op het moment van de blessure zal uw hond huilen of gillen vanwege de pijn

– Ze zullen weigeren te bewegen

– Ze zullen moeite hebben met lopen en staan

– Ze kunnen hun benen slepen of alleen het gewonde been

– Ze weigeren gewicht te zetten op de gewonde poot en gaan mank lopen.

– Ze kunnen in een vreemde houding gaan zitten

– U kunt een klik horen in de ledematen wanneer de hond beweegt.

– De kniegewricht kan dikker worden

– Ze kunnen de ledemaat gaan beschermen, wat betekent dat ze je niet in de buurt laten komen.

– Ze kunnen vreemd gedrag gaan vertonen (slapen onder je bed, aan je gehecht zijn, etc)

Veel van deze symptomen treden direct na het letsel op. Andere symptomen kunnen pas na enige tijd optreden. Dit hangt er ook van af of de ACL volledig gescheurd is of dat het een kleine scheur is.

Wat het geval ook mag zijn, als u een van deze symptomen bij uw hond opmerkt, neem hem dan mee naar de dierenarts. Het kan een lichte verwonding zijn, maar ook een indicator van een gescheurde ACL.

Wanneer een hond laten inslapen met een gescheurde ACL? Hoe weet je of het het juiste moment is?

de dierenarts onderzoekt de hond op de tafel

Of euthanasie nu wel of niet het juiste is om te doen, het is nooit een gemakkelijke beslissing om te nemen. Wij hondeneigenaren willen allemaal dat onze honden zo lang mogelijk bij ons blijven. Maar er is ook een ander aspect, en dat is dat uw hond een gelukkig en comfortabel leven leidt.

Soms zit de hond echt in ongemak en kan de beste optie zijn om uw hond te laten inslapen. Het zal je hart zeker breken, want je zult altijd de gedachten hebben van ˝Was het echt de beste optie? ˝ en ˝Was er iets anders dat ik niet heb geprobeerd dat mijn hond had kunnen helpen? ˝

Om er zeker van te zijn dat je alles hebt gedaan, kun je het beste een serieus gesprek voeren met je dierenarts. Maar hier zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden en die je thuis in de gaten moet houden.

1. Leeftijd honden

Dit is een grote factor als het gaat om elk gezondheidsprobleem dat een hond kan hebben, vooral de meer ernstige. Als de hond ouder is, kan hij sommige procedures die gedaan moeten worden om hem of haar beter te maken, niet meer aan.

Soms, vanwege hun leeftijd, zijn de procedures niet echt een optie omdat er een lagere kans is dat ze het overleven.

Zelfs als de oude hond de operatie overleeft, heeft hij misschien niet het vermogen om goed te genezen vanwege de staat van zijn lichaam. Het herstel van elke verwonding en procedure is niet gemakkelijk, zelfs niet voor jongere honden.

Maar als je erover nadenkt, hebben jongere honden veel meer tijd om te genezen en te genieten van hun leven na het herstel. Als uw hond al op de leeftijd is dat hij misschien nog een jaar tot een paar jaar te leven heeft, is hem door het herstelproces loodsen misschien niet de beste optie.

Uw oude hond die gewond is, kan zich plotseling aan u hechten. Dit is gewoon hun manier om troost van u te krijgen, dus wees niet verbaasd.

Dit is iets waar u met uw dierenarts over moet praten, wat de beste optie is voor uw senior hond.

2. Kwaliteit van leven

droevige hond die op bed ligt

Dit is een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden. Uw hond de beste levenskwaliteit geven is een prioriteit voor elke hondeneigenaar. Dit is iets waar uw dierenarts u bij kan helpen, maar het is ook iets dat u zelf moet controleren en uitzoeken.

Sommige honden zullen niet in staat zijn om ooit volledig te herstellen van dit soort letsel, zelfs niet als er een operatie of een andere vorm van behandeling wordt uitgevoerd. Dit is natuurlijk een grote gok als het gaat om jonge en gezonde honden.

Bij hen is het moeilijk te voorspellen of de operatie hun levenskwaliteit slechts weinig zal verbeteren, of dat ze volledig zullen herstellen. De enige manier om daar achter te komen is de operatie uit te voeren en te zien hoe uw hond ermee omgaat en hoe hij herstelt.

Als het gaat om honden die oud zijn of andere gezondheidsproblemen hebben is er misschien een manier om te vertellen of een operatie zelfs een optie is. Dit soort ernstig letsel kan een tol eisen op de levenskwaliteit van een hond en er is misschien geen optie om het beter te maken.

U moet in de gaten houden of uw hond bijvoorbeeld helemaal niet slaapt, alleen wil zijn, altijd huilen van de pijn, en moeite hebben met eten, lopen, en actief zijn. Al deze dingen zijn grote rode vlaggen, en je moet ze serieus nemen.

Als een van deze of zelfs een combinatie ervan zich voordoet bij uw hond, moet u weten dat hij het meer moeilijk heeft dan dat hij van zijn leven geniet, en dit zou het moment kunnen zijn om hem te laten gaan.

3. De gezondheid van uw hond

Als uw hond al wat gezondheidsproblemen heeft, kan iets als een gescheurde ACL ze nog erger maken. Het herstelproces en de slagingskans van de operatie of welk type behandeling dan ook zal bij zieke honden hoogstwaarschijnlijk in het gedrang komen.

Heupproblemen, gewrichtsproblemen, een soort dysplasie, of andere botgerelateerde problemen zijn niet de enige gezondheidsproblemen die uw hond kan hebben die het herstel van een gescheurde ACL moeilijker maken. Uw hond kan kanker of zelfs diabetes hebben en veel problemen hebben omdat zijn immuunsysteem al gecompromitteerd is.

De operatie kan het bestaande probleem zelfs nog erger maken.

GERELATEERD: 7 tekenen dat uw hond met diabetes sterft

4. Het succespercentage van uw hond bij een operatie

zieke hond op tafel bij kliniek

Dit is iets wat je serieus moet nemen. Het is niet iets wat je zelf kunt doen, dus je zult veel hulp nodig hebben van de dierenarts.

Er zijn veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. U en uw dierenarts zullen alle informatie verzamelen na elke test en uw thuisobservatie, en de dierenarts zal dan kunnen beslissen of uw hond de operatie wel of niet kan doorstaan.

Dit betekent niet alleen dat er een groot risico bestaat dat uw hond tijdens de operatie op de tafel overlijdt. Het betekent ook of er al dan niet verbetering zal optreden nadat de operatie is uitgevoerd en hoe uw hond het herstelproces zou kunnen nemen.

Als de dierenarts in staat is om te zien dat uw hond geen verbetering zal hebben na de operatie, zal deze niet worden uitgevoerd. Het doel van de operatie is uw hond te genezen van de verwonding en hem een normaal leven te geven.

Als de operatie daar niet voor kan zorgen, heeft het geen zin om ermee door te gaan.

5. De constante pijn

Wanneer de verwonding zich voordoet, zal uw hond op dat moment zeker veel pijn hebben, en misschien zelfs voor een lange periode. Afhankelijk van de ernst van de verwonding kan de hond lange tijd pijn houden, of kan de pijn geleidelijk verdwijnen.

Het kan soms moeilijk zijn om te ontdekken of de hond pijn heeft die niet zo draaglijk is. Als ze een kleine verstuiking hebben, kunnen ze van tijd tot tijd laten merken dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Maar als een hond ernstige pijn heeft, zul je het kunnen merken. Ze zullen waarschijnlijk veel huilen en het zichzelf niet gemakkelijk kunnen maken. Ze zullen gemakkelijk moe worden en misschien zelfs moe worden van het blaffen.

Wanneer dit het geval is, stellen de dierenartsen meestal een onmiddellijke operatie voor. Maar er zit een addertje onder het gras. Soms kan zelfs een operatie de pijn niet verhelpen. De verwonding is waarschijnlijk erger dan de dierenarts voorspelde.

Als uw hond zelfs na de operatie nog veel pijn heeft, is het meest humane wat u kunt doen uw hond euthanaseren.

6. Maat

zieke hond in kliniek

Dit is misschien vreemd voor sommige mensen, maar als het gaat om dit soort letsel, speelt de grootte van de hond een grote rol in het herstelproces. Grotere honden hebben een veel groter probleem met het herstellen van dit letsel.

Hoe groter de hond, hoe groter de problemen. Grote honden krijgen meer druk op hun knie, of welk deel van de poot dan ook dat gewond is.

Op de ACL’s van kleinere honden wordt minder druk uitgeoefend, zodat er een grotere kans is op herstel, dit hangt natuurlijk af van de ernst van het letsel.

Als u uw grotere hond ziet worstelen, vooral als ze al een andere botgerelateerde aandoening hebben, moet u misschien de hartverscheurende stap nemen om uw hond te euthanaseren.

7. Hondenras

We weten allemaal dat bepaalde hondenrassen bepaalde gezondheidsproblemen hebben waar ze vatbaarder voor zijn dan andere rassen. Dit is ook het geval met de gescheurde ACL.

Waarom is deze blessure gevaarlijk? Wel, als uw hond dit probleem al heeft gehad en er met succes van is hersteld, is er een grote kans dat hij het opnieuw krijgt.. De tweede keer kan het veel moeilijker zijn om ervan te herstellen.

Er is zelfs een kans dat de tweede keer de laatste keer is voor uw hond. We weten dat dit hard en moeilijk klinkt, maar niet veel honden zijn voor de tweede keer succesvol hersteld van deze verwonding.

Hier zijn enkele rassen die vatbaarder zijn voor het krijgen van een gescheurde ACL.

Duitse Herder

Rottweiler

– Sint Bernard

Golden Retriever

– Bichon Frise

– Labrador Retriever

– Newfoundland

– American Staffordshire Terrier

– Bull Mastiff

– Duitse Dog

Dit betekent niet dat als u een van deze rassen heeft, uw hond zeker deze verwonding zal oplopen. De wetenschap dat uw hond op deze lijst staat, kan u helpen voorzichtiger en oplettender te zijn.

8. Kosten van de operatie

hond ligt in kliniek

Dit is een van de grootste factoren waarom sommige mensen hun hond moeten euthanaseren. Deze operaties zijn erg duur, dus we begrijpen dat niet veel mensen ze kunnen betalen.

Dit hulpeloze gevoel is echt overweldigend en kan de hondeneigenaar lang achtervolgen. Er zijn enkele andere behandelingsmogelijkheden die uw hond kunnen helpen, maar als het gaat om ernstige gevallen, kan een operatie de enige optie zijn.

Dit zal een moeilijke beslissing zijn, maar u doet het beste voor uw hond en dat is hem niet laten lijden. We willen u meteen vertellen dat u niet de schuldige bent en dat we er zeker van zijn dat u alles heeft geprobeerd om uw hond beter te maken.

9. De hond wil niet lopen

Dit is een groot teken waaraan je kunt zien dat het niet goed gaat met je hond. Als uw hond lange tijd na het ontstaan van de verwonding weigert te lopen, of nog erger, na de operatie, moet u misschien uw pooch.

Dit betekent dat uw hond veel ongemak en pijn heeft. Niet willen lopen kan nog veel meer problemen met zich meebrengen die het herstelproces nog moeilijker maken.

Ze doen misschien dingen waar je in normale omstandigheden boos op kunt worden, zoals je hond die in huis poept, maar blijf rustig omdat je weet dat ze waarschijnlijk veel pijn hebben.

10. Weigeren te eten

Als uw hond in het algemeen weigert te eten of als hij niet uit zichzelf kan eten, is dat zeker een slecht teken. Bij elk gezondheidsprobleem is het verlies van eetlust van uw hond een teken dat het niet zo goed met hem gaat.

Er is wat voer dat je een zieke hond zonder eetlust kunt geven, maar je moet weten dat zelfs dat voer de hond niet kan helpen zijn eetlust terug te krijgen.

U moet een ernstig gesprek voeren met uw dierenarts als u ziet dat uw hond weigert te eten, vooral als het lang aanhoudt.

5 Behandelopties voor een gescheurde ACL bij honden

hond met gekwetst been

We hebben al heel vaak gezegd dat een operatie meestal de beste optie is voor uw hond met een gescheurde ACL. Net als bij elke andere ziekte of verwonding, zijn er altijd een paar opties die u kunt proberen vóór een operatie.

Deze zijn allemaal afhankelijk van de ernst van het letsel. Sommige behandelingsopties kunnen effectief zijn voor de ene hond, maar niet zo nuttig voor een andere. De ernst van het letsel is niet de enige factor die het succespercentage van deze behandelingsopties kan bepalen.

Wees niet teleurgesteld als ze niet zo effectief blijken te werken als een operatie.

Hier zijn enkele behandelingsmogelijkheden die effectief kunnen zijn voor een ACL scheur.

1. Prolotherapie

Prolotherapie is een technische procedure waarbij een irriterend middel rechtstreeks in het ligament wordt geïnjecteerd. Deze behandeling wordt meestal gebruikt bij grotere honden die een ACL scheur hebben die niet op een niveau is dat een operatie nodig is.

Dit is ook iets dat gedaan wordt vóór de operatie als de hondeneigenaar niet helemaal zeker is of hij voor de operatie-optie is.

De irriterende stoffen die in de ledematen van de hond worden geïnjecteerd, zorgen ervoor dat het lichaam van de hond meer genezende stoffen aanmaakt die de verwonding helpen herstellen. Hierdoor herstelt uw hond sneller en heeft hij de operatie misschien toch niet nodig.

Als deze behandeling niet werkt, is er een grote kans dat uw hond geopereerd moet worden. Deze behandeling wordt gedaan door een specialist omdat het precies moet gebeuren. Als het niet goed wordt gedaan, kan het uw hond nog meer pijn bezorgen dan hij oorspronkelijk had.

2. Het beperken van de beweging van de hond

Dit type behandeling is alleen voor gevallen die niet ernstig zijn, of met andere woorden als uw hond een kleine verrekking of scheur heeft. De dierenarts zal voorstellen dat het genezingsproces gaat door de beweging van uw hond te beperken.

Zo wordt de verrekking of scheur niet groter en gevaarlijker. De dierenarts zal dit ook combineren met wat pijnstillers en wat fysiotherapie. Het zal uw hond helpen om zo sterk mogelijk te zijn zodat hij veel sneller zal genezen.

Het belangrijkste is dat de blessure niet meer voorkomt en dat het geen langdurige klachten achterlaat.

3. Pijn Medicijnen

hond slaapt gewikkeld in deken

Pijnmedicatie wordt aan uw hond gegeven, of u nu wel of niet besluit tot een operatie. Het scheuren van de ACL is zeer pijnlijk voor de hond, dus de medicatie zal hem helpen het veel gemakkelijker te doorstaan.

Dit is in het beginstadium van de scheur. U zult in korte tijd moeten beslissen of u de operatie wilt of niet.

In milde gevallen zijn pijnmedicatie en bewegingsbeperking voldoende. Maar de ernstige gevallen zullen serieuzere behandelingen nodig hebben en die worden altijd gecombineerd met pijnstillers.

Pijnbestrijding is het belangrijkste bij een gescheurde ACL. Als de hond voortdurend veel pijn heeft, zal hij waarschijnlijk langzamer genezen. De medicatie kan ook gegeven worden voor ontstekingsremming.

4. Beensteunen

Beenbraces of kniebraces worden gebruikt wanneer de eigenaar van het huisdier nog steeds denkt aan de optie van een operatie. Het is speciaal gemaakt voor ACL blessures of met andere woorden knieblessures.

Deze beenbrace laat geen enkel deel van de ACL en eromheen bewegen, zodat het goed kan genezen en niet nog meer letsel oploopt. De hond zal in staat zijn om de andere poten perfect normaal te bewegen, zodat ze zich zonder veel verstoringen kunnen voortbewegen.

5. Chirurgie

Dit is meestal de meest effectieve behandeling voor honden die gescheurde ACL’s hebben. Er zijn een paar operaties die kunnen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat uw hond zal herstellen.

Het type operatie hangt af van de ernst van het letsel en zelfs van de grootte van de hond.

Hier zijn enkele soorten operaties die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van de situatie van de hond

Tibial Tuberosity Advancement (TTA). Deze chirurgische ingreep is voor grote of middelgrote honden. Er wordt een kleine incisie gemaakt in de tibiale tuberositeit en vervolgens wordt het bot verplaatst om ruimte te maken zodat het beter aansluit op het knieband. Het bot wordt op zijn plaats gehouden door schroeven en platen. Het genezingsproces duurt meestal 8 tot 12 weken.

Tibiale Plateau Leveling Osteotomie (TPLO). Deze procedure is voorbehouden aan grote honden, en is de meest voorkomende. De beschadigde delen van de ligamenten en de meniscus worden verwijderd, en er wordt een snede in het scheenbeen gemaakt om het tibiale plateau te draaien, dat vervolgens wordt vastgezet met schroeven en platen. Het herstelproces duurt 8 tot 12 weken.

Laterale hechting reparatie. Bij dit type operatie zal de dierenarts het hechtmateriaal gebruiken om de scheur in de ACL te repareren en dit materiaal wordt aan de buitenkant van de kniekap geplaatst. De aanmaak van littekenweefsel in het gebied is het belangrijkste na deze operatie. Ze wordt uitgevoerd bij kleine honden en zelfs bij katten.

Hoeveel kost een ACL operatie?

hond met gewond been staat buiten

U moet weten dat dit type operatie vrij duur is. De kosten kunnen afhangen van vele factoren, maar meestal gaat het om de ernst van het letsel en de algemene gezondheidstoestand van uw hond.

De kosten van een ACL operatie kunnen variëren van 650 tot 6000 dollar. Over het algemeen is het ongeveer $2.000 tot $3.000 voor elke knieschijf.

Wees niet verbaasd als de kosten oplopen tot 10.000 dollar. Dit is meestal voor gevallen waarin de hond al erg ziek is, maar er is een kans dat ze door de operatie heen komen en herstellen van de gescheurde ACL.

Hoe beter de dierenkliniek, hoe hoger de kosten.

Dit is een van de redenen waarom mensen besluiten hun hond te laten inslapen. Het is heel begrijpelijk, want zoals je ziet zijn de rekeningen hoog en niet veel mensen kunnen ze terugbetalen.

Honden ACL operatie succespercentage

Als het gaat om het slagingspercentage van dit type operatie moet u weten dat het van veel dingen kan afhangen, zoals de leeftijd van uw hond, de algemene gezondheid en de conditie van het letsel.

Als het gaat om jonge honden die geen andere gezondheidsproblemen hebben ligt het slagingspercentage rond de 85% tot 90%.

Helaas zijn er gevallen waarin de dierenarts de operatie niet goedkeurt. Dit is meestal het geval als de hond echt ziek of oud is. Het percentage dat de hond geneest zonder operatie, vooral in de moeilijkere gevallen, is vrij laag.

Kan een hond herstellen van een gescheurde ACL zonder operatie?

zieke hond liggend op tafel

We hebben enkele behandelingsmogelijkheden genoemd die geen operatie omvatten. Hoe effectief ze zullen zijn hangt af van veel factoren. In het algemeen zullen honden die jonger zijn een grotere kans hebben om beter te worden zonder operatie.

Maar zelfs bij jonge honden, als het letsel echt erg is, kunnen er meer moeilijkheden zijn in het genezingsproces zonder operatie.

Dit hangt ook af van de toestand van uw hond. Als uw hond weigert te eten en te bewegen, zal het genezingsproces waarschijnlijk niet soepel kunnen verlopen, en dan zal de dierenarts besluiten tot een operatie.

Er is ook een grote vraag of een hond kan leven met een gescheurde ACL. Het korte antwoord is ja, maar het lange antwoord hangt af van de toestand van de hond. Zelfs honden met een ernstig geval kunnen leven met een gescheurde ACL, maar ze zullen een ongemakkelijk leven leiden vol pijn.

Bij dit letsel gaat het er niet om dat uw hond het overleeft, maar dat uw hond ervan herstelt. Elke hond kan het overleven, maar geen comfortabel leven leiden. Beslissen of uw hond ervan kan genezen is het moeilijkste deel van het letsel.

Hoe zorg je voor een hond met een gescheurde ACL?

Het verzorgen van een zieke hond of een hond die net een operatie heeft ondergaan is nooit gemakkelijk. Het is overweldigend voor zowel jou als de hond. Er zijn enkele dingen die u kunt doen om het leven van uw huisdier veel gemakkelijker te maken.

Sommige zullen niet veel tijd en energie kosten terwijl andere dat wel doen. Uw hond in ongemak zien is nooit gemakkelijk, dus de hersteltijd zal stressvol zijn voor de eigenaar totdat de hond volledig genezen is.

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om uw hond te helpen.

1. Zorg ervoor dat ze 6 weken rusten

hond slaapt gewikkeld in dekens

Dit zal gemakkelijker zijn wanneer de hond in het beginstadium van het genezingsproces is. Ze zullen de energie niet hebben, of zelfs nog wat pijn hebben, zodat ze niet de motivatie hebben om zich te bewegen.

Uw hond moet het grootste deel van de tijd liggen, zodat de verwonding volledig geneest en er minder kans is dat de verwonding erger wordt.

Probeer ervoor te zorgen dat uw hond in een comfortabele houding ligt en dat hij niet op hogere oppervlakken hoeft te springen, zoals bijvoorbeeld een bank.

Als uw hond naar buiten moet om zijn behoefte te doen, draag hem dan rond en laat hem alleen maar zakken als hij plast of poept, en draag hem dan weer terug naar huis.

Wanneer de hond wat energie krijgt, zal hij waarschijnlijk graag wat meer bewegen, dus dit is het deel waarin het wat moeilijker wordt voor de eigenaar. U zult ervoor moeten zorgen dat ze binnen die 6 weken niet te veel en te lang bewegen.

2. Geef ze een comfortabel bed

Comfort is het belangrijkste voor uw hond tijdens het genezingsproces. Ze moeten een bed hebben dat groot genoeg is, zodat ze in welke houding dan ook het beste voor ze kunnen liggen.

Enkele extra dingen die je kunt doen om het bed gezelliger te maken zijn het toevoegen van hun favoriete speelgoed en zelfs enkele kussens.

Het bed moet ergens worden geplaatst waar het gezin het grootste deel van de tijd doorbrengt en dat dicht bij de deuren is, zodat het voor de hond gemakkelijker is om naar buiten te gaan naar de badkamer, of voor u om hem gemakkelijker naar buiten te dragen.

Hondenvoer en water moeten in de buurt van het bed worden geplaatst, zodat de hond niet veel hoeft te bewegen om te eten en wat water te drinken.

3. Hen voorzien van hellingen

Wanneer uw hond wat energie krijgt, zal hij waarschijnlijk op de bank of het bed willen springen. Dit kan uiterst gevaarlijk zijn voor de wond die aan het genezen is.

Maar uw hond zal op dit moment waarschijnlijk niet van uw zijde wijken, dus op uw bed klimmen is zeer aantrekkelijk voor hen.

Zorg voor oprijplaten die het voor uw hond gemakkelijker maken om op de hogere oppervlakken te komen. Deze zijn ook goed als u uw hond naar de auto moet brengen.

Er zijn veel soorten oprijplaten die u online of in dierenwinkels kunt vinden.

4. Verwijder ze van gladde vloeren

gekwetste hond die op de vloer zit

Honden die genezen van een gescheurde ACL moeten op vloeren lopen die een soort textuur hebben, zoals een tapijt. Als ze op gladde oppervlakken lopen is er een grote kans dat ze weer gewond raken, vooral als ze nog in de genezingsfase zitten waardoor ze alleen op drie poten lopen.

Als u oppervlakken in uw huis hebt die glad zijn, probeer dan een tapijt neer te leggen of probeer gewoon dat deel van het huis te blokkeren zodat uw hond er niet bij kan.

Leg geen dekens of handdoeken neer op het deel van de vloer dat glad is, want dat zal niet veel uithalen. De zachte materialen zullen nog steeds glad zijn voor de hond, zo niet nog gladder dan de vloer zelf.

5. Traphekjes

Dit is een geweldig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je hond ervan te weerhouden door het huis te zwerven, vooral de staren als je meerdere verdiepingen hebt. U kunt kinderhekjes gebruiken; ze hoeven niet speciaal voor honden gemaakt te zijn.

Het belangrijkste is dat het ze ervan weerhoudt de kamer te verlaten of de trap op en af te lopen.

Als je een grote hond hebt, zorg er dan voor dat het hekje hoog genoeg is zodat ze er niet overheen kunnen springen. Als het hekje niet hoog genoeg is, kunnen ze proberen eroverheen te springen en zich nog meer verwonden.

6. Juiste voeding

In de periode dat uw hond niet veel zal bewegen, moet u ervoor zorgen dat ze een goed dieet eten dat hen vol en gezond maakt, maar hen niet doet aankomen.

Door het gebrek aan beweging kan het hondenvoer dat u uw hond voor het letsel gaf, hem doen aankomen en zelfs zwaarlijvig maken.

Obesitas kan het genezingsproces 100 keer moeilijker maken, en het kan de verwonding nog erger maken.

7. Korte wandelingen na 6 weken

Na de 6 weken dat u uw hond rustig moest houden, moet u hem opnieuw laten kennismaken met activiteit. Als u in het begin iets te streng doet, kan de blessure weer opspelen.

Een wandeling van 5 minuten is genoeg voor uw hond om naar het toilet te gaan en zijn poten een beetje te spreiden. Probeer een plek te vinden waarvan u weet dat er niet veel honden doorheen lopen, zodat uw hond niet opgewonden raakt en wil gaan rennen.

Na enige tijd, en als je ziet dat ze meer energie krijgen en comfortabeler gaan lopen, maak de wandelingen dan langer.

Samengevat

hond slaapt op bank

Uw hond die een ziekte of verwonding heeft is erg verontrustend. Een gescheurde ACL is een verwonding die serieus genomen moet worden. Hondenpijn is nooit een grap, dus u moet ervoor zorgen dat uw hond zich comfortabel genoeg voelt totdat u beslist wat de beste oplossing voor dit probleem is.

Dit letsel is op zichzelf niet dodelijk, maar het zal uw hond een behoorlijk catastrofaal leven bezorgen. Dit is wanneer de vraag “Wanneer een hond laten inslapen met gescheurde ACL?” opduikt.

We hopen dat dit u heeft geholpen door u enkele mogelijke factoren te geven die kunnen bepalen of uw hond niet beter wordt en of het het juiste moment is om hem te euthanaseren.

We hopen ook dat uw pooch een spoedig herstel zal hebben en dat hij, met of zonder operatie, nog vele prettige jaren zal hebben.