Hoe weet je hoe oud een puppy is? (Tandenmethode uitgelegd)

Stel dat u een zwerfhond hebt gevonden of van iemand een mysterieuze puppy hebt gekregen, dan wilt u weten hoe u kunt zien hoeveel weken oud de puppy is. Zoals u zich kunt voorstellen, is het bij het adopteren van een hond uit onconventionele bron, minder waarschijnlijk dat u volledige informatie hebt over hun achtergrond, inclusief hun leeftijd.

Hoe weet je hoe oud een puppy is? Hoeveel weken oud een puppy is, kun je zien aan het gebit, met een schatting althans. Kleine melktandjes en veel tandvlees kunnen er bijvoorbeeld op wijzen dat uw puppy nog geen 8 weken oud is. Achtertanden zitten pas op de leeftijd van 6 maanden.

Door naar hun tanden te kijken, kun je zien hoe oud een puppy ons is. Die parelwitten groeien veel sneller dan bij mensen omdat puppies zo veel sneller volwassen worden.

Er zijn echter nog een paar tekenen waar je op kunt letten om een breder beeld te schetsen van de leeftijd van je puppy.

Ik zal de nuances van veroudering bij puppy’s uitleggen en bespreken wanneer je puppy officieel helemaal volwassen is!

Hoe vertel je hoe oud een zwerfpup is
Deze puppy is ongeveer 8 weken oud, en zijn tanden zouden dat kunnen aangeven.

Hoe vertel je hoe oud een puppy is aan zijn tanden?

Toen we onze eerste pup adopteerden, waren we verbaasd over hoe jong ze was, want ze was enorm! Een zware zwarte pup met een lange, golvende vacht en pootjes die je omver konden werpen. Aan haar te zien zou je denken dat ze 8 maanden oud was, terwijl ze eigenlijk maar 4 maanden oud was.

Toen leerde mijn toenmalige dierenarts me de magie van het gebit. De tanden van je puppy zijn een venster naar hun levenservaring.

Hier is een uitsplitsing van wat puppy tanden je kunnen vertellen.

Babytanden ontstaan tot 8 weken

Als je puppy opaachtig tandvlees heeft met een paar kleine tandjes die erdoorheen beginnen te steken, is hij zeker jonger dan 8 weken. Honden ontwikkelen hun eerste gebit met 8 weken.

Volwassen voortanden komen door tot 16 weken

Uw puppy komt tussen 12 en 16 weken in de tandjesfase als de melktanden uitvallen en worden vervangen door een glanzend, nieuw stel volwassen tanden. De voortanden komen eerst door, net als bij mensenkinderen.

In deze periode zal uw hond u graag wat zachte kauwspeeltjes geven om zijn pijnlijke tandvlees te verzachten terwijl de tanden doorkomen.

Verwacht ook kleine tandjes die overal rondslingeren – je bent gewaarschuwd.

Achterste volwassen tanden komen tevoorschijn tot 24 weken

Zodra uw puppy ongeveer 6 maanden oud is, zouden hun achter-volwassen tanden volledig op hun plaats moeten zitten. Het is een ongemakkelijke tijd, want de achtertanden zijn veel groter en dikker dan de voortanden, dus zorg ervoor dat die kauwspeeltjes nog steeds binnen handbereik zijn.

U zult ook ijverig moeten zijn met uw trainingspraktijken om ervoor te zorgen dat ze niet uw favoriete truien vernielen in plaats van kauwspeeltjes.

Tandsteen bouwt op na 1 jaar

Het eerste stel volwassen tanden van uw puppy zal ongeveer een jaar lang helder en wit glanzen voordat ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Vanaf ongeveer 7 maanden bouwt zich tandsteen op rond de achtertanden. Dit is een volkomen natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.

Andere manieren om de leeftijd van uw nieuwe puppy te bepalen

Zoals u ziet, zijn de tanden in het eerste jaar een van de meest feilloze manieren om te weten hoe oud een puppy is. Maar er zijn nog een paar andere manieren om dit mysterie te ontrafelen.

Hier zijn de minder bekende manieren om te weten hoe te vertellen hoe oud een verdwaalde puppy is

Zicht

Pups jonger dan 2 weken zijn behoorlijk blind! Ze hebben hun ogen nog niet volledig geopend. Er is ook een blauwgrijze waas over hun ogen omdat ze nog zo onontwikkeld zijn.

Als ze voortdurend loensen en niet vaak hun ogen openen voor de wereld, is je puppy nog geen 2 weken oud. In deze periode zijn ze ongelooflijk onhandig en schattig!

Handige tip: Hier staat meer over wanneer je kunt verwachten dat de ogen van je puppy opengaan na de geboorte.

Gehoor

Evenzo, met het gehoor, hebben pups geen volledig functioneel gehoor totdat ze 4 weken oud zijn. Ze zijn bijna volledig doof tot ze geboren worden en dan beginnen hun oren langzaam open te gaan.

Verwacht niet dat je ze in deze delicate periode terugroeptrucjes kunt leren!

Gevoeligheid

Net als pasgeboren baby’s zijn puppy’s in hun eerste levensweken erg gevoelig. Ze willen beschermd, warm en getroost worden.

Ze kunnen tussen 2 en 10 weken zelfs grenzen aan aanhankelijk en doezelig. Na 12 weken worden ze brutaler en zelfverzekerder, bereid om elke spleet te verkennen en elke kat te terroriseren.

U kunt beginnen met gedragstraining vanaf 13 tot 16 weken, mochten er ongewenste gewoonten aan het licht komen.

Op welke leeftijd is mijn puppy geen puppy meer?

Ze worden zo snel groot!

Puppy’s veranderen letterlijk voor je ogen. Ik herinner me dat onze puppy in een oogwenk opbloeide van een lompe, onhandige 16-weken oude tot een zwaarvoetige volwassene.

Niets maakt het verstrijken van de tijd zo voelbaar als je geadopteerde puppy zien opgroeien!

Handige hint: Wist je dat alle puppies geboren worden met blauwe ogen? Hier is wanneer je kunt verwachten dat hun oogkleur verandert in de permanente tint.

Dus hoe weet je wanneer je puppy helemaal volwassen is? Nou, dat hangt van twee dingen af; het ras en wat je definieert als “puppy-zijn”.

Ja, honden verouderen snel, maar vanuit een anatomisch perspectief is de belangrijkste factor om als “volwassen” te worden beschouwd datgene waar ze in groeien. Bijvoorbeeld, mijn Flat-Coated Retriever puppy had ongeveer 1 jaar nodig om uit te groeien tot haar volledige grootte.

Reuzenrassen zoals Mastiffs kunnen er 2 hele jaren over doen om volledig volwassen te worden. Speelgoedhonden zoals Chihuahuas kunnen er slechts 6 maanden over doen! Het is allemaal relatief.

De tweede factor is moeilijker te bepalen; wat is eigenlijk puppy-zijn? Is het alleen anatomisch of spelen temperament en eigenaardigheid ook een rol?

Mijn hond was onstuimig en speels tot ver in haar middelbare leeftijd, pas na haar 5e verjaardag werd het wat rustiger. Sommige honden groeien nooit over die kinderlijkheid heen. Ik weet zeker dat we hetzelfde kunnen zeggen over sommige menselijke volwassenen!

De conventionele manier om volwassenheid bij honden te definiëren is wanneer ze volledig zijn uitgegroeid tot hun ideale grootte voor hun ras. Maar als u die puppytijd nog wat langer wilt vasthouden, weet ik zeker dat uw hond zijn puppy-achtige energie nog een paar jaar zal behouden!

Handige tip: Je moet ook deze gids lezen waarin wordt uitgelegd hoe je kunt zien wanneer een hond kiespijn heeft, het zal op een gegeven moment gebeuren.

Conclusie

Tanden zijn de meest betrouwbare manier om te schatten hoe oud een puppy is. Het zal echter nooit 100% accuraat zijn, dus kan er niet op vertrouwd worden om een exacte leeftijd te geven in het aantal weken dat uw puppy oud is.

Mijn advies aan jou is om een datum te kiezen, je daaraan te houden en die elk jaar met hen te vieren!

Misschien wil je ook…

Hier is meer puppy advies dat je misschien leuk vindt om te lezen.