Tips over uitlaten: hoelang en hoe vaak kun je wandelen met je puppy?

Ben je net de trotse eigenaar geworden van een puppy? Gefeliciteerd, dat is een fantastische ervaring! Maar nu rijzen er natuurlijk wel vragen bij je op over hoe je het beste om kunt gaan met je nieuwe huisgenootje. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten, is het uitlaten van je pup. Hoe vaak en hoe lang kun je dat doen? In dit artikel geven we je een aantal handige tips!

Tip 1: Jonge puppy’s hebben veel slaap nodig

Als je een puppy hebt, is het belangrijk om te weten dat deze nog volop in ontwikkeling is. Met name de eerste maanden zijn erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je hondje. Daarom heeft een puppy veel slaap nodig. Het is daarom niet aan te raden om te lange wandelingen te maken met een jonge puppy.

Maar wat is dan wel een goed aantal minuten om mee te wandelen? Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer vijf minuten te wandelen voor elke maand dat je pup oud is. Is je puppy dus bijvoorbeeld twee maanden oud, dan kun je het beste kiezen voor wandelingen van ongeveer tien minuten. Dit is uiteraard een richtlijn, en het is belangrijk om goed te blijven kijken naar je hondje en te letten op signalen van vermoeidheid.

Tip 2: Oefen met benchtraining

Een andere tip die we je graag willen geven, is om te oefenen met benchtraining. Hiermee maak je een feestje van het alleen zijn voor je hondje. In de bench kan hij of zij even uitrusten van alle nieuwe indrukken, slapen en spelen. Door deze oplossing, kun je je puppy in ieder geval voor een paar uurtjes achterlaten en rust hebben in huis.

Wat is de beste manier om te oefenen met benchtraining?

Begin met het verleiden van je hondje om in de bench te gaan met een traktatie, spelen met zijn of haar speeltjes of een favoriet dekentje. Laat even zien dat er niets bijzonders is demen je hondje is veilig. Blijf in de buurt van de bench en beloon je hondje met lekkers als hij of zij geduldig blijft zitten. Belangrijk is waar te nemen, trainen op rustig, veilig en comfortabel in de bench te zitten, zodat je puppy weet dat het leuk en veilig is om zich terug te trekken in deze “veilige haven”.

Tip 3: Pasop voor te lange wandelingen!

Zorg ervoor dat je tijdens het wandelen goed op let op de signalen van je hondje. Gaat hij of zij vlak voor je voeten zitten, of wil je puppy niet meer verder lopen? Dan is het tijd om terug te gaan. Het kan ook zijn dat je puppy juist heel enthousiast aan de wandel gaat en maar door blijft lopen. Ook dan is het belangrijk om een grens te stellen, anders kan je puppy oververmoeid raken of misschien zelfs blessures oplopen.

Tip 4: Wissel wandelingen af met spelen en rusten

Een goede manier om te zorgen dat je puppy niet oververmoeid raakt tijdens het wandelen, is om de wandeling te combineren met spelen en rusten. Tijdens de wandeling kun je bijvoorbeeld wat oefeningen doen, zoals ‘zit’ of ‘af’. Daarnaast kun je ook wat tijd inplannen voor het spelen met je puppy. Als je hondje even uitgeput is, kun je hem of haar even pauze geven.

Tip 5: Let op het gedrag van je puppy

Tot slot is het belangrijk om goed te blijven letten op het gedrag van je puppy tijdens het uitlaten. Merk je dat je hondje bijvoorbeeld angstig wordt van een bepaalde situatie, zoals het passeren van een drukke weg? Neem dan even de tijd om je puppy gerust te stellen en kies een andere route of een rustiger moment om te wandelen.

Conclusie

Het uitlaten van je puppy is erg belangrijk voor zijn of haar gezondheid en ontwikkeling. Het is echter wel belangrijk om goed te letten op de duur van de wandelingen en het gedrag van je hondje. Door deze tips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je puppy uitgroeit tot een gezonde en gelukkige hond!

FAQs

1. Kan ik mijn puppy meteen meenemen op lange wandelingen?

Nee, het is niet aan te raden om meteen lange wandelingen te maken met een jonge pup. Dit kan schadelijk zijn voor zijn of haar groei en ontwikkeling.

2. Hoeveel minuten per dag moet ik uitlaten met mijn puppy?

Over het algemeen wordt aangeraden om vijf minuten per maand te wandelen. Is je puppy bijvoorbeeld drie maanden oud, dan kun je kiezen voor wandelingen van vijftien minuten per keer.

3. Moet ik altijd dezelfde route nemen tijdens het uitlaten?

Nee, het is goed om af en toe een andere route te nemen, zodat je puppy nieuwe indrukken op kan doen. Let wel op dat de omgeving veilig is voor je hondje.

4. Kan ik mijn puppy ook uitlaten als het regent?

Ja, dat kan zeker. Let er wel op dat je hondje droog blijft en niet te lang blootgesteld wordt aan de regen.

5. Wanneer is mijn puppy oud genoeg om lange wandelingen te maken?

Het is verstandig om te wachten tot je puppy ongeveer zes maanden oud is voordat je langere wandelingen maakt. Overleg altijd met je dierenarts wat het beste is voor jouw hondje!