TPLO-chirurgie – Herstel van de craniale kruisband

TPLO-chirurgie – Herstel van de craniale kruisband

TPLO-chirurgie, ook wel bekend als Tibial Plateau Leveling Osteotomy, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om de craniale kruisband bij honden te herstellen. Deze aandoening komt vaak voor bij honden, vooral bij grote rassen, en kan aanzienlijke pijn en beperkingen veroorzaken. In dit artikel zullen we meer leren over TPLO-chirurgie, hoe het werkt en wat het herstelproces inhoudt.

Wat is TPLO-chirurgie?

TPLO-chirurgie is een orthopedische procedure die wordt gebruikt om de stabiliteit van het kniegewricht van een hond te herstellen. Het wordt vaak uitgevoerd bij honden die lijden aan craniale kruisbandruptuur, een veelvoorkomende aandoening waarbij de kruisband in de knie van de hond scheurt. Deze schade kan pijn veroorzaken bij de hond en het vermogen van de hond om te lopen en bewegen beperken.

Hoe werkt TPLO-chirurgie?

TPLO-chirurgie betreft het snijden van het scheenbeen van de hond en het draaien van het bovenste deel van het bot om de kromming van het gewricht aan te passen. Hierdoor wordt de behoefte aan de kruisband verminderd, waardoor de hond weer normaal kan lopen en bewegen zonder pijn of ongemak.

Herstelproces na TPLO-chirurgie

Het herstelproces na TPLO-chirurgie is essentieel voor het succes van de ingreep. Na de operatie zal de hond een periode van rust nodig hebben om te genezen. Dit kan de vorm hebben van kooirust en beperkte beweging. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen om ervoor te zorgen dat het bot goed geneest en om complicaties te voorkomen.

De rol van fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het herstelproces na TPLO-chirurgie. Het kan helpen om de spieren en het gewrichtsweefsel sterker te maken en de mobiliteit te verbeteren. Dit kan onder meer bestaan uit oefeningen, massage en andere technieken die zijn ontworpen om de hond te helpen bij het hervinden van zijn mobiliteit en normale bewegingsbereik.

FAQs over TPLO-chirurgie

1. Hoe lang duurt het herstel na TPLO-chirurgie?

Het herstel na TPLO-chirurgie kan variëren, afhankelijk van de hond en de ernst van de aandoening. Over het algemeen kan het enkele maanden duren voordat de hond volledig hersteld is en weer normaal kan lopen en bewegen.

2. Komt de craniale kruisbandruptuur vaak voor bij honden?

Ja, craniale kruisbandruptuur is een veelvoorkomende aandoening bij honden, vooral bij grote rassen. Het kan optreden als gevolg van trauma, overmatig gewicht of degeneratieve veranderingen in het gewricht.

3. Kan TPLO-chirurgie worden uitgevoerd op oudere honden?

Ja, TPLO-chirurgie kan ook worden uitgevoerd op oudere honden, maar de dierenarts zal individueel beoordelen of de procedure geschikt is op basis van de algehele gezondheid van de hond.

4. Hoe effectief is TPLO-chirurgie?

TPLO-chirurgie heeft over het algemeen een hoog slagingspercentage en helpt honden om weer normaal te lopen en bewegen zonder ongemak. Het succes van de ingreep kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening en de naleving van het herstelproces.

5. Zijn er risico’s verbonden aan TPLO-chirurgie?

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er bepaalde risico’s verbonden aan TPLO-chirurgie, waaronder infectie, bloeding, enz. Het is belangrijk om deze risico’s te bespreken met de dierenarts voordat u besluit de procedure uit te voeren.

Conclusie

TPLO-chirurgie is een effectieve procedure om de craniale kruisband bij honden te herstellen. Het kan de hond helpen om weer normaal te lopen en bewegen zonder pijn of ongemak. Het herstelproces na de operatie is essentieel en vereist nauwgezette opvolging van de instructies van de dierenarts. Als uw hond lijdt aan craniale kruisbandruptuur, is het raadzaam om een ​​gesprek met een dierenarts te hebben om te bepalen of TPLO-chirurgie de juiste keuze is.