Wanneer je hond last heeft van vieze oren


Wanneer je hond last heeft van vieze oren

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat jouw viervoeter gezond en gelukkig is. Dit betekent niet alleen voldoende beweging en voeding, maar ook de juiste verzorging. Oren zijn een van de belangrijkste plekken die extra aandacht vereisen. Het niet goed verzorgen van de oren kan leiden tot problemen zoals infecties en ontstekingen. In deze blogpost vertellen wij je alles wat je moet weten over hondenoren en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze schoon blijven.

Waarom hebben honden extra aandacht voor hun oren nodig?

Het is belangrijk om te weten dat hondenoren anders zijn dan menselijke oren. Hun oren zijn namelijk niet alleen gevoeliger en fragieler, maar ze zijn ook gevoeliger voor vuil. Honden hebben een gehoorgang die zich naar beneden toe vernauwt, waardoor vocht en vuil makkelijker vast blijft zitten. Daarnaast hebben hondenoren meer haar waardoor vuil nog beter ingekapseld kan worden. Dit zorgt ervoor dat vuil, oorsmeer en bacteriën zich sneller kunnen ophopen in de oren van honden. Een regelmatige schoonmaakbeurt is daarom noodzakelijk.

Waarop moet je letten bij het schoonmaken van de oren van je hond?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het schoonmaken van de oren van je hond:

  1. Gebruik alleen hondenspecifieke oorverzorgingsproducten. Het is belangrijk dat je speciale producten voor honden gebruikt omdat deze speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige hondenhuid. Gebruik bijvoorbeeld geen wattenstaafjes, want deze kunnen het trommelvlies beschadigen.
  2. Niet te vaak schoonmaken. Als je te vaak de oren van je hond schoonmaakt, kan het natuurlijke oorsmeer verdwijnen. Dit oorsmeer beschermt tegen vuil en bacteriën en het kan er ook voor zorgen dat de oren van je hond niet uitdrogen.
  3. Nagels knippen. Krabben aan de oren kan ook leiden tot vuil en bacteriën. Zorg er daarom voor dat de nagels van je hond kort gehouden worden.

Hoe herken je dat je hond last heeft van vieze oren?

Het is belangrijk om de signalen te herkennen die kunnen duiden op vieze oren bij je hond. Deze signalen kunnen zijn:

  • Veelvuldig schudden met het hoofd. Als je hond constant met zijn hoofd schudt, kan dit duiden op vieze of geïrriteerde oren.
  • Veel krabben aan het oor. Als je hond vaak aan zijn oren krabt kan dit een teken zijn van vieze oren.
  • Onaangename geur. Een onaangename geur uit de oren van je hond kan vaak wijzen op infecties en ontstekingen in de oren.

Wat kan je doen bij vieze oren van je hond?

Als je vermoedt dat de oren van je hond vies zijn, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

  • Bezoek de dierenarts. Als je hond veel last heeft van zijn oren, is het verstandig om een afspraak te maken met de dierenarts. Deze kan vaststellen of het om een infectie, ontsteking of ander probleem gaat.
  • Zelf schoonmaken. Als je zelf de oren van je hond wilt schoonmaken, doe dit dan voorzichtig en gebruik alleen speciale hondenproducten. Verwijder alleen het zichtbare vuil en blijf weg van het trommelvlies. Als je twijfelt, raadpleeg dan je dierenarts.
  • Voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een goede verzorging van de oren kan veel problemen voorkomen. Laat je dierenarts zien hoe je de oren van je hond het beste kunt schoonmaken en herhaal dit dan regelmatig.

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van de oren van je hond is essentieel voor een gezonde hond. Gebruik de juiste producten, wees voorzichtig en ga bij twijfel langs bij de dierenarts. Door het volgen van deze tips, kun je ervoor zorgen dat de oren van jouw hond schoon en gezond blijven.

FAQs:

  1. Waarom hebben honden extra aandacht voor hun oren nodig? Honden hebben extra aandacht nodig voor hun oren omdat deze anders zijn dan menselijke oren. Hondenoren zijn fragieler, gevoeliger en kunnen makkelijker vuil vasthouden.
  2. Hoe herken je dat je hond last heeft van vieze oren? Signalen van vieze oren bij een hond kunnen zijn: veelvuldig schudden met het hoofd, veel krabben aan het oor of een onaangename geur uit het oor.
  3. Wat kan ik doen als mijn hond vieze oren heeft? Als je vermoedt dat de oren van je hond vies zijn, kun je het beste langs de dierenarts gaan. Deze kan vaststellen wat het probleem is en je adviseren over het schoonmaken van de oren.
  4. Wat is het belang van een goede oorverzorging bij honden? Een goede oorverzorging kan veel problemen voorkomen, zoals infecties en ontstekingen. Het kan er ook voor zorgen dat de oren van je hond gezond blijven en dat je hond geen last heeft van jeuk of pijnlijke oren.
  5. Op welke manier kan ik de oren van mijn hond het beste schoonmaken? Het is belangrijk om de oren van je hond voorzichtig en met speciale hondenproducten schoon te maken. Verwijder alleen het zichtbare vuil en blijf weg van het trommelvlies. Als je twijfelt, raadpleeg dan je dierenarts.