Staart bij honden: waarom verschijnt de kale plek?

Dekstaart bij honden: Waarom verschijnt de kale vlek?

Sharing is caring!

We hebben allemaal al allerlei rare dingen gezien als het gaat om onze hondachtige metgezellen, maar hoe zit het met die rare kale plek op de staart van de hond? Waarom komt dekstaart bij honden überhaupt voor?

Je zult blij zijn om te weten dat dekstaart bij honden niet echt verontrustend is, maar wel een beetje ontsierend kan zijn en dat het meestal gebeurt door klierirritatie op een specifieke plek op de staart.

Bij wilde canidensoorten is het de zgn. paarse klier dat is de schuldige want hij produceert een overmaat aan feromonen en oliën die de haren op de staart kunnen irriteren en doen uitvallen.

Bij honden komt het doordat elke klier op hun staart een enkel haarzakje heeft, en als er een geïrriteerd raakt, kan het uitvallen en een kale plek veroorzaken.

Er zijn een paar factoren die bijdragen tot het ontstaan van een dekstaart bij honden, meestal gerelateerd aan hormonale onbalans of zaken als de ziekte van Cushing.

Er zijn geen echt verontrustende neveneffecten aan het hebben van een dekstaart, maar het kan op zichzelf een indicator zijn dat er enkele onderliggende gezondheidsproblemen zijn die misschien moeten worden aangepakt.

Om meer te weten te komen over het verschijnen van deze kale plek op de staart van een hond, wat het betekent, hoe het te behandelen, evenals antwoorden op enkele van de meer nauw verwante vragen over dit onderwerp. Lees dan zeker verder.

Inhoud

toon

Waarom doet Staart In Dogs Even Show Up?

stud tail
Foto van: @spoiledhounds

Zoals iets eerder vermeld, een kale plek op de staart van uw hond, die niet toevallig ontstaat, maar door een klier die daar is achtergebleven van hun voorouders.

De vlek is altijd een centimeter of twee van de basis van de staart.rond de plaats waar zich de supracaudale staartklier bevindt, ook bekend als de paarse klier bij wilde hondachtigen of de ovale staartklier vanwege zijn vorm.

Het zit meestal net boven de 9e staartwervel…vandaar de naam supracaudale klier.

De reden waarom de kale plek opduikt is te wijten aan de hoge concentratie van zweet- en talgklieren op dit specifieke gebied, die veel zweet en olieachtige afscheidingen produceren omdat ze vooral bedoeld zijn om feromonen af te geven.

Als de plek geïrriteerd raakt door hyperplasie van de staartklier of supracaudale klier, gaan deze klieren overuren maken en produceren ze veel meer zweet en olie (talg om precies te zijn) dan nodig is, waardoor de plek verder geïrriteerd raakt.

Het effect ontstaat door hoge androgeenspiegels in het gebied gedurende een lange periode, die de vacht en de huid in het gebied negatief beginnen te beïnvloeden.

Dit kan dan mogelijk leiden tot haaruitval, haarmatten, de oliën en het zweet kunnen de haarklieren verstoppen en verschijnen als kleine, vieze zwarte plukken.

Dit kan op zijn beurt ook een poort zijn naar andere huidinfecties op het getroffen gebied, waardoor dit probleem nog hinderlijker wordt.

Wat is Sebum?

Sebum is de olieachtige massa die rond de haarzakjes zit, dat beetje dat het haar de juiste hoeveelheid vettigheid geeft om het mooi, zacht en duurzaam te houden.

Overmatige productie van genoemd talg is een van de belangrijkste oorzaken van noppenstaart bij honden en brengt een nogal onaangename geur met zich mee, die gemakkelijk merkbaar is wanneer uw hond aan deze aandoening lijdt.

Wat kan de Kale Plek Op De staart?

hond jeuk door vlooien

De andere oorzaak van noppenstaart kunnen vlooien zijn.

Vlooien worden vaak aangetrokken door delen van de huid die een grote hoeveelheid olie produceren, en deze plek is perfect voor hen, niet zozeer voor uw hond, omdat de kans groter is dat het gebied ontstoken raakt en er een hotspot ontstaat.

Hij zal dan doorgaan met krabben op die plek, waardoor de kale plek zich sneller zal vormen en groter zal worden.

Waarom valt de vacht uit?

Wel, de irritatie zelf is de belangrijkste oorzaak van haaruitval bij honden op deze specifieke plek.

Ook hebben de haarfollikels op de klier, in tegenstelling tot het lichaam dat de primaire beschermharen heeft en tot een dozijn donsharen om zichzelf te vervangen als er een uitvalt, alleen de beschermharen en geen donsharen.

Dit betekent dat als een huidaandoening dit specifieke gebied zou aantasten, het haar waarschijnlijk uitvalt zonder vervanging, wat leidt tot de eerder genoemde kale plek rond het aangetaste gebied.

Wat zijn de bekende symptomen?

staffie met dekstaart
Foto van: @kingkhanofkhans

Veel mensen vragen zich af hoe men noppenstaart bij honden kan onderscheiden van andere huidirritatieproblemen en vachtaandoeningen.

Gelukkig zijn er een paar gemakkelijk te onderscheiden symptomen die je laten weten dat het gewoon dekhengst is en niet iets ernstigers.

Houd in gedachten dat de symptomen lijken op sommige van de andere huidziekten die er zijn, maar als je een van deze in combinatie met elkaar ziet, is het goed om je dierenarts te bellen om te bevestigen dat het daadwerkelijk om dekstaart gaat.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van dekstaart zijn:

  • Ontbrekend haar op de specifieke plek aan de basis van de staart
  • Overmatig vet haar van de talg vette substantie
  • Verstopte follikels en poriën (mee-eters) in het getroffen gebied
  • Een ranzige geur door de overvloedig afgescheiden zweet- en olieafscheiding
  • Enige vorm van uitslag of huidinfectie in het getroffen gebied
  • Een wasachtige film die het omringende haar en de kale plek bedekt

Nogmaals, hoewel niet echt gevaarlijk, wordt het ongemakkelijker voor de hond naarmate het onbehandeld blijft, dus breng hem naar de dierenarts zodra je een aantal van de symptomen ziet opduiken om de nodige behandelingsopties voorgeschreven te krijgen.

Zo voorkom je dat er nog meer bacteriële infecties ontstaan op het getroffen gebied.

Wat zijn de meest voorkomende behandelingsopties?

behandelde noppenstaart
Foto van: @minibullaslak

Meestal wordt u een specifieke, antiseborroïsche shampoo aangeraden om de gezondheid van uw hond te verbeteren.

Eén die Benzoyl peroxide als ingrediënt heeft., een antibacterieel brouwsel dat wordt gebruikt om de gevormde mee-eters op te ruimen en de follikels te openen zodat de huid kan ademen.

Het helpt ook de uitscheiding van deze olieachtige stoffen te normaliseren om de intensiteit van de symptomen te verminderen.

Naast benzoylperoxide, zult u willen zoeken naar een ander ingrediënt genaamd salicylzuur, een bekend hondvriendelijk exfoliant om de algehele gezondheid van de huid van uw hond te verbeteren.

Anders dan shampoos, zijn topische crèmes een andere suggestie die soortgelijke ingrediënten bevatten.

Ongetwijfeld gemakkelijker om op de hot spot te smeren dan je hondje een bad te geven, maar het hangt af van de beslissing van de dierenarts over de behandeling.

Als geen van deze middelen lokaal verkrijgbaar zijn, zult u meer dan waarschijnlijk de producten kunnen vinden op sites als Amazon of Chewy als het over-the-top medicijnen zijn, anders zult u uw plaatselijke apotheek moeten bezoeken om ze te krijgen.

Een optie, in het geval je een reu bezit, is castratie als hij nog niet gecastreerd is, vooral als het een terugkerend probleem is en als hormonen de hoofdoorzaak zijn.

Het zal helpen in veel andere aspecten van het leven van uw hond, of het nu zijn temperament is of zijn algehele gezondheid, waarbij het laatste hier de reden is voor de procedure.

Laat uw arts u echter adviseren over wat de beste handelwijze is voordat u zo’n drastische verandering doorvoert.

Is er nog iets anders dat ik kan gebruiken?

schattige puppy die op schoot van baasje dut

Terwijl het niet zal helpen om van het probleem af te komen, iets dat de droge en geïrriteerde huid kan helpen hydrateren, zoals kokosolie, kan in ieder geval helpen de jeuk te verdoven en de algehele huidkwaliteit iets te verbeteren.

Maar nogmaals, net als bij de medicinale shampoo en de topische crèmes, moet u uw arts vragen of het goed is om dat product te gebruiken voor de specifieke aandoening van uw hond.

Is dit een permanente aandoening?

Helemaal niet. Zoals ik zei, het is meestal een klierprobleem overgebleven van de wilde voorouders van de hond en heeft genoeg behandelingsmogelijkheden om de effecten te verzachten. en het helemaal te laten ophouden.

Maar het zal waarschijnlijk een week of twee op zijn minst duren om tastbare resultaten te zien.

Het kan altijd terugkomen, zeker, maar het blijft nooit lang als het meteen behandeld wordt.

Kan de aandoening overspringen op een andere hond?

twee schattige teckel honden buiten in de winter samen

Gelukkig kan dat niet. Het is niet dat soort infectie, want het heeft meer te maken met het in de war brengen van het immuunsysteem van met name je hond.

Er zijn geen virussen die door nabijheid of anderszins kunnen overspringen naar een andere hond, dus, als je meer dan één poepie hebt of je huisdier heeft een harige vriend, zouden ze veilig rond hem moeten kunnen hangen.

Worden mannelijke en vrouwelijke honden gelijkelijk aangetast?

Dat doen ze. De symptomen zijn ongeveer gelijk voor beide geslachten en hebben een bijna gelijke kans om voor te komen bij intacte mannetjes en vrouwtjes.

De enige uitschieter zijn ongecastreerde reuen die meer lijken te worden getroffen dan andere groepen.

Is er iets anders waardoor een hond wordt voorbestemd om Staart?

Hoewel het verschilt van ras tot ras en van hond tot hond, zijn er een paar verschillende factoren die het waarschijnlijker maken dat uw hond deze kale plek op zijn staart krijgt.

Enkele van de meer voorkomende boosdoeners zijn:

  • Hormonale onevenwichtigheden, vooral bij reuen
  • Hypothyreoïdie
  • Andere huidinfecties
  • Allergische reacties
  • Ziekte van Cushing

Vele hiervan zijn vrij algemeen in de hondenwereld, behalve de laatste.

Hoewel het elke hond kan treffen, zijn bepaalde kleinere hondenrassen er vatbaarder voor dan andere, dus alle eigenaren van kleine honden, vooral die met poedels, moeten goed letten op hun hond en op mogelijke problemen die hij kan hebben.

Je wilt toch dat hij kan kwispelen zonder een enorme hoeveelheid ongemak te voelen.

Hoe weet u of de situatie zich heeft ontwikkeld tot een ergere toestand?

dierenarts die een hond vasthoudt

De verschillen tussen milde gevallen van dekstaart en ernstigere zijn gemakkelijk te zien.

Namelijk, in ernstigere gevallen zal die afschuwelijke geur je neusgaten binnendringen als je in de buurt van de kale plek bent, terwijl in mildere gevallen de geur niet zo sterk of zelfs helemaal niet aanwezig is.

Afgezien daarvan is er meer zichtbare roodheid en zwelling op het getroffen gebied.

Sommige van de ernstigste gevallen hebben ook andere vormen van vochtige dermatitis en andere mogelijke huidinfecties.

Zoals altijdAls u niet zeker weet of de situatie zich in ernst heeft ontwikkeld of dat het nog in een vroeg stadium is, bel dan een dierenarts en laat hem naar uw dierbare hond kijken.

Hij zal kunnen bepalen of het probleem ernstig is geworden of dat het ernstig genoeg is om ermee te beginnen.

Is elke Bald Spot On A Hondenstaart A Sign Of Staart?

Nee, daarom is het beter om contact op te nemen met een DVM om een goede beoordeling te krijgen.. Soms kan een situatie er raar uitzien, maar het hoeft niet dit specifieke probleem te zijn, maar een verscheidenheid aan andere onschuldige, en tijdelijke redenen.

Sommige kunnen ook veel ernstiger zijn. Bijvoorbeeld, de zwelling op de kale plek zou een kankergezwel kunnen zijn dat indien mogelijk verwijderd moet worden.

Dit wordt meestal bepaald door een biopsie waarbij een klein weefselmonster wordt genomen uit het getroffen gebied en bestudeerd om te bepalen of het gaat om een of andere goedaardige zwelling, hyperplasie of genoemde tumor.

Als dat gebeurd is, moet de dierenarts verdere instructies geven.

Hoe lang duurt het voor Staart Om weg te gaan?

Meestal duurt het ongeveer 1-2 weken, zo niet meer, afhankelijk van de ernst van het probleem.

Het is zo omdat het een beetje tijd kost voor de hormonale onbalans om zichzelf te corrigeren en voor de talgproductie om net zo goed te normaliseren.

Is er een andere Spot On De hond die lijdt aan een soortgelijk probleem?

Dat is er inderdaad, en het zit ook bij de staart, want het zit bij de anus.

De kont van de hond bevat dezelfde talgklieren als de staart en leidt meestal tot een dikkere huid van mindere kwaliteit rond het gebied als de hond groeit.

Deze raken echter niet zo vaak ontstoken en zijn meestal een oorzaak van hormonale onbalans, testosteron in het bijzonder.

Conclusie

hond rustend

Een dekstaart bij honden ziet er op het eerste gezicht misschien onaangenaam uit, maar ze zijn niet zo ongewoon.

Ze worden veroorzaakt door een talgklier die elke andere hond heeft. Een overblijfsel van hun wilde voorouders.

Het bevindt zich boven de 9e staartwervel en verschijnt in de vorm van een kleine kale plek, omdat dat gebied geen donshaartjes heeft, alleen een enkele beschermhaar per follikel en daarom is het gevoeliger voor haaruitval dan andere gebieden.

Door irritatie en veelvuldig krabben kan het uitvallen en de daaropvolgende talg vermengd met vuil, zweet en andere oliën kan de poriën verstoppen en mee-eters vormen.

Gelukkig is deze aandoening op zichzelf niets om je zorgen over te maken, afgezien van de esthetiek, want het is heel gemakkelijk te behandelen met eenvoudige, vrij verkrijgbare shampoos met medicijnen en topische crèmes.

Het ergste dat je zult moeten ervaren is de nare geur die de talg achterlaat als de aandoening niet onmiddellijk wordt behandeld en blijft etteren, bij gebrek aan een betere term.

De aandoening kan elke hond in gelijke mate treffen, maar ongesteriliseerde reuen hebben wat meer resultaten laten zien waarbij ze het meest lijken te eindigen met deze aandoening.

Ik hoop dat je vandaag iets nieuws hebt kunnen leren en dat ik je heb geholpen je hond goed te behandelen. Tot de volgende keer.

En onthoud, niet elke vorm van haaruitval leidt meteen tot een dekstaart. Vraag uw dierenarts voordat u iets drastischer onderneemt.

VERWANTE LINKS:

  • Hond likt wond na operatie? Het goede en het slechte
  • Hond sterilisatie incisie bult: Reden tot bezorgdheid?
  • Hond Gezwollen Maag Geen Pijn, Oorzaken En Hoe Verstandig Te Blijven
  • Waarom gooit mijn hond geel &amp op; Hoe het te behandelen