hoe houd je het gebit van je hond gezond

Hoe houd je het gebit van je hond gezond? Tips en tricks om het tandenpoetsen leuk te maken voor zowel jou als je trouwe viervoeter!

Een gezond gebit is van groot belang voor de algehele gezondheid van je hond. Het voorkomt pijnlijke ontstekingen, tandsteen en een slechte adem. Net als wij mensen, hebben ook honden goede mondhygiëne nodig. In dit artikel geven we je handige tips en tricks om het gebit van je hond gezond te houden en het tandenpoetsen leuk te maken.

Hoe zit het gebit van een hond in elkaar?

Een hond heeft 42 tanden, bij puppy’s zijn dat er nog 28. Het gebit van een hond bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen, elk met hun eigen functie. De snijtanden gebruikt een hond om stukken voedsel af te bijten, de hoektanden om voedsel vast te houden en de kiezen om voedsel te malen. Een gezond gebit is vrij van tandplak en tandsteen.

Waarom is gebitsverzorging belangrijk?

Een gezond gebit voorkomt pijnlijke ontstekingen en een slechte adem, maar het belang van gebitsverzorging strekt verder dan dat. Een ontsteking in de mond kan namelijk ook de rest van het lichaam aantasten, omdat bacteriën uit de mond zich via het bloed kunnen verspreiden naar andere organen. Het is dus van groot belang om het gebit van je hond goed te verzorgen.

Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond?

Hoewel honden niet kunnen praten, kunnen ze door middel van gedrag wel aangeven dat er iets aan de hand is met hun gebit. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met eten of kauwen, overmatig speekselen of bloeden uit de mond. Een slechte adem kan een indicatie zijn van tandsteen of tandbederf.

Tips voor het poetsen van het gebit van je hond

Tandenpoetsen is de meest effectieve manier om het gebit van je hond gezond te houden. Het is echter niet voor alle honden even makkelijk en kan in het begin als vervelend worden ervaren. De volgende tips helpen je om tandenpoetsen leuk te maken:

1. Begin op jonge leeftijd: het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met het poetsen van het gebit van je hond. Zo wennen ze eraan en wordt het routine.

2. Gebruik speciale hondentandpasta: gebruik nooit tandpasta voor mensen, dit is schadelijk voor je hond. Er zijn speciale tandpasta’s op de markt voor honden, in verschillende smaken.

3. Gebruik een zachte tandenborstel: gebruik een tandenborstel die speciaal ontworpen is voor honden. Deze hebben zachte haren, waardoor het tandvlees niet beschadigd raakt.

4. Beloon je hond: beloon je hond met een snack of speeltje na het tandenpoetsen, zodat het een positieve ervaring wordt.

Alternatieven voor het poetsen van het gebit

Niet alle honden vinden het prettig om hun tanden te laten poetsen. Gelukkig zijn er ook alternatieven om het gebit van je hond gezond te houden.

1. Kauwspeelgoed: kauwspeelgoed is niet alleen geschikt om je hond bezig te houden, het kan ook helpen tegen tandsteen. Let wel op dat het speelgoed niet te hard is, anders kan het tanden en kiezen beschadigen.

2. Kauwbotten: kauwbotten helpen ook tegen tandsteen. Geef echter geen botten die splinteren, dit kan gevaarlijk zijn voor je hond.

3. Gebitsverzorgende snacks: er zijn speciale snacks op de markt die helpen tegen tandsteen en tandbederf.

FAQ’s

1. Hoe vaak moet ik het gebit van mijn hond poetsen?
Het is aan te raden om het gebit van je hond dagelijks te poetsen, op deze manier voorkom je tandplak en tandsteen.

2. Kan ik ook tandpasta voor mensen gebruiken?
Nee, gebruik nooit tandpasta voor mensen. Hier zitten stoffen in die schadelijk kunnen zijn voor je hond.

3. Wat moet ik doen als mijn hond tandsteen heeft?
Als je hond last heeft van tandsteen, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Deze kan het gebit schoonmaken en eventueel verdere behandeling starten.

4. Zijn kauwbotten gevaarlijk voor mijn hond?
Ja, maar dit is afhankelijk van het soort kauwbotten. Kies voor veilige kauwbotten die niet splinteren, anders kan het gevaarlijk zijn voor je hond.

5. Welke gebitsverzorgende snacks zijn er?
Er zijn verschillende snacks op de markt die helpen tegen tandsteen en tandbederf. Let wel op dat deze snacks niet dienen als vervanging voor gebitsverzorging, het blijft belangrijk om het gebit van je hond dagelijks te poetsen.

Conclusie

Een gezond gebit is van groot belang voor de gezondheid van je hond en voorkomt pijnlijke ontstekingen en een slechte adem. Door dagelijks het gebit van je hond te poetsen en te zorgen voor gebitsverzorgende snacks, kauwspeelgoed en kauwbotten, kun je tandplak en tandsteen voorkomen. Let wel op dat niet alle honden het prettig vinden om hun tanden te laten poetsen, gebruik in dat geval alternatieven. Vergeet niet: een blije hond met een gezond gebit, daar wordt iedereen blij van!