Het is weer wespentijd!

.

Het is weer wespentijd!

De zomer is onmiskenbaar een van de beste tijden van het jaar; lange zonnige dagen, lange avonden en mooie temperaturen. Helaas brengt de zomer ook een daling van gevreesde insecten met zich mee, waaronder wespen.

Hoewel er meerdere soorten wespen zijn, zijn het de stekende wespen die ons het meest dwars zitten tijdens de zomermaanden. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de wespen, hun levenscyclus, de reden achter hun steek en hoe we ons tegen ze kunnen beschermen.

Kenmerken van wespen

Wespen zijn een soort bijen die over de hele wereld voorkomen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar in Canada zijn er ten minste vier soorten te vinden. De meeste wespen hebben een slanke taille, geel-zwarte of wit-zwarte banden en een gladde glanzende huid. Daarnaast hebben ze ovalen ogen, vleugels en goed ontwikkelde kaken.

De levenscyclus van wespen

De wespen leven in nesten, vaak gemaakt van een houtachtige stof die ze kauwen en mengen met hun speeksel. Afhankelijk van de soort kan een nest zo weinig als 10 en zo veel als 1000 wespen bevatten. Net zoals bijen hebben wespen een koningin, die verantwoordelijk is voor hun groei en ontwikkeling. Naarmate de zomer vordert, zal de koningin nieuwe werksters voortbrengen, die vervolgens de taak hebben om de larven te voeden en het nest uit te breiden. In de herfst worden nieuwe koninginnen geboren, die op zoek gaan naar een geschikte plek om te overwinteren en hun eigen nest te beginnen in het voorjaar

Waarom steken wespen?

Tijdens het zomerseizoen kan het behoorlijk frustrerend zijn om wespen om je heen te hebben, vooral als je veel buiten bent. Het is belangrijk om erachter te komen waarom wespen steken. Eerst en vooral steken wespen wanneer ze zich bedreigd voelen. Dit kan gebeuren als je te dicht bij hun nest komt of onverwachte bewegingen maakt. In deze gevallen zullen ze defensief optreden en steken. Onthoud, wespen zien ons als indringers of roofdieren en zullen er alles aan doen om zichzelf of hun kolonie te beschermen. Dit is de reden dat we stil moeten zitten als een wesp op ons gaat zitten.

Preventieve maatregelen tegen wespensteken

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om wespensteken te voorkomen:

1. Vermijd het dragen van felgekleurde, geurige kleding

Wespen worden aangetrokken door felle kleuren, vooral geel, groen en blauw. Het is beter om neutrale kleuren te dragen als je naar buiten gaat.

2. Vermijd zoetigheid

Wespen houden van zoete dingen zoals vruchtensap of frisdrank. Drinken uit een blik of een fles is een slimme optie, omdat deze goed afgesloten zijn. Als je eten of drinken mors, veeg het dan meteen op. Het is mogelijk om zelfs een leeg drankblikje te krijgen dat de geur van zoete drankjes afstoot, mocht je in een gebied wonen met veel wespen.

3. Vermijd zwarte vuilniszakken en wespenzintuigen

Wespen worden aangetrokken door zwarte vuilniszakken en wespenzintuigen. Dus als je afval buitenshuis deponeert, gebruik dan een afvalcontainer van lichtere kleur.

4. Blijf stil

Als je een wesp om je heen hebt, blijf dan rustig en beweeg niet te plotseling. Probeer hem niet te slaan, dan wordt hij agressief en onvoorspelbaar.

5. Blijf uit de buurt van de nesten van wespen

Wespen zijn defensief en zullen hun nest beschermen, dus het is belangrijk om uit de buurt van hun nesten te blijven. Als je er toch langs moet, loop er dan zo rustig mogelijk langs.

Wat te doen als je wordt gestoken door een wesp

Als je gestoken wordt, kan de wesp een chemische stof injecteren die de huid razendsnel doet zwellen en ontsteken. Hier zijn enkele tips om de zwelling en pijn te verminderen:

1. Behandel de steek met ijs

Bevriezen is een effectieve manier om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. Leg een ijszakje of koude doek op de steekplek.

2. Gebruik zalf

Zalfjes met antihistaminica en hydrocortison kunnen onmiddellijke verlichting bieden.

3. Prik een aspirine

Verkruimel een aspirine, voeg een beetje water toe om pasta te maken en breng vervolgens de pasta aan op de steekplek. Aspirine helpt de ontsteking te verminderen.

4. Houd de steek schoon en droog

Was de steekplek met water en zeep en blijf de steek schoon houden met een droog doekje. Daarmee kunt u mogelijke verdere infecties voorkomen.

FAQs

1. Hoe herken je een wesp?

Wespen hebben een slanke taille, geel-zwarte of wit-zwarte banden en een gladde glanzende huid. Daarnaast hebben ze ovalen ogen, vleugels en goed ontwikkelde kaken.

2. Waarom steken wespen?

Wespen steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Dit kan gebeuren als je te dicht bij hun nest komt of onverwachte bewegingen maakt.

3. Hoe voorkom ik wespensteken?

Vermijd het dragen van felgekleurde, geurige kleding, houd zoetigheid bij je weg, gebruik lichtgekleurde vuilniszakken en blijf uit de buurt van de nesten van wespen.

4. Waar moet ik op letten als ik gestoken ben door een wesp?

Als u gestoken bent, let dan op zwelling, ontsteking en mogelijke anafylactische reacties.

5. Hoe behandel ik een wespsteek?

Behandel de steek met ijs, gebruik zalfjes met antihistaminica en hydrocortison, blijf de steek schoon houden en prak eventueel een aspirine.

Samenvattend

De zomer is de tijd van het jaar waarin we van het buitenleven genieten. Helaas moeten we ook voorzorgsmaatregelen nemen tegen de aanwezigheid van wespen. Het is belangrijk om te begrijpen waarom ze steken en hoe ze leven. Door voorzorgsmaatregelen te nemen en te weten wat te doen als je gestoken wordt, kun je een zomer vol pijnloos plezier hebben.

Laten we daarom in het vervolg van onze zomers genieten met frisdrank en lichtgekleurde vuilniszakken.