Maak kennis met het ras: de Tibetaanse spaniël

Maak kennis met het ras: de Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse spaniël is een hondenras afkomstig uit de Himalaya. Het ras staat bekend om zijn gezellige en speelse persoonlijkheid, kleurrijke vacht en intelligente geest. In dit artikel gaan we dieper in op dit ras, zijn kenmerken, temperament, geschiedenis en behoeften.

Geschiedenis en oorsprong

De Tibetaanse Spaniël kent zijn oorsprong in de Himalaya, waar hij als metgezel fungeerde van de Tibetaanse monniken. Het ras wordt vermoedelijk al meer dan 2000 jaar in Tibet gefokt. Deze prachtige hond werd het symbool van de hogere Tibetaanse echelon en kreeg als taak om het klooster te beschermen.

In de 19e eeuw liet Lady Brownlow van Engeland zich inspireren door deze prachtige honden, ze importeerden een aantal van deze honden naar Engeland. Hier werden ze gekruist met Cavalier King Charles spaniëls om het ras te verfijnen.

Uiterlijk en afmetingen

De Tibetaanse spaniël heeft een uniek uiterlijk met een rijke en kleurrijke vacht, variërend van rood, zwart, wit en bruin. Hij heeft grote, ronde en donkere ogen met scherpe oren. Het ras weegt tussen de 4,5 en 6,8 kg en heeft een hoogte van ongeveer 20 tot 28 cm.

Kenmerken en temperament

De Tibetaanse spaniël is een slim en loyaal ras dat dol is op menselijk gezelschap. Ze staan ​​bekend om hun aanhankelijke en speelse persoonlijkheid. Dit ras is ook buitengewoon intelligent en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn.

Vanwege hun geschiedenis als beschermer van het klooster, hebben Tibetaanse spaniëls een uitstekend gehoor en waarschuwen ze hun baasjes voor alles wat ze als bedreiging zien. Dit maakt ze uitstekende waakhonden, ondanks hun kleine gestalte.

Ze zijn ook erg levendig en hebben veel beweging nodig . Het is daarom belangrijk om regelmatig met hen te wandelen of te spelen.

Voeding en gezondheid

Het is belangrijk om uw Tibetaanse spaniël gezond te houden door ze de juiste voeding te geven. Het ras heeft een relatief laag gewicht en heeft daarom minder voedsel nodig dan andere grotere rassen. Het is altijd een goed idee om met een dierenarts te overleggen over de dieetbehoeften van uw hond.

Tibetaanse spaniëls hebben over het algemeen weinig voorkomende gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter wel last hebben van oogproblemen, zoals cataract en progressieve retinale atrofie. Het is daarom belangrijk om regelmatig de ogen van uw hond te laten controleren door een dierenarts.

Opvoeding en training

De Tibetaanse spaniël is een intelligent en leergierig ras en is daarom gemakkelijk te trainen. Het is belangrijk om te beginnen met training op jonge leeftijd en regelmatig te oefenen. Beloning op basis van positief gedrag werkt goed bij dit ras.

Het is belangrijk om uw Tibetaanse spaniël voldoende beweging te geven, zodat ze hun energie kunnen kwijtraken en niet destructief worden als ze zich gaan vervelen. Een gezonde wandeling en wat speeltijd per dag is de beste manier om deze honden in goede conditie te houden.

FAQ

1. Wat is de levensverwachting van een Tibetaanse spaniël?
– Tibetaanse spaniëls hebben een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

2. Is het Tibetaanse spaniël ras goed met kinderen?
– Ja, Tibetaanse spaniëls zijn over het algemeen uitstekend met kinderen.

3. Zijn Tibetaanse spaniëls agressief?
– Nee, het ras is over het algemeen niet-agressief, maar waarschuwt wel als ze iets als een bedreiging zien.

4. Hoe vaak moet ik een Tibetaanse spaniël baden?
– Het baadschema van het ras is ongeveer één keer per maand, te vaak wassen kan de natuurlijke oliën van de hond verstoren.

5. Hoeveel kost een Tibetaanse spaniël?
– Tibetaanse spaniëls kosten over het algemeen ongeveer tussen de € 800 en € 1200.

Conclusie

De Tibetaanse spaniël is een loyaal, intelligent en levendig hondenras dat uitstekend is als gezelschapshond. Het ras heeft een fascinerende geschiedenis en dit zie je terug in zijn persoonlijkheid en karakter. Het is belangrijk om deze honden voldoende beweging, voeding en training te geven om ze gezond en gelukkig te houden. Als je op zoek bent naar een klein maar speels en aanhankelijk ras, dan is de Tibetaanse spaniël misschien wel het perfecte huisdier voor jou.