hijgen hond

Hijgen hond: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Als hondenbezitters weten we dat ademen een noodzakelijk onderdeel is van het leven van onze trouwe viervoeters. Net als bij mensen kan hijgen een teken zijn van inspanning, opwinding, stress of zelfs ziekte. In dit artikel nemen we een diepere duik in de oorzaken, symptomen en behandelingen van een hijgende hond.

Wat is hijgen bij honden?

Hijgen is het snelle, openen en sluiten van de mond en de tong laten hangen, waardoor een hond snel en diep ademt om warmte af te voeren en zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Hoewel ademen ook een manier is om zuurstof in te ademen, zijn hondenbekkies niet ontworpen om te ademen door hun mond.

Hoe herken je normaal hijgen?

Een normaal hijgende hond ademt diep en regelmatig tijdens bijvoorbeeld het spelen of het warm hebben. Er zij geen ongewone bijgeluiden zoals piepen of blaffen. De kleur van het tandvlees en de tong moet roze zijn en de adem moet fris ruiken. Een gezonde hond ademt ongeveer 20 tot 30 keer per minuut.

Wat zijn de oorzaken van overmatig hijgen?

Hoewel hijgen een normale reactie is, kan te veel en te snel hijgen een teken zijn van onderliggende problemen zoals oververhitting, hartproblemen, een infectie, of zelfs kanker. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van overmatig hijgen.

1. Oververhitting

Honden hebben geen zweetklieren en reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen. Als een hond oververhit raakt, kan hij overmatig hijgen, kwijlen en zelfs flauwvallen. Dit is uiterst gevaarlijk en kan fataal zijn als het niet op tijd wordt opgemerkt.

2. Angst en opwinding

Honden kunnen ook overmatig hijgen als gevolg van angst of opwinding. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een bezoek aan de dierenarts, het vuurwerk dat buiten afgaat of tijdens het autorijden. Vaak gaat het gepaard met trillen en vlinders in de buik.

3. Ziekte en infecties

Sommige ziekten, zoals hartfalen, longontsteking en allergieën, kunnen leiden tot overmatig hijgen bij honden. Deze aandoeningen moeten dringend worden behandeld om de symptomen te verlichten. Bij allergieën is het bijvoorbeeld nodig om het allergeen in de omgeving te identificeren en te elimineren.

4. Overgewicht

Overgewicht kan leiden tot een verhoogde lichaamstemperatuur en een verhoogd ademhalings- en hartfrequentie. Dit kan leiden tot overmatig hijgen bij honden, vooral tijdens het uitvoeren van taken zoals wandelen of rennen.

5. Kanker

Kanker kan ook de oorzaak zijn van overmatig hijgen bij honden. De symptomen zijn vaak erg subtiel en kunnen worden verward met andere aandoeningen, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste diagnose te stellen.

Hoe kunt u overmatig hijgen behandelen?

De behandeling van een hijgende hond zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Een gezond gewicht handhaven, regelmatig bewegen, voldoende water geven en angst verminderen kan helpen overmatig hijgen te voorkomen. Hieronder vindt u enkele behandelingen voor veelvoorkomende oorzaken van overmatig hijgen.

1. Oververhitting

Om oververhitting te voorkomen, kunt u van tevoren maatregelen nemen. Geef uw hond toegang tot schaduwplekken, voldoende water en koel het af door de hond nat te maken of in een zwembad te laten zwemmen.

2. Angst en opwinding

Als uw hond last heeft van angst, kan het verminderen van stressfactoren, zoals het verminderen van de blootstelling aan bepaalde situaties, helpen. Als niets helpt, kan een dierenarts u medicatie voorschrijven.

3. Ziekte en infecties

Ziektes en infecties vereisen meestal medische behandeling. Een bezoek aan de dierenarts zal helpen bij het stellen van een juiste diagnose en het aanbevelen van de juiste behandeling.

4. Overgewicht

Uw hond kan afvallen door beweging en gezonde voeding te bevorderen. Uw dierenarts kan helpen bij de keuze van de voeding die bij uw hond past.

5. Kanker

Een bezoek aan de dierenarts en de juiste diagnose zijn essentieel bij vermoeden van kanker. Afhankelijk van de soort kanker is behandeling soms mogelijk.

FAQs

1. Kan een hijgende hond wijzen op een ernstige ziekte?

Ja, overmatig en snel ademen kan wijzen op een ernstige ziekte zoals hartfalen of kanker.

2. Moet ik me zorgen maken als mijn hond te snel ademt?

Ja, als uw hond moeite heeft met ademen of snel hijgt, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

3. Hoe kan ik oververhitting bij mijn hond voorkomen?

Zorg voor schaduwplekken, voldoende water en laat uw hond niet te lang in de zon staan. Als het warmer is, kunt u uw hond nat maken om af te koelen.

4. Wat is de normale ademhalingsfrequentie van een hond?

Een gezonde hond ademt ongeveer 20 tot 30 keer per minuut.

5. Kan overgewicht leiden tot overmatig hijgen?

Ja, dit komt doordat overgewicht de lichaamstemperatuur en de hartfrequentie van de hond verhoogt.

Conclusie

Hoewel hijgen een normaal verschijnsel is bij honden, kan overmatig hijgen wijzen op onderliggende problemen zoals oververhitting, hartproblemen, infecties, overgewicht en zelfs kanker. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de ademhaling van uw hond, en er zo snel mogelijk iets aan te doen als zijn ademhaling afwijkt van normaal. Regelmatige dierenartscontroles, voldoende beweging en een gezonde voeding helpen bij het voorkomen van veelvoorkomende oorzaken van overmatig hijgen.