Een dominante pup of volwassen hond? De feiten en fabels..!

Een dominante pup of volwassen hond? De feiten en fabels..!

Een van de eerste dingen die we ons afvragen wanneer we een nieuwe puppy krijgen, is wat voor persoonlijkheid hij of zij zal hebben. Zullen ze gehoorzaam zijn, of zullen ze ons uitdagen? Zullen ze schuchter en onderdanig zijn, of eerder dominant? En wat als we een volwassen hond adopteren? Kunnen we nog steeds hun gedrag beïnvloeden, of is het lot al bezegeld?

Dominantie: Feiten en fabels

De term ‘dominantie’ wordt vaak gebruikt om te beschrijven hoe honden zich gedragen. Maar wat betekent het eigenlijk? Veel mensen denken dat een dominante hond agressief en onbetrouwbaar is, maar is dat wel waar? Laten we eens kijken naar enkele feiten en fabels.

Feit: Dominantie is een natuurlijke eigenschap

Het is waar dat dominantie een kenmerk is van het hondengedrag. Wilde honden leven in roedels met een duidelijke hiërarchie, waar één individu de leider is. Dit betekent echter niet dat elke hond die we ontmoeten haar plek in de rangorde wil veroveren.

Fabel: Dominantie is de oorzaak van agressief gedrag

Hoewel een hond agressie kan vertonen, is het verkeerd om dit automatisch toe te schrijven aan ‘dominantie’. Er zijn veel verschillende redenen waarom honden agressief kunnen worden, zoals angst, territoriale verdediging of gebrek aan socialisatie.

Feit: Dominantie kan worden beïnvloed door training

Hoewel honden al dan niet een aanleg voor dominantie hebben, betekent dit niet dat we hun lot niet kunnen beïnvloeden. Door middel van positieve training, zoals clickertraining en beloningsgericht trainen, kunnen we honden aanmoedigen om gewenst gedrag te vertonen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Fabel: Dominantie kan worden gecorrigeerd door machtsvertoon

Sommige mensen denken nog steeds dat het tonen van dominantie door middel van fysiek of emotioneel machtsvertoon de beste manier is om een dominante hond te ‘corrigeren’. Dit is echter niet alleen onnodig, maar kan ook leiden tot een nadelig effect op de relatie tussen mens en hond. In plaats daarvan moeten we ons richten op het trainen van het gewenste gedrag door positieve bekrachtiging.

Hoe om te gaan met dominante honden

Als je een hond hebt die een aanleg heeft voor dominantie, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit niet automatisch betekent dat je met een potentiële agressor te maken hebt. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de kans op problematisch gedrag te verkleinen.

Begin met training vanaf dag één

Als je een puppy hebt, begin dan onmiddellijk met training. Zorg ervoor dat u positieve versterking gebruikt en dat u consequent bent in uw technieken. Dit zal helpen om de puppy te laten begrijpen wat er van hem wordt verwacht en hem aanmoedigen om te werken om uw goedkeuring te verdienen.

Socialiseer uw hond

Het is belangrijk om uw hond zo vroeg mogelijk te socialiseren. Laat haar kennismaken met andere honden en mensen, en breng haar naar verschillende plaatsen, zodat ze zich veilig en comfortabel voelt in verschillende situaties.

Laat uw hond niet wegkomen met ongewenst gedrag

Het is belangrijk om consequent te zijn in het corrigeren van ongewenst gedrag, ongeacht of uw hond dominant is of niet. Als uw hond begint te kwispelen, blaffen of opspringen, negeer ze dan of geef ze opdracht om te zitten of te liggen.

Geef uw hond de juiste fysieke en mentale stimulatie

Zorg ervoor dat uw hond genoeg lichaamsbeweging krijgt en geef haar voldoende mentale stimulatie door middel van speelgoed en training. Dit zal helpen om haar energie op een positieve manier te kanaliseren en kan zelfs vervelend gedrag verminderen.

FAQs

1. Kan een dominante hond worden getraind?

Ja! Dominantie is een natuurlijk onderdeel van het hondengedrag, maar het kan worden beïnvloed door middel van positieve training.

2. Moet ik een dominante hond straffen?

Nee. Fysiek of emotioneel machtsvertoon kan leiden tot een nadelig effect op de relatie tussen mens en hond. In plaats daarvan moeten we ons richten op het trainen van het gewenste gedrag door middel van positieve bekrachtiging.

3. Is het slecht om agressieve honden als ‘dominant’ te bestempelen?

Ja. Het is belangrijk om te begrijpen dat er veel verschillende redenen zijn waarom honden agressief kunnen zijn, en niet alle agressieve honden zijn dominante honden.

4. Kan een volwassen hond nog steeds worden getraind?

Ja! Hoewel het misschien wat meer werk vereist, is het zeker mogelijk om een volwassen hond te trainen en zijn gedrag te beïnvloeden.

5. Is dominantie bij honden een probleem dat moet worden ‘opgelost’?

Niet noodzakelijk. Dominantie is een natuurlijk onderdeel van het hondengedrag en hoeft niet automatisch te worden beschouwd als een probleemgedrag.

Conclusie

Terwijl de term ‘dominantie’ vaak wordt gebruikt om te beschrijven hoe honden zich gedragen, is het belangrijk om te begrijpen wat het eigenlijk betekent. Dominantie is een natuurlijke eigenschap van het hondengedrag, maar het betekent niet dat elke hond een neiging heeft om te domineren. Bovendien kunnen zowel puppy’s als volwassen honden worden getraind om gewenst gedrag te vertonen, ongeacht hun persoonlijkheid. Het is belangrijk om een ​​positieve trainingsaanpak te gebruiken en ervoor te zorgen dat de hond de juiste fysieke en mentale stimulatie krijgt om haar energie op een positieve manier te verminderen.